top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Εμβολιασμός πριν το Ταξίδι

Έγινε ενημέρωση: 28 Ιουλ 2023

Εδώ και καιρό ετοιμάζεις ταξιδάκι σε κάποιο εξωτικό προορισμό. Όπου να ‘ναι φτάνει η μεγάλη μέρα που θα ξεκινήσεις την περιπέτειά σου και αναρωτιέσαι αν έχεις τελειώσει με την προετοιμασία. Διαβατήρια, βίζες, ταξιδιωτικά έγγραφα, κλειδαριές, καινούργια βαλίτσα.. Φαίνεται να τα έχεις σκεφτεί όλα. Μήπως όμως ξεχνάς κάτι πολύ σημαντικό;


Εσύ που  ταξιδεύεις τακτικά και μαλιστά σε πιο εξωτικούς προορισμούς, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να εκτεθείς σε κινδύνους που αφορούν την  υγεία σου από κάποιον που δεν ταξιδεύει. Και δεν μιλάω για μια απλή γρίπη. Αυτήν την κολλάς και στο σπίτι. Τυφοειδής πυρετός, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, μαλάρια, χολέρα, διφθερίτιδα, κοκκύτης, πολιομυελίτιδα είναι μερικές από τις ασθένειες από τις οποίες πρέπει να προφυλαχτείς. Αν είσαι πρωτάρης, μάλλον τις μισές από αυτές τις ασθένειες δεν τις γνωρίζεις καν. Αλλά υπάρχουν και είναι άκρως επικίνδυνες. Ποια είναι λοιπόν η λύση;


Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΦΥΣΙΚΑ.


Μάθε τα Πάντα για τον Εμβολιασμό πριν το Ταξίδι

Τι πρέπει να κάνω πριν το ταξίδι;

Πριν από κάθε ταξίδι καλό είναι να ενημερώνεσαι για τυχόν εξάρσεις ασθενειών στις  χώρες ή τις περιοχές στις οποίες πρόκειται να ταξιδέψεις. ‘Ετσι θα μπορείς να πάρεις τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και να γλιτώσεις τον εαυτό σου από μπελάδες. Επικοινώνησε λοιπόν πριν από το ταξίδι σου με το Κέντρο Εμβολιασμών στην Επαρχία σου και ενημέρωσέ τους για τα ταξιδιωτικά σου πλάνα. Ο σύμβουλος στο Ιατρικό Κέντρο θα σου δώσει πληροφορίες και συμβουλές από το τηλέφωνο,  αλλά θα σου συνιστουσα να περάσεις από το γραφείο του/της για να λύσεις τυχόν απορίες σου αλλά και για να βάλεις όλα τα εμβόλια που χρειάζεσαι για το επικείμενο ταξίδι σου.


Μάθε τα Πάντα για τον Εμβολιασμό πριν το Ταξίδι

Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με το Κέντρο Εμβολιασμών;

Καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με το Κέντρο Εμβολιασμών 5-6 εβδομάδες ΠΡΙΝ το ταξίδι σου, γιατί μερικά εμβόλια γίνονται σε δύο ή και τρεις δόσεις, ανα μία ή δύο εβδομάδες. Πολλές φορές υπάρχουν ελλείψεις σε μερικά εμβόλια, όπως αυτό της ηπατίτιδας και του τύφου, γι’ αυτό όσο πιο νωρίς ενημερωθείς για τα εμβόλια που χρειάζεσαι, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχεις να τα βρεις στην ώρα τους.  Αυτή είναι και μια καλή ευκαιρία για να κάνεις και ένα update στην κάρτα εμβολιασμών που πιθανότατα έχεις από παιδί.

Πέρα από την ενημέρωση περί εμβολίων, ο υπεύθυνος στο Κέντρο Εμβολιασμών θα σου πει χαρτί και καλαμάρι ΟΛΑ όσα πρέπει να προσέξεις κατα την διάρκεια της διαμονής σου στην εκάστοτε περιοχή, από το αν μπορείς να πίνεις από το νερό  της βρύσης μέχρι το τι να προσέχεις σε φαγητά και ποτά. Θα σε προετοιμάσει κατάλληλα για το ταξίδι σου, για να μην χάσεις ούτε στιγμή από την όμορφη εμπειρία σου σε αρρώστιες και αδιαθεσίες.


Μάθε τα Πάντα για τον Εμβολιασμό πριν το Ταξίδι

Είναι υποχρεωτικό να κάνω εμβόλια;


Και ναι και όχι. Για να ταξιδέψεις σε μερικές χώρες, π.χ στην Γκάνα της Αφρικής, χρειάζεται να κάνεις εμβόλιο αναγκαστικά και χρειάζεσαι και απόδειξη ότι το έβαλες για να μπορέσεις να μπεις στην χώρα, αλλιώς στο χτυπάνε εκείνη την στιγμή κατά την είσοδό σου. Αν τύχει να επισκεφτείς μια τέτοια περιοχή, έχε υπόψιν σου πως ο ιατρικός σύμβουλος θα σου δώσει ένα χαρτί το οποίο θα είναι υπογεγραμμένο από τον ίδιο και θα δηλώνει πως έχεις κάνει τα εμβόλια που χρειάζονται για να μπεις στην χώρα.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα εμβόλια δεν είναι αναγκαστικά αν και προτείνω να τα κάνεις για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Ακόμα κι αν δεν έχεις κανένα σκοπό να εμβολιαστείς, δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα να επισκεφτείς το Κέντρο Εμβολιασμών, απλά και μόνο για να ενημερωθείς.


Μάθε τα Πάντα για τον Εμβολιασμό πριν το Ταξίδι

Να ξέρεις πως το διαδίκτυο δεν είναι και πολύ έμπιστο στην ενημέρωση του κόσμου όσον αφορά τα εμβόλια που χρειάζεται ο καθένας πριν την επίσκεψη του σε μια χώρα και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι τα ίδια εμβόλια. Πολλές φορές και η χώρα προέλευσης παίζει ρόλο στο αν θα χρειαστεί να εμβολιαστείς. Αν για παράδειγμα εσύ που είσαι Κύπριος ή Ελλαδίτης ταξιδέψεις στην Ιαπωνία και κάνει το ίδιο κι ένας από Βραζιλία, δεν σημαίνει ότι θα χρειαστείτε τα ίδια ακριβώς εμβόλια.

Ο δεύτερος λόγος είναι η συνεχής αλλαγή των δεδομένων στις χώρες στις οποίες κυκλοφορούν οι ασθένειες αυτές. Για παράδειγμα, αν σε ένα νησί των Φιλιππινών υπάρχει κίνδυνος για μαλάρια, δεν σημαίνει ότι υπάρχει και σε όλη την χώρα. Επίσης αν αυτό το εξάμηνο υπάρχει ο κίνδυνος να το κολλήσεις, μπορεί το επόμενο η περιοχή να έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο. Όλες αυτές τις πληροφορίες μπορείς να τις μάθεις ΜΟΝΟ από τον υπεύθυνο στα Επαρχιακά Κέντρα Εμβολιασμών.


Μάθε τα Πάντα για τον Εμβολιασμό πριν το Ταξίδι

Σου παραθέτω πιο κάτω τα τηλέφωνα των Κυπριακών Κέντρων Εμβολιασμών σε κάθε Επαρχία καθώς και το που στεγάζονται. Μην ξεχνάς ότι η πρόληψη είναι το παν γι’ αυτό μην διστάσεις να σηκώσεις το τηλέφωνο για να ενημερωθείς και για να  κλείσεις ραντεβού σε ένα από τα κέντρα.


******

Λευκωσία

Κέντρο Υγείας Λατσιών

+357 22801609

Λεμεσός

Παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού

+357 25829068

+357 25 829031

Λάρνακα

Παλιό Νοσοκομείο Λάρνακας

+357 24818046

Πάφος

Γενικό Νοσοκομείο Πάφου

+357 26803370

488 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page