top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Ταξιδεύοντας εν καιρώ κορονοϊού

Έγινε ενημέρωση: 24 Σεπ 2020

Τι πρέπει να κάνω πριν, κατά την διάρκεια και μετά το ταξίδι μου.


Το άρθρο ανανεώθηκε τελευταία φορά στις 10 Σεμπτεμβρίου, 2020.


Όπως γνωρίζετε, τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της πανδημίας, οι περισσότεροι από εμάς αναβάλαμε ή ακυρώσαμε όλα μας τα ταξίδια για το 2020. Οι προτεραιότητές μας άλλαξαν εν μία νυκτί, με τη βασικότερη να είναι το να παραμείνουμε εμείς και οι γύρω μας υγιείς.


Ένας από τους μεγάλους πληγέντες των περιστάσεων είναι και η τουριστική βιομηχανία. Ο τουρισμός ανά το παγκόσμιο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και είναι ακόμη άγνωστο το πότε θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ταξιδιωτικούς ρυθμούς.


Πολλοί από εσάς θα αναγκαστείτε να ταξιδέψετε μέσα στους επόμενους μήνες, λόγω οικογενειακών, επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων.


Σήμερα, λοιπόν, θα μάθουμε τι πρέπει να κάνουμε πριν, κατά την διάρκεια και μετά το ταξίδι μας εν καιρώ πανδημίας, για να είμαστε ασφαλείς  εμείς και οι γύρω μας. 





Πριν το ταξίδι

Το πρώτο και βασικότερο που πρέπει να κάνετε, είναι να ενημερωθείτε σωστά από τους αρμόδιους φορείς.

Ανεξαρτήτως από το πού ταξιδεύετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν η πανδημία, είναι σε έξαρση στον προορισμό σας, όπως και ποια μέτρα έχει πάρει η χώρα έναντι του κορονοϊού. 


Κατηγορίες χωρών βάσει επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου


Όπως γνωρίζετε, οι περισσότερες χώρες έχουν κατηγοριοποιηθεί βάσει επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου.


Στην κατηγορία Α έχουμε τις χώρες που στην παρούσα φάση θεωρούνται χαμηλού κινδύνου. Για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες αυτής της κατηγορίας, ΔΕΝ απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19 αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός.


Στην κατηγορία Β έχουμε τις χώρες με  πιθανό χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α. Για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες τις Κατηγορίας Β, απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19 με αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.


Στην κατηγορία Γ ανήκουν οι χώρες αυξημένου κινδύνου. Η είσοδος στην Κύπρο επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε καθορισμένες κατηγορίες πολιτών που πρέπει υποχρεωτικά

να υποβληθούν στο τεστ είτε μερικά 24ωρα πριν το ταξίδι επιστροφής, είτε στο αεροδρόμιο, αναλόγως της περίπτωσης.


Για την κάθε κατηγορία ισχύουν διαφορετικά μέτρα, για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε στην σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου. Βρείτε σε ποια κατηγορία ανήκει η χώρα στην οποία θα ταξιδέψετε και ακολουθήστε τις οδηγίες που ενδείκνυνται στην περίπτωσή σας. 


Να θυμάστε ότι οι κατηγορίες ανανεώνονται πάρα πολύ συχνά, έτσι πρέπει να ενημερώνεστε καθημερινά, ακόμη κι όταν θα βρίσκεστε ήδη στον προορισμό σας. 


Σιγουρευτείτε ότι είστε καλά.

Εάν αισθάνεστε άρρωστοι πριν το ταξίδι, μείνετε στο σπίτι σας και ζητήστε ιατρική περίθαλψη. Εάν πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί, εσείς ή κάποιο κοντινό σας άτομο τότε επανεξετάστε το γεγονός να κάνετε το ταξίδι.


Κάνω το τεστ Covid-19 εάν είναι αναγκαίο.

Για αρκετές χώρες είναι υποχρεωτικό, αλλά θα πρότεινα να κάνετε το τεστ είτε είναι υποχρεωτικό, είτε όχι. Πολλοί παθόντες δεν έχουν συμπτώματα έτσι ο μόνος τρόπος να μάθεις να κουβαλάς τον ιό, είναι να κάνεις το τεστ.


Συμπληρώνω τα απαραίτητα έγγραφα.

Αν θέλετε να ταξιδέψετε αυτήν την περίοδο, για τις περισσότερες χώρες χρειάζεται να έχετε μαζί σας, ή να συμπληρώσετε, διαδικτυακά, πριν το ταξίδι σας, συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία είναι απαραίτητα για την είσοδο σας στον προορισμό που επιλέξατε. Κάθε χώρα απαιτεί να συμπληρώσετε τα δικά της έγγραφα (Flight Pass, PLF, Travel motivations declaration κ.τ.λ) τα οποία θα βρείτε σε εγκεκριμένες σελίδες που έχει ορίσει η κάθε χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις αν δεν έχετε αυτά τα έγγραφα, κινδυνεύετε με πρόστιμο ή απαγόρευση εισόδου στην χώρα, γι' αυτό να είστε προσεκτικοί. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Υπουργείο Εξωτερικών στην χώρα προορισμού σας για να ενημερωθείτε, ή να ζητήσετε από την αερογραμμή με την οποία θα ταξιδέψετε, να σας προωθήσει στους αρμόδιους φορείς, για ενημέρωση.


Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε το Flight Pass, ΚΑΙ για την επιστροφή σας πίσω στην Κύπρο. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες, αλλά και το σχετικό έντυπο εδώ.


Pro Tip: Αν πετάτε με ενδιάμεσο σταθμό, τότε πολύ πιθανόν να χρειαστεί να συμπληρώσετε τα σχετικά έγγραφα ΚΑΙ για την χώρα στην οποία θα κάνετε στάση, έστω κι αν η στάση σας θα διαρκέσει μόνο μερικές ώρες.


Εξοπλίζομαι με τα απαραίτητα προϊόντα υγιεινής

Μάσκα, αντισηπτικό, αντισηπτικά μαντιλάκια, απολυμαντικό σπρέι, σαπούνι και ό,τι άλλο θα σας βοηθήσει να καθαρίζεται τα χέρια σας και τις επιφάνειες ή τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιείτε. Πάρτε τα σε μικρές συσκευασίες, για να μπορείτε να τα περάσετε εύκολα από τον έλεγχο αεροδρομίου.


Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού


Τα μέτρα που συνίσταται να πάρετε κατά την διάρκεια του ταξιδιού είναι ως επί το πλείστον τα ίδια με αυτά που παίρνεται και στην χώρα διαμονής σας. Ας δούμε τα πιο σημαντικά:


Αποφύγετε τα πλήθη.

Καταλαβαίνω πως σε μερικές περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε την πολυκοσμία όσο μπορείτε.

Διατηρήστε την απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ εσάς και των άλλων.

Το έχετε ακούσει χιλιάδες φορές, αλλά θα το πούμε ξανά. Κρατήστε τις αποστάσεις σας όσο μπορείτε και μη διστάσετε να κάνετε παρατήρηση σε κάποιον όταν εισβάλει στον προσωπικό σας χώρο.


Φοράτε την μάσκα σας.

Η μάσκα θα γίνει μέρος της καθημερινότητας μας για τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια, γι' αυτό εξοπλιστείτε με επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες για να μπορείτε να τις πλένετε και να τις αλλάζετε όποτε χρειαστεί.


Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Δεν μπορείτε να αντισταθείτε; Βάλτε τα χέρια στις τσέπες για να αποφεύγετε να ακουμπάτε τριγύρω. Αυτό είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό με τα παιδιά.


Καλύψτε το βήχα και το φτέρνισμα.

Αν θέλετε να βήξετε ή να φταρνιστείτε, ΜΗΝ βγάλετε την μάσκα σας για να το κάνετε. Και ακόμη κι αν φταρνιστείτε με την μάσκα και βάλετε ασυναίσθητα το χέρι σας μπροστά στο στόμα σας, να βάλετε αντισηπτικό ή να πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά.


Καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας.

Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε αντισηπτικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ και τρίψτε τα χέρια σας μέχρι να στεγνώσουν.


Καθαρίστε το τραπεζάκι σας και ότι άλλο θα χρησιμοποιήσετε στο αεροπλάνο.

Μιλάμε για τα μπράτσα της καρέκλας, το παράθυρο, την οθόνη, το τηλεχειριστήριο εαν έχετε, και ότι άλλο ακουμπάτε. Το ίδιο να κάνετε και σε ότι πρόκειται να ακουμπήσετε όσο θα είστε στο αεροδρόμιο, στην τουαλέτα, ή σε άλλους πολυσύχναστους χώρους.


Αν χρησιμοποιήσετε μέσα μαζικής μεταφοράς φορέστε μάσκα και καθαρίστε τα χέρια σας αμέσως μόλις κατεβείτε.

Το αντισηπτικό θα γίνει ο καλύτερος σας φίλος γι' αυτό να το έχετε ΠΑΝΤΑ μαζί σας.


Αν θα κυκλοφορείτε με αμάξι, προγραμματίστε όσο το δυνατόν λιγότερες στάσεις σε πολυσύχναστα σημεία.

Αποφύγετε τα malls και τα markets. Προτιμήστε λιγότερο πολυσύχναστα μέρη.


Εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να σκουπίζετε επιφάνειες τις οποίες ακουμπούν πολλά άτομα.


Μετά το ταξίδι


Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε και μετά το ταξίδι για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.


Μην επιτρέψετε αμέσως στην δουλειά.

Προτιμήστε να δουλέψετε από το σπίτι για τις επόμενες μέρες ακόμη κι αν έχετε επιστρέψει από χώρα της κατηγορίας Α ή Β. Κρατήστε απόσταση από τους αγαπημένους σας για μερικές μέρες.


Κάντε το τεστ κορονοϊού.

Ακόμη κι αν δεν είναι υποχρεωτικό, κάντε το τεστ μερικές μέρες αφότου επιστρέψετε από το ταξίδι σας. Αυτό είναι που σας κάνει υπεύθυνους ταξιδιώτες και θα προστατέψει τους γύρω σας.


Να θυμάστε οτι η κατάσταση αλλάζει συνεχώς, οπότε να είστε προετοιμασμένοι αλλά και ευέλικτοι για να αντιμετωπίσετε πιθανές αλλαγές. Εάν ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων COVID-19 είναι υψηλότερος στην περιοχή που θα επισκεφθείτε ή εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, τότε αποφύγετε τα πλήθη και τα μη απαραίτητα ταξίδια.


Ακολουθώντας τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης, φορώντας μάσκα και ακολουθώντας τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, θα έχετε ένα πιο ασφαλές ταξίδι. Αλλιώς μπορείτε να ταξιδεύετε νοερά μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν την επιστροφή μας στους κανονικούς ταξιδιωτικούς μας ρυθμούς.


Απόσπασμα από την πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ, εκπομπή Όμορφη Μέρα Κάθε Μέρα, στην οποία παρουσιάστηκε το θέμα.
















Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page