top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Ταξίδεψε στο Ισραήλ με ελάχιστα χρήματα! | Οδηγός επιβίωσης

Έγινε ενημέρωση: 28 Απρ 2020

Μπορεί γράφοντας αυτό το άρθρο να είχα υπόψιν την εμπειρία μου στο Ισραήλ μιας και κατάφερα εκεί, να τη βγάλω καθαρή με ελάχιστα χρήματα, αλλά τελικά όσα θα διαβάσεις πιο κάτω μπορούν να εφαρμοστούν σε γενικές γραμμές για τους περισσότερους προορισμούς. Υπάρχουν πολλά τα οποία μπορείς να κάνεις (ή να μην κάνεις!) για να σου έρθει οικονομικότερο κάποιο ταξίδι και σου μιλάω εκ πείρας, ταξιδιωτάκι μου, πως αυτό δε σημαίνει πως θα στερηθείς κάτι, εκτός φυσικά λίγες από τις ανέσεις σου. Το ταξίδι όμως θα σε ανταμείψει και βάζω το χέρι μου στη φωτιά γι’ αυτό. Αν θέλεις να μάθεις πως να κάνεις το ταξίδι σου στο Ισραήλ cheaper αλλά deeper, συνέχισε να διαβάζεις!


ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Προφανώς η τιμή των εισιτηρίων, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν επιθυμείς να μάθεις πως να σκοράρεις τα πιο οικονομικά εισιτήρια που υπάρχουν, τότε διάβασε εδώ. Προσωπικά το συγκεκριμένο ταξίδι το πραγματοποίησα με απευθείας πτήση από Κύπρο (Λάρνακα) για Τελ Αβίβ με την Aegean Airlines. Ήταν η οικονομικότερη επιλογή για την περίοδο εκείνη και το εισιτήριο κόστισε περίπου €100 (round trip) ενώ το ταξίδι διήρκεσε 55 λεπτά.

Αν σκοπεύεις κι εσύ να ξεκινήσεις το ταξίδι σου από Κύπρο, τότε να σε ενημερώσω πως πλέον υπάρχουν αρκετές αερογραμμές που πραγματοποιούν πτήσεις από και προς Ισραήλ, κάνοντας τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη αλλά εξοικονομώντας μας ταυτόχρονα χρήματα. Μερικές από τις αερογραμμές αυτές είναι η El Al, Tus Airways, Cobalt και Aegean.


ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ

Φτάσαμε στο Ισραήλ λοιπόν! Πως θα μετακινούμαστε όμως μέσα στην πόλη, αλλά κι από πόλη σε πόλη; Η οικονομική λύση στην περίπτωση αυτή δεν είναι μόνο μια! Το προφανές θα ήταν να σου έλεγα να μετακινείσαι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και όντως η οικονομικότερη λύση  είναι αυτή. Αν όμως είστε 1-2 άτομα, κουβαλάτε λίγη τρέλα, αλλά κόβει και λίγο το μάτι σας (και το μυαλό σας) τότε δοκιμάστε να κάνετε hitchhiking. Προσωπικά στις δέκα μέρες που πέρασα στο Ισραήλ χρησιμοποίησα λεωφορεία, τρένα, sheruts (δείτε εδώ τι είναι το sherut), ποδήλατο, αλλά έκανα και ωτοστόπ. Όλα σούπερ οικονομικά! Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τις μετακινήσεις σας, κάνε κλικ εδώ .


Στην πόλη του Τελ-Αβιβ το καλύτερο μέσο για να κινηθείς είναι το ποδήλατο. Ταυτόχρονα οικονομικά και fun, τα πράσινα ποδήλατα της πόλης θα γίνουν ο καλύτερος σου φίλος! Χρειάζεται να κάνεις εγγραφή με πιστωτική κάρτα και να πληρώσεις ένα ποσό το οποίο θα εξαρτηθεί από τις μέρες τις οποίες θα το ενοικιάσεις. Προσωπικά το ενοικίασα για 24 ώρες με 17 ILS (περίπου 4 ευρώ) και για να αποφύγω να πληρώσω περισσότερα, επέλεξα να αλλάζω ποδήλατο κάθε 30 λεπτά. Να σου το κάνω πιο λιανά. Αφού πληρώσεις το ποσό εγγραφής, πρέπει να δίνεις κι ένα μικρό ποσό ανάλογα με την ώρα χρήσης του. Η μία ώρα κοστίζει για παράδειγμα 6 ILS, η 1,5 ώρα κοστίζει 12 ILS και ούτω καθεξής. Η μισή ώρα όμως, είναι εντελώς δωρεάν! Έτσι αν αλλάζεις το ποδήλατο σου σε έναν από τους 150 σταθμούς που υπάρχουν διασκορπισμένοι στην πόλη, κάθε 30 λεπτά, δε θα πληρώσεις τίποτα περισσότερο, παρά μόνο το ποσό εγγραφής. Έξυπνο; Μάθετε περισσότερα για τα eco-friendly ποδήλατα, εδώ!

Τώρα για τα ταξί τι να πω. Είχα μία και μοναδική εμπειρία και ομολογώ πως ήταν δραματική. Ήταν  και ακριβό και ο οδηγός απίστευτα αγενής. Για να μην πω για το οδήγημα στυλ Σουμάχερ. Ευτυχώς που είχαμε μαζί μας έναν νεαρό από την Ερυθραία ο οποίος διαπραγματεύτηκε την τιμή και στο τέλος πλήρωσε κιόλας χωρίς να πάρει χρήματα από εμάς. Σχεδόν έκλαιγα από τον τρόμο όταν κατέβηκα από το αμάξι. Σίγουρα δεν μπορώ να καταδικάσω αυτό το μέσο από μια και μόνο εμπειρία. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν ανήκει στα οικονομικά μέσα, γι’ αυτό αν μπορείς να το αποφύγεις, καν’το!


ΔΙΑΜΟΝΗ

Και φτάσαμε στο μεγαλύτερο ίσως έξοδο του ταξιδιού σου. Τη διαμονή! Που θα μείνεις λοιπόν; Κι εδώ οι λύσεις είναι πάλι περισσότερες από μια. Για αρχή, κι αν φυσικά νιώθεις άνετα, θα σου έλεγα να δοκιμάσεις το couchsurfing ή άλλα παρόμοια site. Οι Ισραηλίτες είναι πολύ φιλόξενοι άνθρωποι και πάντα πρόθυμοι να σου προσφέρουν τη βοήθειά τους. Γνώρισα απίστευτα άτομα στο ταξίδι μου και απέκτησα φιλίες που είμαι σίγουρη πως θα κρατήσουν για μια ζωή. Ένας από τους τρόπους για να το ζήσεις κι εσύ αυτό, είναι να μείνεις εντελώς δωρεάν με κάποιο ντόπιο στις πόλεις που θα επισκεφτείς. Αν θες να μάθεις πως δουλεύει το couchsurfing τότε κάνε μια επίσκεψη στη σελίδα εδώ.

Αν και είμαι μεγάλη φαν του couchsurfing, σε αυτό το ταξίδι, επέλεξα να μείνω σε hostels και ένα hotel. Στάθηκα πολύ τυχερή αφού τα hostel τα οποία με φιλοξένησαν στις τρεις πόλεις στις οποίες διανυκτέρευσα ήταν χωρίς υπερβολή από τα καλύτερα που έχω μείνει στη ζωή μου, το καθένα φυσικά για διαφορετικούς λόγους. Αν λοιπόν βρεθείς στο Τελ-Αβίβ, στα Ιεροσόλυμα ή στο Mitzpe Ramon βάλε τα πιο κάτω hostel στη λίστα σου με τους πιθανούς χώρους διαμονής.


Τελ Αβιβ – The Beachfront Hotel

Αν και πρόκειται για ξενοδοχείο, δεν του λείπει με τίποτα το hostel vibe! Νεαρόκοσμος, φιλικό προσωπικό και με φοβερό roof top ιδανικό για early ποτάκι, πριν βγεις για τσάρκα στα μπαράκια και τα κλαμπ του κοσμοπολίτικου Τελ Αβιβ. Η Πατρίσια κι εγώ, μείναμε σε ένα από τα δωμάτια του ισογείου, με δύο μονά κρεβάτια και με ένα μπαλκονάκι που σε έβγαζε στο δρόμο, ακριβώς μπροστά από την παραλία. Βρισκόμασταν δηλαδή, δύο μόλις βήματα από ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα αλλά κι από όλα τα σημαντικά μέρη της πόλης.

Μπροστά από το ξενοδοχείο, υπάρχει στάση με τα πράσινα ενοικιαζόμενα ποδήλατα της telofun κάτι που αποδείχτηκε εν τέλει, τρομερά βολικό! Θέλαμε να βολτάρουμε μέχρι τη Jaffa, το γραφικό κομμάτι της πόλης; Παίρναμε τον παραλιακό δρόμο και φτάναμε εκεί με τα ποδήλατα μέσα σε μισή ωρίτσα. Ακόμα και το βράδυ όταν βγήκαμε για ποτό σε ένα από τα πιο in μπαράκια της πόλης, το Kuli Alma, πήραμε τα ποδήλατά μας και φτάσαμε στον προορισμό μας με μεγάλη ευκολία. Το Beachfront Hotel έχει μάλλον την καλύτερη τοποθεσία που μπορείς να φανταστείς στην καλύτερη τιμή. Αξίζει σίγουρα να περάσεις τουλάχιστον ένα από τα βράδια σου εκεί.

Herbert Samuel Street 78

63431, Tel Aviv

Phone : 03-7265230  ,  03-7440347


Ιεροσόλυμα- The Post Hostel

Το Post Hostel είναι ένα hip hostel, στο κτήριο του Κεντρικού Ταχυδρομείου στην καρδιά της πόλης, στη Jaffa street. Εδώ, απλά ερωτεύεσαι με το design, τα δωμάτια, με το προσωπικό, με τους υπόλοιπους cool  επισκέπτες, την πόλη αλλά και με το ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ πρωινό μπουφέ που προσφέρει, το καλύτερο που έχω συναντήσει σε hostel! Τα Ιεροσόλυμα ήταν η πρώτη πόλη που επισκέφτηκα και το Post Hostel το πρώτο μέρος όπου διανυκτέρευσα. Εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ λοιπόν, που μετά την επίσκεψή μου στο Τελ Αβίβ τις επόμενες μέρες, επέστρεψα πίσω και έμεινα ακόμα δύο βράδια στο συγκεκριμένο hostel. Για τέτοια αγάπη μιλάμε!

Αν το επιλέξεις, να ξέρεις πως δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς μέσα στην πόλη, παρά μόνο τα πόδια σου. Βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα σε όλα, με την παλιά πόλη των Ιεροσολύμων να είναι πέντε λεπτά μακριά. Μπορείς να μείνεις σε δικό σου δωμάτιο ή να μειώσεις το κόστος, επιλέγοντας ένα dorm room που μπορεί να φιλοξενήσει από δύο μέχρι και 12 άτομα. Διαθέτει κουζίνα την οποία προσωπικά χρησιμοποίησα αρκετές φορές, αλλά και κοινόχρηστους χώρους. Ελπίζω να φανείς τυχερός και να πετύχεις κάποια από τις theme μουσικές βραδιές, που μαζεύουν στο σαλόνι του hostel, ντόπιους αλλά και ξένους από όλη την πόλη. Καταπληκτικός τρόπος για να κάνεις καινούργιες γνωριμίες, διασκεδάζοντας ταυτόχρονα χορεύοντας και τραγουδώντας!

Αν δεν φτάνουν αυτά, τότε να σου πω πως το hostel επισκέπτεται κάθε πρωί η καλύτερη guide της πόλης, η Yael την οποία μπορείς να ρωτήσεις ότι θέλεις για τα tour σου στην πόλη. Θα σε προμηθεύσει με χάρτες και θα σου πει που να πας, πως να πας και τι να δεις. Η βοήθειά της είναι ανεκτίμητη!

23 Jaffa Street

Jerusalem

T: +972-25813222 F: +972-2-5813223 office@theposthostel.com


Mitzpe Ramon – The Green Backpackers

Αυτό το hostel, θα το περιέγραφα περισσότερο ως homestay. Την έκφραση home away from home την έχετε ακούσει. Ε, λοιπόν το Green Backpackers είναι ακριβώς αυτό. Η Lee και ο σύζυγός της θα σε κάνουν να νιώσεις σαν μέλος της οικογένειας και θα αισθανθείς σίγουρα σαν στο σπίτι σου. Βρίσκεται στο χείλος του κρατήρα Ραμόν στη μικρή πόλη Mitzpe Ramon. Εκεί θα βρεθείς για να θαυμάσεις τη φυσική ομορφιά του τόπου, και φυσικά για να κάνεις hiking στα δεκάδες μονοπάτια που υπάρχουν. Η πεζοπορία στην έρημο, ήταν ίσως από τις καλύτερες εμπειρίες στη ζωή μου!

Προσπάθησε να παρατείνεις τη διαμονή σου για 3 τουλάχιστον νύχτες εκ των οποίων η μια να είναι Παρασκευή. Έτσι θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις ένα οικογενειακό  Shabbat δείπνο με τους ιδιοκτήτες αλλά και τους άλλους επισκέπτες του hostel.

Προσφέρεται μόνο διαμονή σε dorms με κοινόχρηστο μπάνιο, κουζίνα και σαλόνι. Ευχάριστη έκπληξη είναι οι κατασκευές των ιδιοκτητών από παλιά αντικείμενα, που τώρα χρησιμεύουν ως ντεκόρ, ράφια ή αποθηκευτικοί χώροι. Τα επιτοίχια ραφάκια από παλιές χρησιμοποιημένες βιντεοκασέτες, είναι όλα τα λεφτά!

Nahal Sirpad St 2, Mitzpe Ramon 80600, Israel

Tel: 08-6532319 | greenbmr@gmail.com

Σημείωσε, πως αν σκοπεύεις να μείνεις αρκετό καιρό στη χώρα, τότε θα μπορούσες να απευθυνθείς σε hostels ή ακόμα και σε kibbutz, για εθελοντική εργασία. Θα μπορείς να μείνεις εκεί εντελώς δωρεάν, αρκεί να δουλεύεις καθημερινά, μερικές ώρες σε κάποιο πόστο. Γιατί όχι;


ΦΑΓΗΤΟ

Δε χρειάζεται να παίρνεις κάθε φορά το μεσημεριανό ή το δείπνο σου σε κάποιο γκουρμέ εστιατόριο. Η καλύτερη επιλογή σου, είναι τα φαγάδικα τα οποία προσφέρουν ποιοτική, τοπική κουζίνα. Το τοπικό είναι πάντα πιο φθηνό! Ρώτησε τους ντόπιους και αυτοί θα σου υποδείξουν τα καλύτερα μέρη για να ικανοποιήσεις την πείνα σου, οικονομικά. Αν πάλι το budget σου είναι ακόμη πιο περιορισμένο όπως ήταν και το δικό μου, τότε εκμεταλλεύσου τις κουζίνες στα hostel και ετοίμασε μόνος σου, τα γεύματα σου! Στο Post Hostel, η Πατρίσια κι εγώ την είδαμε σεφ, γι’ αυτό αφιερώναμε μια περίπου ώρα την ημέρα, στην ετοιμασία θεσπέσιων, νοστιμότατων μακαρονάδων. Είναι γνωστό άλλωστε πως θα μπορούσα να ζήσω μόνο με μακαρόνια, για το υπόλοιπο της ζωής μου.


Μπορείς φυσικά να κάνεις και το άλλο. Ρώτησε στο hostel αν έχουν οποιαδήποτε προσφορά η συνεργασία με κάποιο εστιατόριο στην πόλη. Πολλές φορές προσφέρονται εκπτωτικά κουπόνια τα οποία μπορείς να εκμεταλλευτείς για ένα φθηνό γεύμα, σαν κι αυτό που κάναμε κι εμείς δηλαδή στο Τελ Αβιβ. Το Beachfront Hotel σου δίνει αν το ζητήσεις στη ρεσεψιόν, ένα κουπόνι αξίας 7 ευρώ (αν θυμάμαι καλά ήταν 30-35 ILS) με το οποίο μπορείς να πας στο εστιατόριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και να φας πρωινό, όποια ώρα της ημέρας κι αν το θες. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο μενού το ένα εκ των οποίων έχει την περίφημη και πλέον πολυαγαπημένη shakshuka! Το φανταστικό της υπόθεσης είναι πως με ένα κουπόνι των 7 ευρώ, τρώγαμε δύο άτομα, μιας και η μερίδα ήταν τεράστια! Στην τελική δηλαδή, πληρώναμε για ένα νοστιμότατο γεύμα και ένα χυμό της επιλογής μας, 3,50 ευρώ το άτομο. Φθηνότερα δε γίνεται!

Κάνε μια επίσκεψη στις τοπικές αγορές, και προμηθεύσου με φρούτα και σνακ τα οποία θα σε χορτάσουν οποιανδήποτε ώρα της ημέρας. Μπορείς να τη βγάλεις καθαρή για ένα-δυο γεύματα, μόνο με ένα πακέτο παραδοσιακές πίτες, χούμους και άλλα βουτήματα. Totally doable!


TOURS ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Έχοντας μόνο δέκα μέρες στη διάθεσή μου για να εξερευνήσω τη χώρα, θεώρησα λογικό πως ο μόνος τρόπος για να το καταφέρω αλλά και να εκμεταλλευτώ ποιοτικά το χρόνο μου, ήταν να συμμετάσχω σε μερικά οργανωμένα tours. Αυτό είναι κάτι που κάνω στα περισσότερα ταξίδια. Όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος αλλά θέλω οπωσδήποτε να επισκεφτώ συγκεκριμένα μέρη ή να κάνω κάποιες οργανωμένες δραστηριότητες (camping, rafting, hiking, food tours) τότε ακολουθώ αυτή τη δίοδο. Επέλεξα λοιπόν το Tourist Israel για τα περισσότερα tours μου, μιας και έχει άπειρες επιλογές ημερήσιων εκδρομών και ξεναγήσεων. Πιο κάτω σου παραθέτω τα tours στα οποία συμμετείχα, κυρίως για να σου αποδείξω πως το οργανωμένο δε σημαίνει απαραίτητα κι ακριβό.


Masada Sunrise, Ein Gedi & Dead Sea Tour

Το καλύτερο tour για τους λάτρεις των ηλιοβασιλεμάτων! Σε αυτή την εκδρομή η οποία ξεκινά πολύ πριν την ανατολή του ηλίου, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα πάνω από την κοιλάδα του Ιορδάνη, από το λόφο Masada, μια περίπου ώρα από τα Ιεροσόλυμα. Επόμενη στάση ήταν το Ein Gedi, μια όαση με δροσερά νερά και καταρράκτες, ότι ακριβώς χρειαζόμασταν δηλαδή μετά την ανάβαση και κατάβασή μας από το λόφο. Τελευταία αφήσαμε τη Νεκρά Θάλασσα, τον πιο must ίσως προορισμό της χώρας!

Masada Sunrise, Ein Gedi & Dead Sea Tour – Τιμή από: €60


Jerusalem and Bethlehem Tour – 1 day

Ολοήμερη ξενάγηση σε δύο από τις σημαντικότερες πόλεις της χώρας. Τα Ιεροσόλυμα είναι μια πόλη γρίφος και αν δεν έχεις ιδέα από ιστορία και θρησκείες, τότε αυτό το tour πρέπει να το βάλεις στο πρόγραμμά σου. Προσωπικά θα σε ενθάρρυνα να κάνεις αυτό που έκανα κι εγώ, για να κατανοήσεις καλύτερα, όχι μόνο τις πόλεις αυτές, αλλά και την ίδια τη χώρα, τον κόσμο της και την ανεπανάληπτη ιστορία πίσω από την όχι πάντα ειρηνική συνύπαρξη των κατοίκων της. Κάνε λοιπόν το tour την πρώτη ημέρα, αλλά τη δεύτερη δώσε χρόνο στον εαυτό σου να εξερευνήσεις την πόλη με τους δικούς σου ρυθμούς. Μπορείς να διαβάσεις τα σχετικά άρθρα από την πρώτη μου επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα (εδώ) και τη Βηθλεέμ (εδώ) από προηγούμενη επίσκεψή μου. Η μονοήμερη αυτή εκδρομή, εγγυώμαι πως θα σου προσφέρει απίστευτες συγκινήσεις γι΄αυτό μην τη χάσεις!

Jerusalem and Bethlehem Tour – 1 day – Τιμή από: €90

Αν επιθυμείς να μάθεις πληροφορίες για περισσότερα tours, ξεναγήσεις αλλά και δραστηριότητες όπως sandboarding στην έρημο, ή σαφάρι με 4Χ4, τότε κάνε κλικ εδώ.


Δωρεάν walking tours

Όπως και σε κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και στις μεγαλουπόλεις του Ισραήλ (βλ. Ιεροσόλυμα, Τελ-Αβίβ) υπάρχουν τα δωρεάν walking tours. Αν λοιπόν δεν επιθυμείς να δώσεις ούτε ένα σέκελ για τα tour σου, τότε αυτή είναι η επόμενη καλύτερη λύση. Ενημερώσου για τα free walking tours που είναι διαθέσιμα στην πόλη που βρίσκεσαι από τη ρεσεψιόν του hostel ή του ξενοδοχείου και πάρε μέρος σε ένα. Να θυμάσαι πως, μερικές φορές, ακριβώς επειδή είναι δωρεάν, μαζεύεται πολύς κόσμος και γίνονται όλα λίγο στο τρέξιμο. Αυτό είναι πιο πιθανό να το συναντήσεις στα Ιεροσόλυμα, στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν. Α, και μη ξεχάσεις στο τέλος της ξενάγησης να δώσεις ένα μικρό φιλοδώρημα στο ξεναγό. Τελικά λίγα σέκελ θα τα δώσεις, δε γλιτώνεις!

Πάρε σημειώσεις…

  1. Επέλεξε το couchsurfing ή hostel για ποιο φθηνή ή και δωρεάν διαμονή.

  2. Πάρε μέρος σε δωρεάν walking tours όποτε αυτό είναι δυνατόν, αλλά μην ξεχάσεις να δώσεις ένα μικρό tip στον ξεναγό μετά το τέλος του tour.

  3. Μη διστάσεις να ξοδέψεις χρήματα σε δύο-τρία οργανωμένα tours. Στο κάτω-κάτω δεν ταξίδεψες μέχρι εκεί για να μην επισκεφτείς τα μέρη που ονειρευόσουν τόσον καιρό.

  4. Γευμάτισε εκεί που γευματίζουν και οι ντόπιοι αποφεύγοντας τα τουριστικά μέρη.

  5. Χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά μη διστάσεις να κάνεις ακόμα και ωτοστόπ. Πάντα με προσοχή όμως!

  6. Στα Ιεροσόλυμα κάνε ένα tour για να μπεις πρώτα στο κλίμα και να κατανοήσεις την πολύπλευρη αυτή πόλη, αλλά αφιέρωσε οπωσδήποτε την επόμενη ημέρα λίγο χρόνο, για να περιπλανηθείς μόνος στους δρόμους εντός και εκτός των τειχών.

  7. Επισκεέψου τις τοπικές αγορές και πάρε φρούτα και σνακ για γρήγορα γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

  8. Εκμεταλλεύσου τις συνεργασίες των hostel με τα γειτονικά εστιατόρια για πολύ οικονομικά γεύματα. Αν χρειαστεί, μαγείρεψε το γεύμα σου μόνος, στην κοινόχρηστη κουζίνα.

  9. Για τη μετακίνησή σου στην πόλη χρησιμοποίησε τα πόδια σου, ή ενοικίασε ποδήλατο όταν αυτό είναι δυνατόν.


820 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page