top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Επίσκεψη στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

Έγινε ενημέρωση: 5 Μαΐ 2020

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε για τη Βηθλεέμ; Οι περισσότεροι θα σκέφτεστε τη Φάτνη, τους τρεις Μάγους και φυσικά το Μέγα Γεγονός που τα συνδέει όλα. Τη Γέννηση του Χριστού! Τι συμβαίνει όμως στη Βηθλεέμ του σήμερα, σε ένα τόπο όπου οι Χριστιανοί είναι πλέον μειονότητα και η πόλη έχει γίνει όμηρος της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων;

photo via beinharimtours


Μετά την επίσκεψή μας στα Ιεροσόλυμα, (μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο εδώ) κατευθυνθήκαμε προς την μικρή πόλη της Παλαιστίνης, η οποία απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα. Καθ’ οδόν, πρόσεξα πως η πυκνή βλάστηση ολοένα και αραίωνε ενώ ένα πανύψηλο τσιμεντένιο τείχος υψωνόταν στο πλάι του δρόμου. Άλλοι το λένε το τείχος της ντροπής, άλλοι το αποκαλούν τείχος προστασίας. Δεν έχει σημασία πως θα το πεις. Αρκεί να γνωρίζεις, πως χωρίζει το Ισραήλ από τα Παλαιστινιακά εδάφη. Και ποια πόλη βρίσκεται στα Παλαιστινιακά εδάφη; Σωστά μαντέψατε. Η Βηθλεέμ.

photo via googleusercontent


Ο Ισραηλινός στρατός έχει στήσει μπλόκο στην είσοδο της πόλης και ελέγχει όλους όσους μπαίνουν ή βγαίνουν, γεγονός που προκαλεί ταλαιπωρία στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες. Εμείς για άγνωστο λόγο, δεν περάσαμε τον έλεγχο από τους ένοπλους άντρες κι έτσι μετά από συνεννόηση του οδηγού, μπήκαμε στην πόλη. Γευματίσαμε στο εστιατόριο τοπικού ξενοδοχείου και επιβιβαστήκαμε ξανά στο λεωφορείο για να επισκεφτούμε τον Ναό της Γεννήσεως.

Φανταστείτε τώρα να βρίσκεστε στο μέρος, όπου σύμφωνα με τον Χριστιανισμό ξεκίνησε η ζωή του Θεανθρώπου. Να βλέπετε τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας, από τη Φάτνη μέχρι τη σφαγή των νηπίων από τον βασιλιά Ηρώδη.

photo via jimmyakin


Βρισκόμουν στην είσοδο του δεύτερου σημαντικότερου τόπου προσκυνήματος του Χριστιανισμού μετά τον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Αποτελεί Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 2012. Εμείς δυστυχώς επιλέξαμε τυχαία, να επισκεφτούμε τον Ναό σε περίοδο ανακαίνισης, αλλά ευτυχώς μπορέσαμε να επισκεφθούμε το Σπήλαιο της Γεννήσεως. Ο Ναός, είναι ένας από τους αρχαιότερους στην παγκόσμια ιστορία και αν και έχει υποστεί αλλεπάλληλες καταστροφές εξακολουθεί να διατηρεί την παλιά του αίγλη.

photo via intelligenttravel.nationalgeographic


Πλήθος κόσμου περίμενε στην ουρά για να κατέβει τα πέτρινα σκαλιά που οδηγούν στο Ιερό Σπήλαιο το οποίο βρίσκεται κάτω από τον Ναό. Όταν τελικά μπήκα στο χώρο, πρόσεξα ότι φωτιζόταν από δεκάδες καντήλια. Το πιο σημαντικό σημείο σ’ αυτό το μικρό δωμάτιο είναι το αστέρι με τις 14 ακτίνες που βρίσκεται στο μαρμάρινο δάπεδο. Εκείνο το σημείο φίλοι μου, είναι ο λόγος που χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται τον Ναό της Γεννήσεως κάθε χρόνο. Είναι το ακριβές σημείο όπου σύμφωνα με τον Χριστιανισμό γεννήθηκε το Θείο Βρέφος. Έμεινα για λίγο εκεί να παρακολουθώ τον κόσμο να προσεύχεται και να γονατίζει συγκινημένος για να προσκυνήσει το αστέρι στον τόπο Γεννήσεως του Ιησού.


photo via atlastours


Σε ένα άλλο σημείο του Ναού ήρθα αντιμέτωπη με το φρικιαστικό έγκλημα του Ηρώδη, που σύμφωνα με τον Χριστιανισμό, όταν έμαθε για την γέννηση του Ιησού, διέταξε την σφαγή όλων των νηπίων από 2 χρονών και κάτω όπως και όλων των εγκύων. Στη Σπηλιά των Αθώων Νηπίων λοιπόν μπορείς να δεις τα οστά τους τα οποία διέταξε η Αγία Ελένη να συλλέξουν και να μεταφέρουν στο Ναό.


Τελείωσα την ξενάγηση μου στο εσωτερικό του Ναού και βγήκα έξω. Άκουσα τότε την φωνή του Χότζα από το τζαμί που βρίσκεται απέναντι από τον Ναό να καλεί τους πιστούς και σκέφτηκα «Θεέ μου, πόσο μεγάλη αντίθεση υπάρχει σε αυτήν την πόλη!». Η εμπειρία του να γίνεσαι μάρτυρας τόσων θρησκευτικών και πολιτισμικών αντιθέσεων σε μια μικρή πόλη 30,000 κατοίκων είναι εξωπραγματική. Μακάρι να μπορούσα να πω πως η συμβίωση αυτών των στοιχείων βαίνει ομαλώς αλλά δυστυχώς δεν μιλάμε πάντα για τέτοια περίπτωση.

photo via marthiemombergblog


Η Βηθλεέμ και γενικότερα οι Άγιοι Τόποι δεν είναι προορισμός αποκλειστικά για τους βαθύτατα πιστούς και τους προσκυνητές. Είναι ένα μέρος με υπέροχα μνημεία, ιστορία, πολιτισμό, σεβαστό από όλες σχεδόν τις θρησκείες και τους πολιτισμούς στον κόσμο. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ιστορική τους σημασία και είμαι σίγουρη πως μελλοντικά όλο και περισσότερος κόσμος θα νιώθει ασφαλής να ταξιδέψει εκεί. Επιλέξτε λοιπόν τους Αγίους Τόπους ως τον επόμενο προορισμό σας και θα με θυμηθείτε.

Υ.Γ. Δείτε το μικρό βίντεο που ακολουθεί με στιγμιότυπα απο το πρόσφατο ταξίδι μου στην πόλη της Βηθλεέμ.

Until then xoxo


214 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page