top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Πως να κάνεις "influence" τους φίλους σου για να γίνουν πιο eco-friendly

Είναι πολύ πιο απλό απ' όσο νομίζεις.


Είσαι ο οικολόγος της παρέας, αυτός που συμμετέχει σε καθαρισμούς παραλιών, που φέρνει το δικό του μεταλλικό ποτήρι παντού, που ξέρει ακριβώς πως να κάνει ανακύκλωση και που πάντα προσπαθεί για το καλύτερο αυτού του πλανήτη. Οι φίλοι σου όμως δεν φαίνεται να ενστερνίζονται τις "πράσινες" συνήθειές σου.


Όσο κι αν προσπαθείς να τους πείσεις πως πρέπει να αλλάξουν, αυτοί εκεί, το βιολί τους.


Προσπαθείς να τους εξηγήσεις πως το φρέντο εσπρέσο που πήραν μέσα σε πλαστικό ποτήρι και το καλαμάκι που έχουν τώρα στο στόμα, θα είναι ο λόγος για τον θάνατο της επόμενης καρέτα-καρέτα. Προσπαθείς να τους κάνεις να νιώσουν άσχημα κάθε φορά που τους βλέπεις να χρησιμοποιούν πλαστική σακούλα για τα ψώνια τους, αλλά αυτοί τίποτα. Ανεπηρέαστοι. Μην σου πω μπορεί σε κοροϊδεύουν κιόλας. Αν θες να μάθεις πως να το αλλάξεις αυτό, συνέχισε να διαβάζεις.


Κάνοντας κάποιον να νιώσει ενοχές και ντροπή για τις συνήθειες του είναι πιθανότατα ο χειρότερος τρόπος για να τον κάνεις να τις αλλάξει.
Πως να κάνεις "influence" τους φίλους σου για να γίνουν πιο eco-friendly

Πως μπορούμε τότε να κάνουμε τους φίλους μας να υιοθετήσουν ένα πιο οικολογικό lifestyle?


Είναι απλό. Δίνοντάς τους το σωστό παράδειγμα και ενθαρρύνοντάς τους να το δοκιμάσουν. Χωρίς πίεση. Χωρίς απειλές. Χωρίς δασκαλίστικες υποδείξεις. Μάθε, λοιπόν, πως να κάνεις influence τους φίλους σου για να γίνουν πιο eco-friendly, χωρίς καν να το καταλάβουν.

1) Συναντιέστε για καφέ. Έρχεται η ώρα να παραγγείλετε. Άσε τον not-so-eco-friendly φίλο σου να παραγγείλει πρώτος. Χωρίς να σχολιάσεις τίποτα, παραγγέλνεις το φρέντο σου και με πολύ ευγενικό τρόπο ζητάς να μην σου βάλουν καλαμάκι γιατί έχεις το δικό σου. Ή τους ζητάς να σου βάλουν τον καφέ στο δικό σου reusable ποτήρι. Μην το κάνεις θέμα. Μην σχολιάσεις τίποτα περισσότερο. Ο φίλος σου παρακολουθεί. Τον έχεις κάνει ήδη influence χωρίς να πεις τίποτα. Αν συνεχίσεις να το κάνεις κάθε φορά που πηγαίνετε για καφέ ή ποτό , στο τέλος θα σε ρωτήσει αν έχεις έξτρα καλαμάκι μέχρι να πάρει δικό του. Το κλειδί είναι να συμπεριφέρεσαι εντελώς φυσικά χωρίς να κάνεις θέμα το πόσο νοιάζεσαι για το περιβάλλον και για το πως θα σώσεις τον κόσμο ένα καλαμάκι την φορά.


2) Έχετε με την παρέα, προγραμματισμένη εκδρομή στο βουνό για περπάτημα. Σίγουρα θα έχετε και σχετικό group chat. Στείλε τους ένα μήνυμα και θύμισε τους να φέρουν τα δικά τους μπουκαλάκια με νερό. Ένα, "guys όσοι έχετε water bottles φέρτε τα αύριο αν είναι μην ψαχνόμαστε για νερό μετά", θα κάνει την δουλειά.

Πως να κάνεις "influence" τους φίλους σου για να γίνουν πιο eco-friendly

3) Έχει η κολλητή σου γενέθλια; Αντί να της δώσεις δωροκουπόνι της Amazon, πάρε της καλύτερα ένα ωραίο επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερού ή ένα χαριτωμένο coffee mug, μεταλλικά καλαμάκια. Υπάρχουν πολλές eco friendly, sustainable επιλογές για δώρα πλέον. Δώρα που θα μπορούν να την βοηθήσουν στο ξεκίνημα της για ένα πιο sustainable lifestyle.


4) Μύησε το παρεάκι στον κόσμο του second hand shopping. Οργάνωσε ένα day out σε καταστήματα με second hand ρούχα, κοσμήματα, έπιπλα και κάντε διαγωνισμό για το πιο fashionable outfit. Θύμισέ τους πως για κάθε ρούχο που θα πάρουν θα πρέπει να δώσουν πίσω κάποιο ρούχο που δεν φοράνε πια από την ντουλάπα τους. Αυτός ο κανόνας έχει κρατήσει την ντουλάπα μου σε τάξη.

Πως να κάνεις "influence" τους φίλους σου για να γίνουν πιο eco-friendly

5) Στην επόμενη εκδρομή που θα κάνεις με τους φίλους σου, έχε μια σακούλα μέσα στην τσάντα σου. Κατα τη διάρκεια της βόλτας ή του hiking, χωρίς να πεις τίποτα, βγάλε την σακούλα και ξεκίνησε να μαζεύεις σκουπίδια. Στο εγγυώμαι πως μετά από λίγο, οι φίλοι σου θα αρχίσουν να σε βοηθούν χωρίς να χρειαστεί καν να το ζητήσεις. Στο αμάξι έχω μόνιμα πλέον σακούλες για σκουπίδια αλλά και για ανακύκλωση και μαζεύω σκουπίδια όποτε μπορώ, χωρίζοντας τα κατευθείαν σε ανακυκλώσιμα και μη. Δεν χάνεις τίποτα αν βάλεις και στο δικό σου αμάξι μερικές σακούλες.


6) Το σουκού έχετε κανονίσει με την παρέα να πάτε για ψήσιμο ή για πικ-νικ σε κάποιο εκδρομικό χώρο; Ανέλαβε την ευθύνη να πάρεις τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα, τα ποτήρια και ότι άλλο σκεύος χρειαστεί από το σπίτι σου για να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά μιας χρήσης. Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά τα πλαστικά αυτά ΔΕΝ είναι ανακυκλώσιμα. Αν είστε πολλοί, τότε ζήτησε να φέρει ο καθένας το δικό του σετ. Στείλε τους μια μικρή λίστα με το τι πρέπει να φέρουν για να μην ξεχάσουν.

Πως να κάνεις "influence" τους φίλους σου για να γίνουν πιο eco-friendly

7) Ακόμη και αν δεν είσαι vegan, που είναι οκ αν δεν είσαι, την επόμενη φορά που θα πας με τους φίλους σου για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο, παράγγειλε κάτι από τις vegan επιλογές χωρίς να το κάνεις μεγάλο θέμα. Το πιθανότερο είναι να σε ρωτήσει κάποιος από την παρέα γιατί πήρες vegan φαγητό. Πες τους πολύ απλά πως προσπαθείς να μειώσεις την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προιόντων για το καλό του περιβάλλοντος και πως προσπαθείς όποτε μπορείς να κάνεις vegan επιλογές. Είναι πολύ πιθανό να ενστερνιστούν κι αυτοί την ιδέα σου στην επόμενη έξοδο για φαγητό. Κι εγώ κάπως έτσι είχα ξεκινήσει.


Να θυμάσαι πως τίποτα δεν γίνεται με το ζόρι. Εσύ απλώς θα ζεις την eco friendly ζωή σου μπροστά στα μάτια τους. Βλέποντας σε, θα επηρεαστούν και σιγά σιγά θα δεις ότι θα ξεκινήσουν να κάνουν αλλαγές. Μην απογοητευτείς αν δεν γίνει αμέσως και μην εκνευριστείς αν δεν γίνει η αλλαγή από όλους. Δεν είναι όλοι έτοιμοι να μάθουν. Δεν χρειάζεται να σπαταλάς ενέργεια και σάλιο σε αυτούς που φοράνε παρωπίδες. Θα έρθει και γι ' αυτούς η ώρα.

Πως να κάνεις "influence" τους φίλους σου για να γίνουν πιο eco-friendly

219 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page