top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Στην Ινδία για τρίτη φορά… #ActionAid

Έγινε ενημέρωση: 28 Απρ 2020

«Ο σκοπός είναι ιερός», θα πουν μερικοί. Άλλοι θα το ονομάσουν ταξίδι ή εμπειρία ζωής. Ο λόγος για τον οποίο θα πατήσω το πόδι μου για τρίτη φορά σε Ινδικό έδαφός και δεύτερη φορά μόνο για φέτος, περιγράφεται με δύο λέξεις που περιγράφουν όλα τα πιο πάνω.


Γιατί ταξιδεύω στην Ινδία για τρίτη φορά… #ActionAid

Θεσσαλονίκη, φθινόπωρο του 2008. Ξαπλώνω στον καναπέ και χαζεύω σίριαλ στην τηλεόραση, ενώ στην πραγματικότητα έπρεπε να διαβάζω για εξεταστική. Ξάφνου, βλέπω μια διαφήμιση για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία βοηθάει κόσμο σε αναπτυσσόμενες χώρες. «Γίνε ανάδοχος γονέας» λέει. «Βοήθησε ένα παιδί, μια οικογένεια, μια κοινότητα με 22 ευρώ τον μήνα», συνεχίζει. Μισή ώρα αργότερα είχα ήδη στείλει την αίτηση για να γίνω κι εγώ ανάδοχος γονέας.

Μην βιαστείτε να κρίνετε. Φυσικά και το έψαξα το πράγμα. Πως γίνεται; Πως πληρώνω; Τι πληρώνω; Που πάνε τα χρήματά μου; Όλα αυτά τα μελέτησα πριν κάνω την αίτησή μου. Κι αν υπάρχει κάτι για το οποίο με έπεισε η Action Aid, είναι η διαφάνεια της. Γνωρίζεις ακριβώς, που πάνε και τα 22 ευρώ που δίνεις στο παιδί που στηρίζεις, την οικογένεια και την κοινότητά του.


Γιατί ταξιδεύω στην Ινδία για τρίτη φορά… #ActionAid

Να σας συστήσω την «κόρη» μου. Την λέω χαϊδευτικά έτσι αν και δεν την έχω δει ποτέ. Μόνο τα γράμματα που μου στέλνει κάθε έξι μήνες διαβάζω και θαυμάζω ταυτόχρονα και το ταλέντο της στη ζωγραφική. «Θέλω να γίνω γιατρός όταν μεγαλώσω!». Γελάω. Πριν έξι μήνες ήθελε να γίνει δασκάλα. Έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται και να κάνει σχέδια για το μέλλον, όπως κάθε παιδί στον κόσμο. Τι κι αν βρίσκεται σε ένα μικρό χωριουδάκι στην Γκάνα της Αφρικής; Το μυαλό και η ψυχούλα της έχουν δίψα για μάθηση και είμαι περήφανη που βάζω κι εγώ το λιθαράκι μου για να μπορεί η Shine Tabitha να γελάει και να κάνει όνειρα.


Γιατί ταξιδεύω στην Ινδία για τρίτη φορά… #ActionAid

Οχτώ χρόνια μετά, αποφάσισα πως έφτασε ο καιρός να κάνω το επόμενο βήμα. Να δηλώσω δηλαδή, συμμετοχή σε ένα από τα ταξίδια εθελοντισμού της Action Aid Hellas. Μπορείτε να μαντέψετε τη συνέχεια. Βρίσκομαι ήδη στο αεροπλάνο για Δελχί τώρα που γράφω αυτό το κείμενο. Πάω να συναντήσω τους υπόλοιπους εθελοντές από Κύπρο και Ελλάδα, που θα συμμετάσχουν μαζί μου, σε αυτό το ταξίδι εθελοντισμού. Σε λίγες ώρες θα βρίσκομαι μαζί τους, για να πάρουμε το τρένο για Lalitpur, μια περιοχή στο Uttar Pradesh, περίπου 500 χιλιόμετρα από το Δελχί. Τι θα κάνουμε όμως εκεί; Και τι είναι τελικά το ταξίδι εθελοντισμού;

Μία ή και δύο φορές το χρόνο, η Action Aid Hellas οργανώνει ταξίδια εθελοντισμού στις χώρες στις οποίες δρα. Κάθε φορά, ανακοινώνεται στους αναδόχους η χώρα στην οποία θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι, και η ημερομηνίες διεξαγωγής του. Ακολούθως οι ανάδοχοι γονείς, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή και αν είναι τυχερό τους, γίνονται μέλη της αποστολής.


Γιατί ταξιδεύω στην Ινδία για τρίτη φορά… #ActionAid

Στόχος του εθελοντικού ταξιδιού είναι να έρθουμε κοντά με τις κοινότητες τις οποίες στηρίζει η Action Aid και να βοηθήσουμε στη διεξαγωγή κάποιου έργου, είτε πρόκειται για το χτίσιμο μιας σχολικής αίθουσας είτε για κατασκευή συστήματος ύδρευσης. Συγκεκριμένα η ομάδα μου κλήθηκε να βοηθήσει στην προετοιμασία των χωραφιών για σπορά, να σκάψει, να ποτίσει, να σπείρει και να περιφράξει τις καλλιέργειες, αλλά και να βοηθήσει στο χτίσιμο δύο αιθουσών, σε τέσσερα διαφορετικά χωριά της περιοχής!

Πήρατε λοιπόν μια ιδέα για το λόγο που ταξιδεύω για τρίτη πλέον φορά στην Ινδία αλλά και για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες δέκα ημέρες. Με περιμένουν μοναδικές εμπειρίες ταξιδιωτάκια μου και θα τις μοιραστώ όλες μαζί σας. Εσείς μπορείτε σε πρώτο στάδιο να ακολουθήσετε την εμπειρία μου αυτή στα social media (facebook , instagram, twitter) και να παρακολουθήσετε ζωντανά τις ανταποκρίσεις μου από την κοινότητα στο Snapchat (username : diarywings ).


Γιατί ταξιδεύω στην Ινδία για τρίτη φορά… #ActionAid

Σε δεύτερο στάδιο, μπορείτε να μπείτε στη σελίδα της Action Aid Hellas εδώ για να δείτε το έργο της, αλλά και να γίνεται, αν το επιθυμείτε, ανάδοχοι γονείς ενός παιδιού που το έχει ανάγκη. Κοστίζει ΜΟΝΟ 22 ευρώ το μήνα, που για εσάς είναι τρεις καφέδες και ένα κομμωτήριο αλλά για τους ανθρώπους στις χώρες αυτές, είναι απαραίτητα για είδη πρώτης ανάγκης όπως νερό και στέγη.

Μέχρι τότε, σας αφήνω με μια ζεστή αγκαλιά. Και να θυμάστε :

“We make a living by what we get. We make a life by what we give.”

Winston S. Churchill

49 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page