top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

TOP 10 οδηγός | Γρανάδα, Νικαράγουα

Έγινε ενημέρωση: 5 Μαΐ 2020

Ελάχιστες πόλεις μπορούν να συγκριθούν με την πανέμορφη Γρανάδα της Νικαράγουας! Έχει αυτό το κάτι, που κάνει τους τουρίστες να την επισκέπτονται ξανά και ξανά. Ελάτε να μάθουμε τους λόγους που κάνουν αυτήν την πόλη τόσο αγαπητή στον κόσμο. Αυτό λοιπόν, είναι το Top 10 για την πόλη της Γρανάδας!


1) Η λίμνη Νικαράγουα


Η λίμνη Νικαράγουα με μήκος 160 χιλιόμετρα και 70 χιλιόμετρα πλάτος, βρίσκεται στη δεύτερη θέση (με ελάχιστη διαφορά από την λίμνη Τιτικάκα του Περού) με τις μεγαλύτερες λίμνες της Λατινικής Αμερικής. Σκεφτείτε, πως έχει ίδια έκταση με το Πουέρτο Ρίκο! Αυτό που την κάνει διάσημη όμως, δεν είναι τόσο η έκτασή της, όσο το παράδοξο γεγονός πως είναι η μόνη λίμνη στον κόσμο που φιλοξενεί καρχαρίες, ξιφίες και άλλα είδη ψαριών που υπό κανονικές συνθήκες ζουν στον ωκεανό. Αυτό συμβαίνει γιατί πιθανότατα η λίμνη, αποτελούσε στο παρελθόν, κόλπο του Ειρηνικού, αλλά εξαιτίας της ηφαιστειακής δράσης, αποκλείστηκε κι έχασε την αλμύρα της. Τα ψάρια τότε αφού εγκλωβίστηκαν, αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Αυτό που θα πρότεινα, είναι να κάνετε μια πρωινή βαρκάδα στη λίμνη! Θα δείτε μερικά από τα 350+ νησάκια (isletas) που δημιουργήθηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου Μομπάτσο, με τα σπίτια των ψαράδων, τις επαύλεις των πλουσίων και τα σχολεία. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα θα σας ενθουσιάσει, ενώ μπορείτε αν θέλετε να απολαύσετε το καφεδάκι σας (ή το ποτάκι σας!) στα καφέ και τα εστιατόρια που βρίσκονται πάνω στα νησάκια. Μπορείτε επίσης να κάνετε κανό στη λίμνη, αλλά προσέξτε μη βάλετε το δαχτυλάκι σας στο νερό, γιατί ποτέ δεν ξέρετε!

2) Εθνικό Πάρκο ηφαιστείου Μασάγια


granada nicaragua

Υπάρχουν δύο ηφαίστεια στο πάρκο, το Masaya και το Nindirí, τα οποία έχουν πέντε κρατήρες. Ένας από αυτούς, με το όνομα Santiago, είναι ακόμα ενεργός και καπνίζει συνεχώς θειάφι. Είναι ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα και μια φανταστική εμπειρία για όσους δεν βρέθηκαν ξανά κοντά σε ενεργό ηφαίστειο. Εσείς που είστε πιο τολμηροί και θέλετε να κάνετε την εμπειρία ακόμα πιο ξεχωριστή, σας προτείνω να κάνετε το night tour. Μπορεί να μη δείτε πολλά από το ηφαίστειο, αλλά η θέα της πόλης από ψηλά θα σας συναρπάσει.

Τιμή εισόδου: 4 δολάρια

Ωράριο: 9.00 π.μ – 4.45 μ.μ

Ιστοσελίδα: Masaya Volcano

3) Βόλτα με άμαξα


granada nicaragua

Όσο και να προσπαθήσεις να το αποφύγεις, δεν θα τα καταφέρεις. Και για να είμαι ειλικρινής, δεν θα έπρεπε κιόλας! Μπορεί να το θεωρείς πολύ «τουριστικό», αλλά κατά την άποψη μου είναι must όταν βρίσκεσαι στη Γρανάδα. Κάνε τα παζάρια σου λοιπόν (15 δολάρια ή άμαξα των πέντε ατόμων για διαδρομή 1 ώρας/ 3 δολάρια το άτομο) και ζήτα από τον αμαξηλάτη να σε πάει μια βόλτα στην πόλη. Μπορείς να κατέβεις μέχρι τη λίμνη Νικαράγουα, να πας στο τουριστικό κομμάτι της πόλης, ή μπορείς να του ζητήσεις να σε πάει στις λιγότερο τουριστικές γειτονιές για να δεις, πώς πραγματικά ζουν οι άνθρωποι εδώ. Προτιμήστε κάποιον οδηγό που να γνωρίζει αγγλικά (εκτός φυσικά αν ομιλείτε την ισπανική!) και θα σας κάνει την καλύτερη ξενάγηση! Είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσετε με κάποιον ντόπιο και να ρωτήσετε ότι θέλετε για τη ζωή του, την κουλτούρα και την πόλη του, αφού θα κάθεστε δίπλα του επί μια ώρα! Πηγαίνετε μέχρι το Parque Colón και θα δείτε μια σειρά από άμαξες να σας περιμένουν να επιλέξετε!

4) Καθεδρικός Ναός


granada nicaragua

Ο καθεδρικός ναός είναι ένα από τα πιο εξέχοντα κτίρια στη Γρανάδα και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, απέναντι από το πάρκο Colón. Δεν υπάρχει περίπτωση να το χάσετε αφού βρίσκετε σε ψηλό σημείο, έτσι γίνεται ορατό από πολύ μακριά. Εννοείτε πως θα περάσετε τουλάχιστον απ’ έξω, για να θαυμάσετε τη θεσπέσια αρχιτεκτονική του σε κίτρινους και λευκούς χρωματισμούς. Χτίστηκε το 1583, αλλά έχει υποστεί αλλεπάλληλες σοβαρές ζημιές. Ξαναχτίστηκε αρκετές φορές με πιο πρόσφατη, την ανασυγκρότηση του το 1915. Ο Καθεδρικός ναός της Γρανάδας είναι συνήθως ανοιχτός από τις 8πμ έως τις 8μμ καθημερινά και η είσοδος είναι ελεύθερη.

5) Αγορά Μασάγια


granada nicaragua

Μετά την επίσκεψή σας στο ηφαίστειο Μασάγια, πηγαίνετε στην ομώνυμη πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά και κατευθυνθείτε στο κέντρο, στη φημισμένη αγορά ΜασάγιαΒρίσκεται στο εσωτερικό του “mercado viejo” (παλιά αγορά), ενός χτίσματος του 1900. Καλύπτει πολύ μεγάλη έκταση και προσφέρει χειροτεχνίες υψηλής ποιότητας γι’ αυτό άλλωστε είναι και η πιο διάσημη αγορά στη Νικαράγουα. Πολλοί πωλητές μιλούν αγγλικά και σχεδόν όλοι, είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν τις τιμές τους. Αν σας αρέσει να παζαρεύετε λοιπόν, θα βρείτε τον παράδεισό σας! Εδώ θα προμηθευτείτε τα αναμνηστικά σας, όπως μαγνητάκια, κεραμικά, πίνακες ή ακόμα και αιώρες. Αν δεν τρελαίνεστε για ψώνια, μπορείτε να περπατήσετε απλώς στην αγορά, να καθίσετε σε ένα από τα μαγαζάκια που βρίσκονται μέσα, για φαγητό ή για μια αναζωογονητική μπύρα. Προσωπικά, δεν μπόρεσα να αντισταθώ σε ένα φρεσκότατο χυμό φτιαγμένο από φρέσκο μάνγκο, μπανάνα και καρύδα. Ίσως ο νοστιμότερος χυμός που έχω πιεί ποτέ μου!

6) Calle la Calzada


Κατευθυνθείτε στην καρδιά της Γρανάδας για τη βραδινή σας έξοδο και πάρτε μια γεύση από τη ζωντάνια της πόλης. Εκεί θα βρείτε μια πληθώρα από εστιατόρια και μπαράκια στεγασμένα σε ανακαινισμένα αποικιακά σπίτια στον πεζόδρομο La Calazada, ο οποίος ξεκινά από την κεντρική πλατεία μπροστά από τον Καθεδρικό, περνάει από την εκκλησία της Γουαδελούπης και καταλήγει μέχρι την προκυμαία, στη λίμνη Νικαράγουα. Πάρτε θέση στα τραπεζάκια που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο, μπροστά από κάθε εστιατόριο και δοκιμάστε την αυθεντική τοπική κουζίνα, όπως το φημισμένο gallo pinto, με κοτόπουλο, ρύζι και φασόλια, παρέα με μια Toña (μπύρα made in Nicaragua)! Γλυκαθείτε με ένα tres leches cake ή με plátanos fritos, ένα είδος τηγανιτής σιροπιαστής μπανάνας, το οποίο σερβίρεται και με αρκετά πιάτα ως συνοδευτικό.

Θα δείτε πολλά και διάφορα να διαδραματίζονται στη συγκεκριμένη οδό. Τουρίστες να χορεύουν στους δρόμους, μικροπωλητές με την πραμάτεια τους, την γιγαντόσωμη γυναίκα και τον νάνο με το μεγάλο κεφάλι να χορεύουν και μπάντες να παίζουν λάτιν μουσική στα διάφορα εστιατόρια της La Calzada. Εδώ δεν θα βαρεθείτε ποτέ!

7) Εκκλησία La Merced


Βρίσκεται μόλις λίγα τετράγωνα από την κεντρική πλατεία και προσφέρει την καλύτερη θέα στην πόλη! Χτίστηκε το 1534 και είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες στην Κεντρική Αμερική. Δυστυχώς ο πύργος της καταστράφηκε το 1854, αλλά οχτώ χρόνια μετά ξαναχτίστηκε και σήμερα πλαισιώνει την εκκλησία ενώ στεγάζει επίσης, τις καμπάνες της La Merced. Αυτός ο πύργος λοιπόν, είναι ανοιχτός στο κοινό και με ένα μικρό αντίτιμο (1 δολάριο), θα ανεβείτε επάνω και θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα. Μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε τον Καθεδρικό ναό, αλλά και να διακρίνετε ακόμα και το ηφαίστειο Μομπάτσο που βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη.

8) Η Εκκλησία της Γουαδαλούπης


Η ξεθωριασμένη πρόσοψη του καθεδρικού της Γουαδαλούπης, δε μπορεί παρά μόνο να προσθέσει στη γοητεία του εντυπωσιακού αυτού κτίσματος του 17ου αιώνα. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης, στην Calle la Calzada, μεταξύ της λίμνης Νικαράγουα και του κέντρου της Γρανάδας. Χτίστηκε το 1626 από τον Fray Benito Baltodano ως μοναστήρι. Κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, η εκκλησία ήταν εξέχουσας σημασίας, εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης, στην είσοδο της πόλης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο λοιπόν, καταστράφηκε πολλές φορές από πειρατές και κουρσάρους ενώ το 1856, χρησιμοποιήθηκε από τον William Walker ως προπύργιο. Η ανοικοδόμησή της ολοκληρώθηκε το 1965. Αν καταφέρετε να μπείτε μέσα (δεν είναι πάντα ανοιχτή για το κοινό) θα εκπλαγείτε από τη μεγάλη αντίθεση του εσωτερικού, με την εξωτερική εικόνα της εκκλησίας. Θα θαυμάσετε το υπέροχο βιτρό, αφιερωμένο στην Παναγία της Γουαδαλούπης αλλά και τις καταπληκτικές στήλες κορινθιακού ρυθμού.

9) Η αποικιακή αρχιτεκτονική της πόλης


10) Ηφαίστειο Μομπάτσο 


Η Νικαράγουα είναι η χώρα των ηφαιστείων. Δεν γινόταν λοιπόν να μη συμπεριλάβω στη λίστα με τα Top 10, το ηφαίστειο Μομπάτσο, που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Γρανάδας. Αποτελείτε από 4 κρατήρες και συνήθως είναι καλυμμένο από ομίχλη. Αξίζει να το επισκεφτείτε, όχι μόνο για το ίδιο το ηφαίστειο, αλλά για να απολαύσετε τη μοναδική φυσική ομορφιά και για να θαυμάσετε τη φαντασμαγορική θέα της πόλης και της λίμνης Κοσίμπολκα.

Μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας παπούτσια ορειβασίας και σακάκι γιατί, όταν φτάσετε εκεί, θα νιώσετε τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά και την υγρασία να χτυπάει κόκκινο. Μη σας αποθαρρύνει όμως αυτό! Σας εγγυώμαι πως η ομορφιά του τοπίου θα σας ανταμείψει. Υπάρχουν δύο μονοπάτια στα οποία μπορείτε να περπατήσετε. Το πρώτο, είναι κυκλικό και με χαμηλό δείκτη δυσκολίας ενώ για να διαβείτε το άλλο, πρέπει να έχετε μαζί σας οδηγό αλλά και κάποιες επιπλέον ώρες. Θα συναντήσετε κάποια από τα 700+ είδη φυτών που υπάρχουν στο Μομπάτσο, όπως για παράδειγμα τις πανέμορφες ορχιδέες. Στο σημείο υπάρχει επίσης τουριστικό κέντρο με πληροφορίες για τις δραστηριότητες που προσφέρονται εκεί, όπως το Zipline (το αγαπημένο μου!), αλλά και καφετέρια με σνακ και ροφήματα. Αν είστε λοιπόν κι εσείς λάτρεις της φύσης, τότε δεν μπορείτε να παραβλέψετε τη συγκεκριμένη εκδρομή!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την πόλη της Γρανάδας και να δείτε το βίντεο που ετοιμάσαμε για σας, πατήστε εδώ 

63 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page