top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Πήγαινε εκεί που τρέμουν τα πόδια σου

Έγινε ενημέρωση: 19 Φεβ

Κατά καιρούς έχω λάβει μηνύματα από άτομα που θέλουν πολύ να ταξιδέψουν αλλά φοβούνται τα αεροπλάνα και δεν μπορούν να ξεπεράσουν την φοβία αεροπλάνου. Μια ερώτηση που ακούω συχνά είναι "πως τα καταφέρνεις να κάνεις τόσες πτήσεις χωρίς να φοβάσαι;" Αυτό που δεν γνωρίζετε, είναι πως δεν είμαι ο σωστός άνθρωπος για να απαντήσω αυτή την ερώτηση.


Πώς να σας δώσω συμβουλές για την αντιμετώπιση μιας φοβίας, την οποία δεν είχα ποτέ;  Και γιατί να τις ακούσετε από εμένα;  

Αποφάσισα να ζητήσω την βοήθεια κάποιου πολύ κοντινού μου προσώπου, ο οποίος αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ακόμη αυτήν την φοβία, αλλά καταφέρνει να ταξιδεύει σε χώρες όπως το Περού και η Μαλαισία.


Αυτή είναι η ιστορία του.



Πήγαινε εκεί που τρέμουν τα πόδια σου φοβία αεροπλάνου


Πήγαινε εκεί που τρέμουν τα πόδια σου


"Αναμφίβολα, όλοι μας έχουμε βιώσει, σε κάποια φάση της ζωής μας, ένα φόβο που δημιουργεί προβλήματα, διαταράσσοντας την καθημερινότητά μας. Ο φόβος θεωρείται μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση, ωστόσο πολλές φορές λειτουργεί σαν αναγκαίος μηχανισμός επιβίωσης και προστασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, ο φόβος εντείνεται πέρα από τα φυσιολογικά όρια, προκαλώντας αντιδράσεις που ξεφεύγουν από την φυσιολογική λειτουργία του στρες και εκδηλώνονται ως φοβία.


Μία πολύ συνηθισμένη φοβία είναι αυτή της υψοφοβίας, η οποία, συχνά, συνδέεται με τις πτήσεις με αεροπλάνο.

Πήγαινε εκεί που τρέμουν τα πόδια σου φοβία αεροπλάνου

Είναι γεγονός ότι το αεροπλάνο αποτελεί στατιστικά το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς, εντούτοις υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είτε αποφεύγουν να πετάξουν είτε πετάνε με μεγάλο φόβο. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσομαι και εγώ. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι κανόνας πως κάποιος με υψοφοβία φοβάται τα αεροπλάνα, γι’ αυτό μπορεί να ακούσετε απλά τον όρο πετοφοβία ή αεροφοβία που αφορά ειδικότερα τις πτήσεις με αεροπλάνα.


Από τότε που ήμουν μικρό παιδάκι, θυμάμαι τον εαυτό μου να τρέμει τα ύψη.


Μια τυχαία βόλτα στη στέγη του σπιτιού έκανε την καρδιά μου να χτυπά σαν τρελή.

Αρχικά πίστευα ότι το συναίσθημα αυτό ήταν λογικό και συνεπώς απέφευγα οποιοδήποτε σημείο βρισκόταν σε υψόμετρο. 



Πήγαινε εκεί που τρέμουν τα πόδια σου φοβία αεροπλάνου

Ο φόβος, όμως, δεν άργησε να γίνει πιο έντονος και τρομακτικός. Σε κάποια φάση της ζωής μου η πτήση με αεροπλάνο γίνεται αναπόφευκτη.
Πήγαινε εκεί που τρέμουν τα πόδια σου φοβία αεροπλάνου

Ως φοιτητής στην Ελλάδα, για 4 χρόνια, κάθε φορά που έπρεπε να μπω σε αεροπλάνο αντιμετώπιζα μια κόλαση. Οι εκρήξεις κρίσεων πανικού έγιναν συνήθεια και ο φόβος με έβγαζε νοκ άουτ όποτε τον συναντούσα.


Το αποκορύφωμα ήταν μια τραυματική πτήση που με ανάγκασε να ρίξω λευκή πετσέτα. Ο φόβος κέρδισε και αποδέχτηκα ότι δεν θα πετάξω ξανά. Έμεινα ένα ολόκληρο χρόνο μακριά από το σπίτι μου επειδή δεν μπορούσα να πετάξω ,ενώ το καλοκαίρι επέστρεψα με κρουαζιερόπλοιο σε ένα ταξίδι σχεδόν 24 ωρών.


Η ταξιδιάρικη ψυχή ,όμως, άρχισε να παραπονιέται, μια εσωτερική φωνή φώναζε δυνατά. Ήμουν τόσο περίεργος για τον πλανήτη μας. Ήθελα να ταξιδέψω, να δω τον κόσμο, να γνωρίσω ενδιαφέροντες ανθρώπους και διαφορετικούς πολιτισμούς, να συλλέξω νέες εμπειρίες.

Κι εκείνη τη στιγμή, ξεκίνησε η επανάσταση μου. Τι έκανα ?? Ακολούθησα τον μοναδικό τρόπο για να υπερνικήσω τον φόβο. Πήγα ενάντια του.

Μην νομίζετε ότι η αδιαφορία θα αλλάξει κάτι. Ο φόβος μαθαίνει τις αδυναμίες μας και τροφοδοτείται από αυτές, ενώ η αποφυγή μας αποδυναμώνει περισσότερο, καθώς ο φόβος εδραιώνεται και διογκώνεται.




Έτσι, λοιπόν, κόντρα σε όλα κάλεσα ξανά σε ραντεβού face to face τον Μr Φόβο και του ζήτησα εκεχειρία. Συζήτησα μαζί του και του είπα δεν πάει άλλο, πρέπει να συμφιλιωθούμε.


Μπήκα σε αεροπλάνο και πέταξα ξανά. Στην αρχή ήταν δύσκολο, το ομολογώ και χρειάστηκε να πάρω ηρεμιστικό. Η δεύτερη και τρίτη πτήση ήταν εξίσου δύσκολες.

Όμως, δεν τα παράτησα ποτέ. Πέταξα ξανά και ξανά και ξανά. Μέσα από την επανάληψη, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι το χειρότερο δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν θα πεθάνω ούτε θα χαθώ. Με κάθε έκθεση στον αόρατο εχθρό ένιωθα ακόμα πιο σίγουρος ότι μπορώ να τον τιθασεύσω. Ο φόβος άρχισε να χάνει τη δύναμή του και να υποχωρεί.


Πήγαινε εκεί που τρέμουν τα πόδια σου φοβία αεροπλάνου
Τι νομίζετε; Ότι σήμερα δεν έχω φόβο; Φυσικά και έχω.

Είναι πάντα εκεί, αλλά έχουμε γίνει φιλαράκια.

Έχω συνηθίσει την παρουσία του, τον βλέπω, τον νιώθω, αλλά δεν με τρομάζει πια. Όπως έλεγε και ο Νίκος Καζαντζάκης αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει.


Σήμερα, 8 χρόνια μετά, έχω πετάξει σε πολλές χώρες, σε διαφορετικές ηπείρους και κάθε μήνα με περιμένει μια νέα περιπέτεια.


Υ.Γ. 1. Μην αφήσεις κανένα φόβο να σε εμποδίσει να κυνηγήσεις τα όνειρα σου.

Υ.Γ. 2. Να θυμάσαι πως εκεί που τρέμουν τα πόδια σου, σε περιμένουν οι πιο ευτυχισμένες στιγμές."



296 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page