Οι παγετώνες λιώνουν, τα νησιά Fiji βυθίζονται, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία μένει χωρίς κοράλλια.
Όλα αυτά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. “Άντε γρήγορα, πήγαινε να τα επισκεφθείς πριν χαθούν”, λέει μια φωνή στο κεφάλι μου. Την ίδια στιγμή όμως νιώθω ενοχές πως με αυτή μου την πράξη θα συμβάλω κι εγώ στην καταστροφή αυτών των υπέροχων φυσικών τοπίων του πλανήτη μας.
Πως θα γίνει αυτό ρωτάς;
Πως συμβάλλω στην κλιματική αλλαγή ως ταξιδιώτης;
Για πολλούς ανθρώπους το ταξίδι είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους. Αν είσαι συχνός ταξιδιώτης με οικολογικές ευαισθησίες όμως, τότε μάλλον θα έχεις διχαστεί κι εσύ. Πως μπορεί κάτι που μας προσφέρει τόση χαρά και μας βοηθάει να ξεφεύγουμε από την ρουτίνα, να θεωρείται ταυτόχρονα δίκοπο μαχαίρι και εγωιστική πράξη;
Και να που ενώ το γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να ταξιδεύουμε.
Επίτρεψέ μου να σου εξηγήσω.
Ό,τι κάνουμε στην καθημερινότητά μας, από το φαγητό που τρώμε, τα προϊόντα που αγοράζουμε μέχρι τον τρόπο που ταξιδεύουμε, έχει επιπτώσεις στον πλανήτη μας.
Κάποιες όμως ενέργειές μας όμως, έχουν πολύ μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο από άλλες. Μια από αυτές είναι και τα αεροπορικά ταξίδια.
Εκτιμητές αναφέρουν πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις αεροπορικές πτήσεις, συμβάλλουν κατά 3,5% μέχρι και 6% στην παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας. Τα σενάρια δείχνουν ότι το μερίδιο ολόκληρης της αεροπορίας σαν πηγή εκπομπών CO2 ενδέχεται να αυξηθεί σε πάνω από 15% των συνολικών εκπομπών CO2 το έτος 2050.
Για να το μεταφράσουμε αυτό σε απλά ελληνικά, το ταξίδι με αεροπλάνο είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη ενέργεια που μπορεί να κάνει ένας ιδιώτης για να επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή.
Αν σκέφτηκες “δεν υπάρχει πρόβλημα, θα πηγαίνω με πλοίο”, να σε ενημερώσω πως ακόμη και τα πιο αποδοτικά κρουαζιερόπλοια εκπέμπουν 3 έως 4 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα ανά επιβάτη-μίλι από ένα τζετ.
Οι ειδικοί σε περιβαλλοντικά θέματα, προτείνουν να αποφεύγουμε τα αεροπορικά ταξίδια εξωτερικού και να προτιμήσουμε τα εσωτερικά αεροπορικά ταξίδια μιας και αυτά καλύπτονται από το πρωτόκολλο του Κιότο.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση των Κυπρίων; Εδώ στην Κύπρο δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αφού πρόκειται για μικρή νησιώτικη χώρα χωρίς τη δυνατότητα εσωτερικών πτήσεων. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε τα ταξίδια και να καταπιέσουμε τις ταξιδιωτικές μας επιθυμίες;
“Υπάρχει άραγε τρόπος για να μειώσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο μας στο περιβάλλον όταν ταξιδεύουμε;
Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.”
Πώς θα μειώσω τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τα ταξίδια μου στο περιβάλλον
Η τέλεια λύση δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις λίγο το πρόβλημα με τον τρόπο σου.
Μείωσε τα ταξίδια με αεροπλάνο
Δεν ακούγεται ιδανικό, το γνωρίζω. Επίσης ακούγεται ντιπ ειρωνικό όταν το προτείνει μια travel content creator. Μπορείς όμως αντί να κάνεις ένα ταξίδι τον Ιούλιο στην Γαλλία και ένα τον Αύγουστο στην Ισπανία χρησιμοποιώντας 4 διαφορετικές πτήσεις, να συνδυάσεις το ταξίδι σου σε ένα και να μετακινηθείς από την μια χώρα στην άλλη με τρένο ή αμάξι. Θα κερδίσεις μπόνους κι ένα ωραίο road trip με την παρέα.
Ξανασκέψου τον τρόπο μετακίνησής σου
Συχνά, οι πιο γρήγοροι και οικονομικοί τρόποι για να φτάσεις σε κάποιο προορισμό δεν μεταφράζονται στους πιο αποδοτικούς ενεργειακά. Καθώς σχεδιάζεις το ταξίδι σου, κάνε έρευνα για να δεις αν μπορείς να βρεις έναν πιο οικολογικό τρόπο για να φτάσεις εκεί που θέλεις. Εάν το αεροπλάνο είναι η μόνη σου επιλογή, προτείνω να αναζητήσεις αεροπορικές εταιρείες που επιλέγουν πιο βιώσιμα καύσιμα.
Εξέτασε τις επιλογές σου στην διαμονή
Προσπάθησε να επενδύσεις τα χρήματα σου σε καταλύματα που υποστηρίζουν πιο πράσινες πρακτικές, π.χ., ένα ξενοδοχείο σε ένα κτήριο με πιστοποίηση LEED, ένα κτίριο που χρησιμοποιεί βιοαποδομήσιμες κάρτες κλειδιών, check-in μέσω κινητού ή ηλιακή ενέργεια.
Επιπλέον απέφυγε το καθημερινό housekeeping, μην αλλάζεις καθημερινά πετσέτες και κλινοσκεπάσματα και μην χρησιμοποιείς τα προϊόντα μιας χρήσης που βρίσκονται στο δωμάτιο και στο μπάνιο (μικρά μπουκαλάκια αφρόλουτρου και σαμπουάν, ποτήρια μιας χρήσης, κ.τ.λ).
Μπορώ να πω με υπερηφάνεια πως αυτή είναι μια από τις πρακτικές τις οποίες ακολουθώ όχι μόνο στα προσωπικά μου ταξίδια, αλλά και στα ομαδικά ταξίδια με την #DWSQUAD.
Επέμενε στο τοπικό φαγητό
Καθώς η παραγωγή τροφίμων έχει μεγάλη επίδραση στο περιβάλλον, ο τρόπος που τρώμε στο δρόμο είναι το ίδιο σημαντικός όπως και στο σπίτι. Προσπάθησε να τρως λιγότερο από τα τρόφιμα που απαιτούν πολλούς πόρους για την παραγωγή τους, όπως δηλαδή το βοδινό και το αρνί. Συνιστώ να δοκιμάζεις τοπικά τρόφιμα όποτε αυτό είναι δυνατόν, καθώς μάλλον θα έχουν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα φαγητά τα οποία είναι φτιαγμένα από συστατικά που εισάγονται από πιο μακριά.
Όταν ταξιδεύω, προσπαθώ επίσης να ψωνίζω σε τοπικές αγορές αγροτών, να τρώω πιο πολλά τοπικά φρούτα και λαχανικά. Δεν βλέπω τις διακοπές μου ως ευκαιρία για να τρώω γιγάντιες μπριζόλες κάθε βράδυ. Έτσι και αλλιώς στους περισσότερους προορισμούς πλέον θα βρεις vegan ή vegetarian επιλογές.
Εδώ να σημειώσω πως καλό είναι να μην κάνεις υπερβολές στις ποσότητες που θα παραγγείλεις και να καταλήγει το φαγητό στα σκουπίδια. Το food waste έχει ακόμη μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα από αυτό της αεροπορικής βιομηχανίας.
Ψώνισε λιγότερο
Η αγορά αγαθών, όταν πρόκειται για ρούχα, αξεσουάρ, σουβενίρ κ.τ.λ, δεν είναι καλή για τον πλανήτη. Έχε λοιπόν αυτό στο μυαλό σου την επόμενη φορά που θα πας για ψώνια κατά την διάρκεια των διακοπών σου. Μήπως εκείνο το σουβενίρ που έχεις βάλει στο μάτι, θα καταλήξει στα σκουπίδια μετά από πέντε χρόνια; Χρειάζεται όντως και δεύτερο αρκουδάκι από την Disneyland το ανιψάκι σου; Μήπως εκείνο το πόντσο το αγόρασες μόνο για τις φωτογραφίες και έχεις σκοπό να το πετάξεις πριν καν επιστρέψεις πίσω;
Γιατί να μην πάρεις μαζί σου ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι αν είναι πόσιμο το νερό στον προορισμό σου;
Κάνε περισσότερες δραστηριότητες
Τα ψώνια και το φαγητό δεν είναι οι μόνες δραστηριότητες των διακοπών μας. Σε ενθαρρύνω να βρεις δραστηριότητες με μικρό αποτύπωμα στον προορισμός που θα βρίσκεσαι. Πήγαινε για πεζοπορία, πήγαινε στην παραλία ή για περπάτημα σε κάποιο πάρκο. Επιπλέον, μπορείς να δείξεις την στήριξή σου σε tour agencies και εταιρείες που προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για το περιβάλλον. Θα βρεις οργανώσεις οικοτουρισμού, κρουαζιέρες μηδενικών εκπομπών ή ταξιδιωτικές εταιρείες που εργάζονται για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπό τους.
Στα #DWSQUAD ταξίδια προσπαθώ να συνεργάζομαι πάντα με τέτοιες εταιρείες. Για παράδειγμα, στην Ισλανδία το πρακτορείο με το οποίο συνεργάζομαι κάνει 100% απόσβεση των ρύπων του κάθε χρόνο. Αυτό σε συνδυασμό με το επόμενο σημείο που ακολουθεί, κάνει το ταξίδι με την #DWSQUAD στην Ισλανδία όχι μόνο εκπαιδευτικό αφού έχετε την δυνατότητα να μάθετε για οικολογικά θέματα που απασχολούν το παγκόσμιο on field, αλλά και 100% carbon free.
Αντιστάθμισε τις εκπομπές των ρύπων των πτήσεων σου
Υπάρχουν μη κερδοσκοπικές οργανώσεις οι οποίες διαθέτουν στην ιστοσελίδα τους υπολογιστή ρύπων με τον οποίο μπορείς να υπολογίσεις τους ρύπους σου για κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί να είναι μια πτήση, μια εκδρομή με το αμάξι, ένα event κ.τ.λ. Ένας από αυτούς τους οργανισμούς είναι και ο Ελβετικής καταγωγής myclimate.org.
Στην περίπτωση των πτήσεων, η myclimate.org θα υπολογίσει τους ρύπους σου για την συγκεκριμένη πτήση και ακολούθως θα σου δώσει την δυνατότητα να τους αντισταθμίσεις με μια δωρεά η οποία θα χρησιμοποιηθεί σε ένα από τα 144 έργα για την προστασία του περιβάλλοντος σε μία από τις 41 χώρες στις οποίες έχει δράση. Οι εκπομπές ρύπων μειώνονται εκεί με την αντικατάσταση των ορυκτών πόρων ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με την εφαρμογή τοπικών μέτρων αναδάσωσης με μικροκαλλιεργητές και ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες.
Τα έργα προστασίας του κλίματος myclimate πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα (Gold Standard, Plan Vivo), τα οποία όχι μόνο μειώνουν τα αέρια του θερμοκηπίου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά συμβάλλουν επίσης θετικά στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Είναι η αντιστάθμιση πόρων με αυτόν τον τρόπο η ιδανική λύση; Όχι. Πολλοί θα την χαρακτηρίσουν ως τσιρότο σε μια βαθιά πληγή. Αυτή την στιγμή όμως είναι η καλύτερη λύση που έχουμε. Και το να πράξουμε αυτό είναι καλύτερο από το να μην πράξουμε τίποτα.
Ηθικό δίδαγμα
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως η κλιματική αλλαγή είναι πρόβλημα όλων και όλοι θα υποστούμε τις συνέπειές της. Πρέπει λοιπόν όλοι να παίξουμε ρόλο στην επίλυσή του. Πρέπει να προσδιορίσουμε πού κάνουμε ζημιά ο καθένας μας ξεχωριστά και να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε… και αυτό ισχύει είτε ταξιδεύουμε είτε είμαστε στο σπίτι.
Comments