top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Είναι η δημοσίευση του location ο λόγος για τη ρύπανση στην Κύπρο;

Έγινε ενημέρωση: 17 Ιαν 2021

Να ποστάρω το location της φωτογραφίας μου ή να μην το ποστάρω; Ιδού η απορία.


Εξαιτίας της πανδημίας, τα malls και τα cafe έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Ως επακόλουθο, όλο και περισσότερος κόσμος καταφεύγει σε δάση και πάρκα για τη βόλτα του και για να δει τους φίλους του σε ανοιχτό χώρο, για περισσότερη ασφάλεια. Μέχρι εδώ, όλα καλά.


Η συζήτηση (λέω "η συζήτηση" και όχι "το πρόβλημα" γιατί αυτό έχει πάρα πολλά χρόνια που υπάρχει) ξεκίνησε, όταν υπήρξαν καταγγελίες για ρύπανση και καταστροφή φυσικών και μη, πολυσύχναστων σημείων όπως αυτό της Μαδαρής και της Διερώνας. Φωτογραφίες με σκουπίδια, πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια καφέ, τσάντες με φαγητά και άλλα πολλά από τα σημεία αυτά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα social media. Οι φωτογραφίες έγιναν βίντεο. Όλο και περισσότερος κόσμος συζητάει "την κατάντια της Κύπρου", ρίχνοντας το φταίξιμο στους απανταχού φυσιολάτρες και ινφλουένσερς με λογαριασμό στο Instagram, που "τόλμησαν" να ποστάρουν φωτογραφίες βάζοντας το location τους, προκαλώντας χιλιάδες κόσμο να πάει στο σημείο με αποτέλεσμα να το ρυπάνει.

Είναι η δημοσίευση του location ο λόγος της ρύπανσης στην Κύπρο; σκουπίδια πλαστικά

Κι εκεί που πολλοί, επιλέγουν να βλέπουν αρνητικά το θέμα, προτρέποντας φίλους και συγγενείς να σταματήσουν να βάζουν τις συντεταγμένες από τις τοποθεσίες που επισκεπτονται για να μην πηγαίνει ο κόσμος, κράζοντας τους πάντες και τα πάντα με γενικολογίες τύπου "έτσι είναι οι Κυπραίοι", "this is Cyprus", "δεν μας αξίζει τίποτε" κ.τ.λ, εγώ επιλέγω να βλέπω το θετικό της υπόθεσης:


Αυτή είναι η ΠΡΩΤΗ φορά που βλέπω τόσο κόσμο να συζητάει και να ασχολείται με το πρόβλημα των σκουπιδιών εδώ στην Κύπρο και συγκεκριμένα σε χώρους πράσινου, σε παραλίες και άλλα φυσικά τοπία.


Βλέπω νέα παιδιά να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους για να μιλήσουν για ένα θέμα που έπρεπε να απασχολεί και να προβληματίζει ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Βλέπω άτομα όλων των ηλικιών να κρατάνε σακούλες και να μαζεύουν σκουπίδια από τα πάρκα μας. Βλέπω όλο και περισσότερα άτομα να μας εμπνέουν, δείχνοντας μας τρόπους με τους οποίους οι ίδιοι κατάφεραν να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα. Επιτέλους, βλέπω ΕΝΟΤΗΤΑ.


Ξέρετε και τι άλλο βλέπω όμως; Την ανάγκη για αλλαγή. Για βελτίωση.

Είναι η δημοσίευση του location ο λόγος της ρύπανσης στην Κύπρο; man in red  jacket hugging a tree

Ας εστιάσουμε την ενέργεια μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι στο να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο. Τα κακεντρεχή σχόλια κάτω από κάθε άρθρο που μας παροτρύνει να βγούμε στην φύση δεν θα σταματήσουν το πρόβλημα. Σκουπίδια θα βρεις ΠΑΝΤΟΥ. Θα το διαπιστώσεις με μια απλή βόλτα στο τετράγωνο γύρω από το σπίτι σου.


Η πικρή αλήθεια είναι οτι φταίμε ΟΛΟΙ με τον ένα τρόπο ή τον άλλο.

Πήγαινε τώρα στο ψυγείο σου και δες πόσες πλαστικές συσκευασίες έχεις μέσα. Σε περιμένω, πήγαινε. Άνοιξε το ντουλάπι σου και δες πόσα ρούχα από fast fashion brands έχεις. Και αν η απάντησή σου είναι "εγώ τουλάχιστον δεν πετάω σκουπίδια στην φύση" ή "εγώ ανακυκλώνω" τότε να σε ενημερώσω πως αυτό δεν είναι αρκετό. I hate to tell you, αλλά βρισκόμαστε στο 2021. Αυτά που πιστεύεις ότι κάνεις και θεωρείς αρκετά, είναι τα αυτονόητα, που έπρεπε να κάνουμε όλοι μας εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν όμως ΤΟΣΑ πολλά άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Έψαξες ποτέ να δεις ποιά είδη πλαστικού ανακυκλώνονται στην πραγματικότητα; Διάβασες ποτέ να μάθεις πως μπορείς να ζήσεις μια πιο eco friendly ζωή; Πως να ψωνίζεις σωστά για να μην έχεις μεγάλο waste? Πως να κάνεις κομποστοποίηση;


Δεν λέω πως πρέπει να τα κάνουμε όλα τέλεια. Δεν σημαίνει όμως πως επειδή δεν μπορούμε να τα κάνουμε τέλεια, δεν θα πρέπει να προσπαθούμε καν.


Είναι η δημοσίευση του location ο λόγος της ρύπανσης στην Κύπρο; we don't need a handful of people doing zero waste perfectly quote

Αντί να καταναλώνουμε λοιπόν όλη αυτή την ενέργεια στον αρνητισμό, ρίχνοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο ας ξοδέψουμε αυτή την ενέργεια για να ΜΑΘΟΥΜΕ, να εκπαιδευτούμε, να ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ.


Η λύση είναι η εκπαίδευση και η ανοιχτομυαλιά, αγαπημένοι μου. Με την εκπαίδευση θα αλλάξουν σιγά σιγά οι συνήθειες μας και οι επιλογές μας θα γίνουν πιο πράσινες. Το υλικό υπάρχει online και είναι δωρεάν. Ναι, θα πάρει χρόνο. Πάρα πολύ χρόνο μέχρι να δούμε αλλαγή. Αλλά η αλλαγή θα είναι ουσιώδης και μόνιμη. ΕΣΥ όμως πρέπει να μπεις στον "κόπο" να μάθεις. Να εξελιχθείς.


Είσαι έτοιμος γι'αυτό;


Για να σou λύσω την απορία, ναι θα ποστάρω την τοποθεσία μου, έκτος αν πρόκειται για ιδιωτική ιδιοκτησία.


Simple as that.

330 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page