top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Road trip στην Βόρεια Ιρλανδία | Causeway Coastal Route

Έγινε ενημέρωση: 28 Απρ 2020

Λατρεύω τα roadtrips! Αν τα συνδυάσεις με δραματικά τοπία, σπηλιές, κάστρα και κρεμαστές γέφυρες τότε περιγράφεις ένα από τα καλύτερα road trips που έχω κάνει στην ζωή μου: αυτό στην Βόρεια Ιρλανδία! Παρέα με μερικά μέλη της #DWSQUAD και δύο αυτοκίνητα, περάσαμε ένα απίστευτο δεκαήμερο, ταξιδεύοντας στην Ιρλανδία και στην Βόρεια Ιρλανδία, χώρες ιδανικές για να τις εξερευνήσεις σε ένα road trip. Είδαμε, ακούσαμε, θαυμάσαμε και γευτήκαμε πολλά και διάφορα, αλλά πιο πολύ εντυπωσιαστήκαμε από το Causeway Coastal Route, έναν εντυπωσιακό παράκτιο δρόμο που ενώνει την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, το Μπέλφαστ (Belfast), με το Λόντοντερι (Londonderry). Το Causeway Coastal Route απλώνεται σε ακτίνα μόλις 212 χιλιομέτρων, αλλά είναι γεμάτος με εντυπωσιακά σημεία ενδιαφέροντος, πολλά εκ των οποίων θα έχετε δει σε κάποιο επεισόδιο της διάσημης σειράς Game of Thrones.

Road trip στην Βόρεια Ιρλανδία | Causeway Coastal Route

Σήμερα, θα κάνουμε μια περιήγηση σε μερικά από τα σημαντικότερα σημεία του Causeway Coastal Route, και θα απαντήσουμε σε κάποιες ερωτήσεις που ίσως να έχετε, που αφορούν το road trip στην περιοχή αυτή. Ας ξεκινήσουμε με τα κυριότερα σημεία.

Road trip από το Μπέλφαστ στο Λόντοντερι

1. Μπέλφαστ

Road trip στην Βόρεια Ιρλανδία | Causeway Coastal Route

Το Μπέλφαστ είναι η πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας και η γενέτειρα του διάσημου πλοίου που έμελλε να βυθιστεί στα βάθη του ωκεανού, του Τιτανικού. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερος κόσμος επισκέπτεται το Μπέλφαστ για ένα city break. Εκεί θα δείτε το εντυπωσιακό Titanic Belfast visitor centre, σύμβολο του «νέου Μπέλφαστ», το Το Cathedral Quarter, την καρδιά της παλιάς πόλης και την St. George’s Market, την πιο παλιά αγορά της πόλης. Από εδώ λοιπόν μπορείτε να ξεκινήσετε και το road trip σας, αφότου εξοπλιστείτε με ένα καλό αμάξι και με την απαραίτητη ασφάλεια.

2. Κάστρο Carrickfergus

Road trip στην Βόρεια Ιρλανδία | Causeway Coastal Route

Το ταξίδι μας πλέον συνεχίζεται σε έναν από τους πιο θεαματικούς δρόμους της χώρας, τον Causeway Coastal Road που ξεκινά από το Μπέλφαστ και καταλήγει στο Λόντοντερι. Το κάστρο Carrickfergus είναι ένα νορμανδικό κάστρο που βρίσκεται στην πόλη Carrickfergus στην κομητεία Antrim. Για περισσότερα από 800 χρόνια, το κάστρο Carrickfergus ήταν ένα επιβλητικό μνημείο στο βόρειο μέρος της χώρας. Το κάστρο με το επιβλητικό εξωτερικό, στεγάζει τώρα ιστορικές επιδείξεις καθώς και κανόνια από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα.

3. The Gobbins

Road trip στην Βόρεια Ιρλανδία | Causeway Coastal Route

Περπατήστε σε αυτό το δραματικό μονοπάτι δίπλα σε γκρεμούς και με θέα το απέραντο γαλάζιο και τα θεόρατα βράχια από βαλσάτη. Η διαδρομή είναι από μόνη της μια μοναδική εμπειρία! Προχωρήστε κατά μήκος της σωληνωτής γέφυρας που βρίσκεται μόλις 10 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και θαυμάστε την υπέροχη θέα αλλά και την άγρια ​​φύση που περιβάλλει το μονοπάτι.

4. Cushendun και Σπηλιές Cushendun

Road trip στην Βόρεια Ιρλανδία | Causeway Coastal Route

Ακόμα ένας Game of Thrones προορισμός για όλους εσάς τους Thronees εκεί έξω! Αυτή την φορά μεταφερόμαστε στης φαντασμαγορικές σπηλιές Cushendun εκεί όπου η Μελισάνδρη, η Κόκκινη Ιέρεια, γέννησε την σκιά. Η αλήθεια είναι ότι το μέρος αυτό είναι όντως πολύ όμορφο και αξίζει να το επισκεφτείς είτε είσαι φαν της σειράς είτε όχι. Τα σπήλαια σχηματίστηκαν μετά από 400 εκατομμύρια χρόνια ακραίων καιρικών συνθηκών και θα τα βρείτε ακριβώς έξω από το όμορφο παραθαλάσσιο χωριό του Cushendun.

5. The Dark Hedges

Road trip στην Βόρεια Ιρλανδία | Causeway Coastal Route

Δεν φταίμε εμείς που η δημοφιλής σειρά πήρε σβάρνα όλα τα ωραία αξιοθέατα της περιοχής! Αυτή την φορά επισκεπτόμαστε το Dark Hedges, έναν φωτογενή δρόμο γεμάτο οξιές που σχηματίζουν μια ατμοσφαιρική και άκρως εντυπωσιακή σήραγγα. Το δρομάκι αυτό βρίσκεται στον δρόμο Bregagh μεταξύ Armoy και Stranocum στην κομητεία Antrim της Βόρειας Ιρλανδίας. Δεν βρίσκεται πάνω στο Causeway Coastal Road αλλά μπορείτε να το επισκεφθείτε στο δρόμο της επιστροφής από το Λόντοντερι στο Μπέλφαστ. Φυσικά το μέρος αυτό έγινε γνωστό όταν χρησιμοποιήθηκε στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά της HBO, με αποτέλεσμα η λεωφόρος να μετατραπεί σε τουριστικό αξιοθέατο. Παρόλα αυτά, αξίζει να το επισκεφτεί κανείς, ειδικά αν απολαμβάνεις την φωτογραφία.

6. Κρεμαστή γέφυρα Carrick-a-Rede

Road trip στην Βόρεια Ιρλανδία | Causeway Coastal Route

Βρίσκεται στην κομητεία Antrim από το 1755, κι έχει προσελκύσει χιλιάδες ταξιδιώτες με την υπέροχη θέα που προσφέρει. Η κρεμαστή γέφυρα Carrick-a-Rede στη Βόρεια Ιρλανδία δεν είναι κατάλληλη για υψοφοβικούς μιας και αιωρείται 30 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ενώνει την ακτή με το μικρό νησάκι Carrickarede. Εξοπλιστείτε με αντιανεμικά γιατί εδώ ο άνεμος δεν αστειεύεται. Μάλιστα πολλές φορές η γέφυρα είναι κλειστή εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και δεν επιτρέπεται να την περπατήσεις για λόγους ασφαλείας. Ακόμα κι αν είναι κλειστή όμως, αξίζει να περπατήσεις την κυκλική διαδρομή που περνάει από την γέφυρα για να θαυμάσεις το εξαιρετικό τοπίο.

7. Giant’s Causeway

Road trip στην Βόρεια Ιρλανδία | Causeway Coastal Route

Το πιο γνωστό – και για πολλούς το πιο εντυπωσιακό – σημείο στην διαδρομή Causeway Coastal Route είναι το Giant’s Causeway. Οι 40,000 στήλες από βαλσάτη, που βρίσκονται στους πρόποδες των βράχων κατα μήκος της ακτής έχουν πλαστεί από την φύση μετά από ηφαιστειακή έκρηξη πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια. Το δραματικό σκηνικό έχει εμπνεύσει θρύλους για γίγαντες – εξού και η ονομασία – και θεωρείτε ως σήμα κατατεθέν την Βόρειας Ισλανδίας. Από το κέντρο επισκεπτών τον οποία αποφασίσαμε να μην επισκεφθούμε, ακολουθήσαμε τον τσιμεντόδρομο και ακολούθως ένα μονοπάτι που σε μια απότομη πλαγιά, πριν φτάσουμε στο “Windy Gap”, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Ο Ατλαντικός δεν αστειεύεται εδώ γι’ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Giant’s Causeway ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986 και είναι το μόνο Μνημείο της UNESCO σε ολόκληρη την χώρα.

8. Κάστρο Dunluce

Road trip στην Βόρεια Ιρλανδία | Causeway Coastal Route

Το κάστρο Dunluce είναι ένα ερειπωμένο μεσαιωνικό κάστρο, ένα από τα ομορφότερα, όχι μόνο στην διαδρομή Causeway Coastal Road αλλά και σε ολόκληρη την Βόρεια Ιρλανδία. Το κάστρο χτίστηκε το 1500 από τους McQuillans, που ήρθαν από τη Σκοτία περίπου το 1200, ως μισθωμένοι μισθοφόροι και έχτισαν το κάστρο 200 χρόνια αργότερα. Σήμερα το κάστρο ανήκει στην οικογένεια McDonnell, ωστόσο, η διαχείριση γίνεται από κοινού με την Βρετανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στα ερείπια και να ρίξετε μια ματιά στο μικρό μουσείο που βρίσκεται δίπλα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κάστρο Dunluce είναι τόσο εντυπωσιακό, που δεν θα καταφέρετε να βγάλετε ούτε μια άσχημη φωτογραφία.

9. Mussenden Temple

Road trip στην Βόρεια Ιρλανδία | Causeway Coastal Route

Τελευταίος σταθμός στο Causeway Coastal Route είναι το Mussenden Temple που είναι χτισμένο στην άκρη ενός γκρεμού, με απίθανη θέα την θάλασσα. Επισκεφτείτε τον μικρό κυκλικό ναό αργά το απόγευμα για να θαυμάσετε τα ροδοκόκκινα χρώματα του ηλιοβασιλέματος που απλώνονται πάνω στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ενημερωτικά αναφέρω ότι δεν βρίσκεστε πλέον στην κομητεία Antrim, αλλά στην κομητεία Londonderry (Λόντοντερυ). Συγκεκριμένα, στο πανέμορφο Downhill Demesne, κοντά στην μικρή πόλη Castlerock. Ο ναός Mussenden είναι το καλύτερο τέλος στο εξωπραγματικό road trip σας από το Μπέλφαστ στο Λόντοντέρρυ, πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής ή πριν συνεχίσετε το ταξίδι σας στην ενδοχώρα.

Road trip στην Βόρεια Ιρλανδία | Causeway Coastal Route

Τι πρέπει να γνωρίζεις  για το Road Trip σου στο Causeway Coastal Route

  1. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί κάποιος να κάνει την διαδρομή αυτή με τα πόδια. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να το πράξουν και να συνδυάσουν πεζοπορία και εξερεύνηση γι’ αυτό αν έχετε τον χρόνο (θα σας πάρει 5-6 ημέρες αναλόγως με τον ρυθμό σας) τολμήστε το.

  2. Με το αμάξι μπορείτε να κάνετε το Causeway Coastal Route ακόμη και σε μια ημέρα, αλλά θεωρώ πως το ιδανικό είναι να σπάσετε την διαδρομή σε 3 τουλάχιστον ημέρες (δείτε πιο κάτω ενδεικτικό δρομολόγιο). Ο πρώτος λόγος, είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που μπορεί να προκύψουν εμποδίζοντας σας να δείτε κάποια από τα αξιοθέατα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να επιστρέψετε και την επόμενη ημέρα. Ο δεύτερος λόγος είναι για να αφιερώσετε επαρκή χρόνο στο κάθε σημείο ενδιαφέροντος για να το απολαύσετε και να βγάλετε αρκετές φωτογραφίες.

  3. Κι όμως υπάρχουν κι άλλα σημεία ενδιαφέροντος σε αυτήν την διαδρομή! Αν έχετε χρόνο μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο κάστρο Glenarm, να πεταχτείτε με ένα πλοιαράκι στο νησί Rathlin, το μοναδικό κατοικημένο νησί της χώρας και να πιείτε στην υγειά μου στο Old Bushmills Distillery, το παλαιότερο οινοπνευματοποιείο στην Βόρεια Ιρλανδία.

  4. Επιχειρήστε να διανυκτερεύσετε κοντά από το Giant’s Causeway και αν ο καιρός το επιτρέπει, κατεβείτε με το αμάξι σας το δρομάκι για τις στήλες από βαλσάτη. Εμείς είχαμε ενοικιάσει 2 μικρά cottages 1 μόλις χιλιόμετρο από το Giant’s Causeway, και το βράδυ κατεβήκαμε για βραδινή φωτογραφία στο σημείο που είχαμε επισκεφτεί και το πρωί. Είναι λίγο τρομακτικό το τοπίο μέσα στο βράδυ, αλλά το αίσθημα του να βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο μέρος εντελώς μόνος σου είναι ανεκτίμητο.

  5. Σημειώστε ότι τα σήματα τροχαίας στη Βόρεια Ιρλανδία αναφέρονται σε μίλια και όχι σε χιλιόμετρα.

  6. Τα αμάξια είναι δεξιοτίμονα και οδηγούμε πάντα στα αριστερά όπως και στην Κύπρο

  7. Δεν υπάρχουν διόδια στους δρόμους

Road trip στην Βόρεια Ιρλανδία | Causeway Coastal Route

Ενδεικτικό δρομολόγιο 3 ημερών:

1η ημέρα

  1. Εκκίνηση από Μπέλφαστ

  2. Carrickfergus Castle

  3. The Gobbins

  4. Σπηλιές Cushendun

  5. Διανυκτέρευση στο Cushendun

2η ημέρα

  1. Κρεμαστή γέφυρα Carrick-a-Rede

  2. Giant’s Causeway

  3. Κάστρο Dunluce

  4. Mussenden Temple

  5. Διανυκτέρευση στο Giant’s Causeway

3η ημέρα

  1. The Dark Hedges

  2. Μπέλφαστ

  3. Διανυκτέρευση στο Μπέλφαστ

Road trip στην Βόρεια Ιρλανδία | Causeway Coastal Route
103 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page