top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Οδηγός Ιορδανίας (ανανεωμένος 2023) | Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Έγινε ενημέρωση: 29 Μαρ

Ένα ταξίδι στην Ιορδανία, σημαίνει μια περιπέτεια γεμάτη με αρχαία ιστορία, τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, φιλόξενους ανθρώπους και εξαίσιο φαγητό. Η γειτονική μας χώρα φημίζεται για τον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας, ένα από τα 7 νέα θαύματα του κόσμου και Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και για την έρημο Wadi Rum, την Νεκρά Θάλασσα και την πολύβουη πρωτεύουσά της, το Αμμάν. Εδώ θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι, για να σχεδιάσεις το ταξίδι σου στην Ιορδανία. Ξεκινάμε;


*Το αρχικό άρθρο γράφτηκε στο 2019 μετά το πρώτο μου ταξίδι στην Ιορδανία και ενημερώθηκε τον Μάρτιο του 2023 μετά το δεύτερο μου ταξίδι εκεί με την #DWSQUAD.


Διαβατήριο & Βίζα


Για την είσοδο σου στην Ιορδανία απαιτείται διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον έξι μηνών.

Οι Ιορδανοί δεν αστειεύονται καθόλου με αυτό το θέμα, γι’ αυτό αν δεν θες να σου απαγορεύσουν την είσοδο σου στο αεροπλάνο, φρόντισε να έχεις ανανεωμένο το διαβατήριο σου, με μια τουλάχιστον άδεια σελίδα και με ημερομηνία λήξης μετά τους 6 μήνες. Και μην μπεις στον κόπο να παρακαλέσεις τις αεροσυνοδούς να σε αφήσουν να μπεις, γιατί ακόμα κι αν γίνει αυτό, δεν θα μπορέσεις να βγεις από το αεροδρόμιο της Ιορδανίας. Το έχω δει να γίνεται και τις δύο φορές. Πίστεψέ με, δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρεις με διαβατήριο που λήγει πριν τους 6 μήνες. Επίσης, εννοείται ότι αν είσαι Κύπριος ή Ελλαδίτης, δεν θα μπορείς να ταξιδέψεις με την ταυτότητά σου. Θα χρειαστείς διαβατήριο 100%.


Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζεις πριν Ταξιδέψεις στην Ιορδανία

Πέρα από το διαβατήριο, θα χρειαστείς και βίζα την οποία μπορείς να βγάλεις στο αεροδρόμιο κατά την είσοδό σου στην χώρα. Στοιχίζει 40 JOD (περίπου 50 ευρώ) και είναι έγκυρη για ένα μήνα. Αν σκοπεύεις να μείνεις στην χώρα για 3 νύχτες ή περισσότερες, τότε σε συμφέρει να αγοράσεις διαδικτυακά το Jordan Pass (διάβασε πιο κάτω για λεπτομέρειες), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται εκτός των άλλων, και τα έξοδα για έκδοση βίζας.  Αν δεν έχεις Κυπριακό ή Ελληνικό διαβατήριο, μπες στην σελίδα του Ιορδανικού Οργανισμού Τουρισμού και μάθε τι ισχύει για το δικό σου διαβατήριο.

Αν σκοπεύεις να συνεχίσεις το ταξίδι σου σε κάποια γειτονική χώρα, τότε στα σύνορα θα πρέπει να πληρώσεις και άδεια εξόδου η οποία κοστίζει 10 JOD ανα άτομο  (13 ευρώ) και 5 JOD (6 ευρώ) για το κάθε αμάξι. Αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση που φύγεις από την χώρα με αεροπλάνο.


Μόλις φτάσεις στο αεροδρόμιο


Μόλις φτάσεις στο αεροδρόμιο του Αμμάν, θα βγεις από το αεροπλάνο και θα προχωρήσεις στον συνοριακό έλεγχο. Πριν φτάσεις εκεί, θα βρεις μια σειρά από booths και μια ουρά από άτομα που περιμένουν να εκδώσουν την βίζα τους. Θα σταθείς λοιπόν κι εσύ στην γραμμή μαζί τους. Δεν έχει σημασία αν έχεις αγοράσει το Jordan Pass από πριν ή αν έχεις σκοπό βγάλεις την βίζα επιτόπου. Μόλις έρθει η σειρά σου στο booth, θα ενημερώσεις τον υπάλληλο πως έχεις Jordan Pass και θα του το δώσεις μαζί με το διαβατήριο σου. Αυτός τότε θα σου δώσει ένα χαρτί και θα προχωρήσεις πιο κάτω στην ουρά που θα σου υποδείξει, για τον συνοριακό έλεγχο, χωρίς να πληρώσεις κάτι. Αν δεν έχεις Jordan Pass, τότε θα πρέπει να πληρώσεις επιτόπου 40 δηνάρια για να σου δώσουν την βίζα.


Με αυτό το χαρτί και με το διαβατήριό σου, θα προχωρήσεις στον έλεγχο για να λάβεις την στάμπα εισόδου. Ίσως σε ρωτήσουν που θα μένεις ή ποια μέρη θα επισκεφτείς, γι’αυτό να έχεις πρόχειρο το όνομα ξενοδοχείου. Από εκεί και πέρα μόλις λάβεις την στάμπα εισόδου, θα κατέβεις στον χώρο αποσκευών.


Ενημερωτικά να πω πως μόλις βγεις από το αεροπλάνο θα βρεις ανταλλακτήρια για να αλλάξει τα χρήματά σου σε δηνάρια. ΜΗΝ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ! Πήγαινε στην πόλη. Τα ανταλλακτήρια στην πόλη μένουν ανοιχτά μέχρι τις 10 το βράδυ συνήθως. Επίσης θα βρεις τα booths για να αγοράσεις τοπική sim card μόλις βγεις έξω από τον χώρο αποσκευών. Θα βρεις περισσότερες λεπτομέρειες για την τηλεφωνία όμως, πιο κάτω.Jordan Pass


Το Jordan Pass είναι ένα εκπτωτικό πάσο που προσφέρει το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Ιορδανίας και συνδυάζει την τουριστική βίζα με την είσοδο σου σε πολλά αξιοθέατα σε όλη τη χώρα.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά πάσα και η τιμή τους αλλάζει, αναλόγως με το πόσες μέρες θέλεις να περάσεις στην Πέτρα.

Αν μια ημέρα για εσένα είναι αρκετή, τότε το πακέτο Jordan Wanderer είναι το ιδανικό για εσένα. Η τιμή του πάσου ξεκινά από  70 JOD (περίπου 88 ευρώ) αλλά με 13 ακόμα ευρώ, μπορείς να έχεις πρόσβαση στην Πέτρα για 3 συνεχόμενες ημέρες. Το πακέτο “Jordan Wanderer” εξυπηρετεί κυρίως τα άτομα που δεν έχουν αρκετό χρόνο στην διάθεση τους.

Στο Jordan Pass συμπεριλαμβάνεται επίσης και η είσοδος σου σε άλλα 40 σημεία ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την χώρα, όπως για παράδειγμα την έρημο Wadi Rum και την Ακρόπολη του Αμμάν.


Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζεις πριν Ταξιδέψεις στην Ιορδανία
Συμφέρει άραγε να αγοράσω το Jordan Pass;

Το πάσο αυτό είναι συμφέρον μόνο αν έχεις σκοπό να περάσεις τουλάχιστον 3 βράδια στην Ιορδανία και εάν έχεις σκοπό να επισκεφτείς την Πέτρα. Η είσοδος στην Πέτρα από μόνη της κοστίζει 50 JOD για μια ημέρα, η βίζα 40 JOD, ενώ το Jordan Pass που συμπεριλαμβάνει και τα δύο, στοιχίζει 70 JOD. Τα μαθηματικά μιλάνε από μόνα τους.

Προσοχή: Για να ΜΗΝ πληρώσεις τα τέλη για την βίζα, πρέπει να μείνεις στην χώρα το λιγότερο 3 βράδια, ακόμη κι αν έχεις αγοράσει το Jordan Pass. Αν μείνεις για λιγότερο από 3 νύχτες, τότε θα πρέπει να πληρώσεις για την βίζα σου στο αεροδρόμιο μόλις φτάσεις, είτε έχεις Jordan Pass είτε όχι.


Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζεις πριν Ταξιδέψεις στην Ιορδανία

Συνάλλαγμα


Δεν μπορώ να πω ότι η Ιορδανία είναι ιδιαίτερα φθηνή χώρα για τουρισμό.

Για τους ντόπιους συνήθως ισχύουν άλλες, χαμηλότερες τιμές.

Σπανίως βλέπεις να αναγράφεται το κόστος των προϊόντων στα διάφορα καταστήματα, γι’ αυτό πρέπει είτε να κάνεις παζάρι, είτε να αποδεχτείς τις υψηλές τιμές και να πληρώσεις όσα σου πει ο πωλητής.

Οι Ιορδανοί χρησιμοποιούν το Ιορδανικό Δηνάριο (JOD), το οποίο διαιρείται σε 100 piastres. Υπάρχουν χαρτονομίσματα  του 1, 5, 10, 20 και 50 ενώ 1 δηνάριο ισοδυναμεί με 1,34 ευρώ. Σε πολλά σημεία δέχονται δολάρια και ευρώ, αλλά δεν θα σου συνιστούσα να χρησιμοποιήσεις άλλο συνάλλαγμα εκτός από το τοπικό. Μπορείς να κάνεις συνάλλαγμα σε κάποιο ανταλλακτήριο στην πόλη, ή να τραβήξεις από το ΑΤΜ το ποσό που χρειάζεσαι. Αν κατευθυνθείς προς την έρημο Wadi Rum ή την Πέτρα, φρόντισε να έχεις μαζί σου μετρητά γιατί θα δυσκολευτείς να βρεις ΑΤΜ.


Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζεις πριν Ταξιδέψεις στην Ιορδανία

Φιλοδωρήματα


Όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής έτσι κι εδώ, ο τουρίστας είθισται να αφήνει φιλοδώρημα, το λεγόμενο baksheesh, σε οδηγούς, ξεναγούς, σερβιτόρους κτλ. Στην Πέτρα για παράδειγμα, αν και στο εισιτήριο εισόδου σου συμπεριλαμβάνεται μια κούρσα με καμήλα ή γαϊδούρι (όχι με άμαξα), ο καμηλάρης θα περιμένει φιλοδώρημα της τάξης των 2-3 δηναρίων για να σε κατεβάσει από το ζώο.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα πρέπει να κάνετε παζάρια για τα πάντα, χωρίς να ντρέπεστε. Επίσης οι τοπικοί οδηγοί/ξεναγοί παίρνουν προμήθεια από όλους και για όλα, έτσι δεν θα είναι απολύτως ειλικρινείς στις προτάσεις τους. Θα σας πιέσουν να πάτε σε συγκεκριμένα μέρη που προτείνουν οι ίδιοι για ψώνια και φαγητό, όχι επειδή είναι όντως το καλύτερο μέρος και επειδή ξέρουν καλύτερα ως ντόπιοι, αλλά επειδή θα πάρουν προμήθεια αν ξοδέψετε τα χρήματά σας εκεί που θα σας πάνε. Οι προτάσεις τους δεν είναι πάντα άσχημες φυσικά αλλά καλό είναι να επιβεβαιώνεται τα σημεία που σας προτείνουν, διαδικτυακά, για να σιγουρεύεστε πως έχουν καλές κριτικές και αξίζουν.


Γλώσσα


Τα Αραβικά είναι η επίσημη γλώσσα της Ιορδανίας και όλοι στη χώρα, μιλούν την αραβική γλώσσα στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η αγγλική γλώσσα χρησιμοποιείται ευρέως ενώ τα περισσότερα ραδιοφωνικά προγράμματα, τηλεοπτικές εκπομπές και υπηρεσίες μεταδίδονται στα αγγλικά.


Γεια: μέρχαμπα

Αντίο: μαέ αλσαλάμα

Καλημέρα: σάμπα ελ χαήρ

Ευχαριστώ: σιούκραν

Ναι : νεμ

Όχι : λα


Υπάρχει ιδιαίτερη συμπάθεια προς τους Κύπριους και τους Ελλαδίτες, γι’ αυτό μην διστάσετε να τους ρίξετε  ένα “άνα γιουνάνι” στην κουβέντα που σημαίνει “είμαι Έλληνας”. Α, και μην χάσετε τον χρόνο σας οι Κύπριοι με το Σάιπρους γιατί δεν θα καταλάβει κανείς. Να λέτε Κούπρους!  


Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζεις πριν Ταξιδέψεις στην Ιορδανία

Πότε να πας


Η Ιορδανία είναι ένας προορισμός για όλο το χρόνο – αλλά παρά το μικρό της μέγεθος, θα βρεις μεγάλες διαφορές στο κλίμα: το Αμμάν, η Πέτρα και η έρημος Wadi Rum βρίσκονται όλα περισσότερα από 800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ η Νεκρά Θάλασσα βρίσκεται 423 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.


Για να καταλάβεις καλύτερα την κλιματική διαφορά από περιοχή σε περιοχή το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι την ίδια ημέρα του Ιανουαρίου θα μπορούσες να παίξεις χιονοπόλεμο στο Ajloun και στη συνέχεια να κάνεις το μαύρισμά σου στις παραλίες της Ερυθράς Θάλασσας.

Στο διάστημα που έμεινα στην Ιορδανία (μήνας Μάρτιος) χρειάστηκε να φορέσω αντιανεμικό και ζεστό σακάκι αλλά και μαγιό για την Νεκρά Θάλασσα. Την μια στιγμή ο ήλιος έκαιγε, και την άλλη έβρεχε.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείς την Ιορδανία είναι η άνοιξη (Μάρτιος-Μάιος), όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές αλλά δεν καίγεσαι. Από Δεκέμβριο μέχρι αρχές Μαρτίου θα συναντήσεις κρύο και βροχές αλλά θα υπάρχουν και μέρες που πιο πολύ θα θυμίζουν άνοιξη παρά χειμώνα. Το καλοκαίρι η ζέστη είναι σχεδόν αφόρητη γι’ αυτό αν μπορείς, απέφυγε το ταξίδι στην Ιορδανία από τον Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο.

Η περίοδος του Ραμαζανιού θα επηρεάσει ελάχιστα έως καθόλου το ταξίδι σου μιας και πολλά φαγάδικα μένουν ανοιχτά και σερβίρουν φαγητό στους πελάτες τους ακόμα και αυτήν την περίοδο.Ασφάλεια


Δεν αισθάνθηκα φόβο για την ασφάλειά μου ούτε για ένα λεπτό.

Η Ιορδανία είναι ένας ασφαλής προορισμός είτε ταξιδεύεις μόνος σου είτε με παρέα. Μπορεί στις γειτονικές χώρες να υπάρχουν διενέξεις και αντιμαχίες αλλά εδώ δεν θα συναντήσετε κάτι τέτοιο. Ο τουρισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και οι ντόπιοι θα κάνουν τα πάντα για να σε αφήσουν ευχαριστημένο. Αν παρ’ όλα αυτά νιώθεις ανασφάλεια και δεν επιθυμείς να ταξιδέψεις εκεί σόλο, κλείσε κάποιο ομαδικό τουρ και απλώς απόλαυσε τον χρόνο σου στην Ιορδανία χωρίς άγχος.

Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζεις πριν Ταξιδέψεις στην Ιορδανία

Πως να ντυθείς


Η Ιορδανία είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμανική χώρα και έτσι το συντηρητικό ντύσιμο ενεργεί ως ένδειξη σεβασμού. Τουλάχιστον οι ώμοι και  τα γόνατα πρέπει να καλύπτονται και φυσικά τα αβυσσαλέα ντεκολτέ και τα καυτά σορτς καλύτερο θα ήταν να αποφευχθούν. Να έχεις πάντα ένα φουλάρι μαζί σου για περισσότερη κάλυψη, ειδικά όταν επισκέπτεσαι θρησκευτικά μέρη, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να σου απαγορεύσουν την είσοδο.

Αν στο πρόγραμμά σου συμπεριλαμβάνεται και η Πέτρα ή η έρημος  Wadi Rum, τότε ένα άνετο ζευγάρι hiking shoes είναι αναγκαίο. Στην δικιά μου περίπτωση, τα ζευγάρι των hiking shoes που είχα μαζί μου, απέβη σωτήριο μιας και λόγω βροχών, οι βράχοι και στα δύο αυτά σημεία γλιστρούσαν πολύ. Με ένα απλό αθλητικό παπούτσι, υπήρχε κίνδυνος να γλιστρήσω ανά πάσα στιγμή.


Ο υπόλοιπος ρουχισμός εξαρτάται από την περίοδο που θα επισκεφτείς την Ιορδανία. Αν πας χειμώνα, τότε θα χρειαστείς ζεστά ρούχα και αντιανεμικό σακάκι, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες θα την βγάλεις με μακρυμάνικα και λεπτά πουκαμισάκια που θα σε προστατεύουν ταυτόχρονα από τον ήλιο. Φυσικά το καπέλο δεν πρέπει να λείπει από την βαλίτσα σου, όχι μόνο για τον ήλιο, αλλά και για τις “Ιντιάνα Τζόουνς” φωτογραφήσεις που θα κάνεις.


Μεταφορικά


Πως θα μετακινηθείς άραγε μέσα στην χώρα;

Από το αεροδρόμιο προς το κέντρο του Αμμάν, από το Αμμάν στην Πέτρα ή την έρημο, ή την Νεκρά Θάλασσα και σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος που θες να επισκεφτείς; Έχεις, λοιπόν, την επιλογή να χρησιμοποιήσεις λεωφορείο, ταξί, ιδιωτικά μεταφορικά ή να ενοικιάσεις δικό σου αμάξι.


Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζεις πριν Ταξιδέψεις στην Ιορδανία

Από και προς το αεροδρόμιο


Το αεροδρόμιο Queen Alia απέχει περίπου 40 λεπτά από το Αμμάν και μπορείς να φτάσεις εκεί με το κίτρινο ταξί με περίπου 22 JOD. Κάνε συμφωνία για την τιμή από πριν όμως, για να είσαι σίγουρος. Αν φτάνεις μετά τις 9 το βράδυ, τότε να ξέρεις ότι θα πληρώσεις περισσότερα. Υπάρχει και το Airport Express Buses, γνωστό ως Sariyah Airport Express Bus το οποίο δουλεύει σε 24ωρη βάση και στοιχίζει 2.5 JOD. Μπορείς να αγοράσεις το εισιτήριο μέσα στο αεροδρόμιο στα ειδικά κιόσκια.

Μέσα στην πόλη

Μέσα στην πόλη του Αμμάν αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις, μπορείς να κινηθείς με τα πάμφθηνα κίτρινα ταξί αλλά και με UBER. Πριν μπεις στο ταξί, βεβαιώσου πως έχεις συνεννοηθεί για την τιμή και πως αυτή δεν θα ξεπερνά τα 3 JOD για διαδρομές ΜΕΣΑ στην πόλη. Επίσης καλό θα ήταν να είχες το Google Maps για να βοηθήσεις τον οδηγό να σε πάει στον προορισμό σου, μιας και το Αμμάν είναι μια αχανής πόλη και οι περισσότεροι ταξιτζήδες δεν γνωρίζουν τις οδούς.


Από πόλη σε πόλη


Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να επισκεφθείς άλλες πόλεις και αξιοθέατα από το Αμμάν, με οργανωμένα μονοήμερα τουρς. Η προσωπική μου εμπειρία, όμως, λέει πως αν δεν νιώθεις άνετα να ενοικιάσεις δικό σου αμάξι, τότε καλύτερα να προσλάβεις προσωπικό οδηγό με το δικό του αμάξι, ή με βαν σε περίπτωση που είστε πολλά άτομα. Μπορεί να πληρώνεις κατιτίς περισσότερο αλλά θα έχεις έναν ντόπιο μαζί σου που ξέρει τα κατατόπια και που θα σου μαθαίνει πράγματα και μέρη που δεν θα ήξερες αν ήσουν μόνο με το google maps στο χέρι. Η πρόσληψη ενός ιδιωτικού οδηγού είναι μια εξαιρετική επιλογή αν θέλεις να έχεις απόλυτη ευελιξία και πίστεψέ με, δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να βρεις κάποιον. Ο Αημάν ήταν η δική μου επιλογή για το ταξίδι μου με την #DWSQUAD και μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι μαζί του.

Jordan Express Tourist Transportation

Για να δεις τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ιορδανίας, η εταιρεία Jett Express Travel Company (JETT) είναι μάλλον η πιο οικονομικά προσιτή επιλογή που έχεις. Η JETT είναι μια εταιρεία μεταφορών με μοντέρνα, κλιματιζόμενα λεωφορεία που εκτελούν τακτικά δρομολόγια σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Άκαμπα, η Πέτρα, η Νεκρά Θάλασσα και η Γέρασα. Με λιγότερο από 10 JOD για κάθε διαδρομή, θα μπορέσεις να δεις τα βασικότερα σημεία ενδιαφέροντος στη χώρα. Κάνε όμως την κράτηση της θέσης σου online, τουλάχιστον μία ημέρα πριν.Τι να φας


Για τους foodie φίλους μου, η Ιορδανία είναι ένας παράδεισος γεύσεων και μυρωδιών. Δεν θα φύγετε από την χώρα αν δεν δοκιμάσετε Mansaf, το εθνικό πιάτο της χώρας. Το Mansaf είναι ένα πιάτο με ρύζι, αρνί και ξηρό γιαούρτι φτιαγμένο σε μια σάλτσα που ονομάζεται jameed, γαρνιρισμένο με ξηρούς καρπούς. Πέρα από τις πιτούλες με χούμους και μπαμπά γκανούς, θα γευτείτε επίσης φαλάφελ, τις τραγανιστές μπαλίτσες από αλεσμένα ρεβίθια και μπαχαρικά.

Το Maqluba, ένα ακόμη διάσημο γεύμα, είναι ένα πιάτο που περιλαμβάνει κρέας, ρύζι και τηγανητά λαχανικά που τοποθετούνται σε μια κατσαρόλα, την οποία αναποδογυρίζουν όταν σερβίρεται, εξού και το όνομα maqluba, το οποίο στα αραβικά μεταφράζεται κυριολεκτικά ως “ανάποδα”.

Από γλυκά θα δοκιμάσετε αρκετά σιροπιαστά όπως μπακλαβά και qatayef, αλλά ο βασιλιάς των γλυκών στην Ιορδανία είναι το kunafa, μια τραγανή πανδαισία από φύλλα ζύμης σε τυρένια βάση, βυθισμένη σε σιρόπι.

Ένα από τα πιο γνωστά και οικονομικά μέρη για φαγητό στο Αμμάν είναι το Hashem το οποίο επισκεφτήκαμε το τελευταίο μας βράδυ στην πόλη. Αγαπημένο μου πιάτο; Το baba ghanoush! Αν θέλεις να βρεις τραπέζι, πήγαινε πριν τις εννιά το βράδυ. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να τρώνε αργά, κι έτσι μετά τις 9 το μαγαζί γεμίζει και θα πρέπει να περιμένετε. Για γλυκά, δοκιμάσαμε το Habibah Sweets που αν και είναι πασίγνωστο για το kunafa του, δεν μας ενθουσίασε. Καταλήξαμε να ξεροσταλιάζουμε πάνω από τα σιροπιαστά του Nafeeseh, τα οποία στο τέλος φέραμε μαζί μας και στην Κύπρο.Πού θα πας


Το πιο πιθανό είναι το Αμμάν και η αρχαία πόλη της Πέτρας, ένα από τα 7 νέα θαύματα του κόσμου, να βρίσκονται ήδη στην λίστα σου. Η Ιορδανία όμως έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της όποια σεζόν και να την επισκεφτείς. Υπάρχουν πάμπολλοι ιστορικοί χώροι στην χώρα, μεταξύ άλλων η καλά διατηρημένη ρωμαϊκή πόλη Jerash ή Γέρασα όπως την γνωρίζουν οι περισσότεροι, αλλά και το Umm Qais, που βρίσκεται σε ένα δραματικό ακρωτήριο με θέα τη Θάλασσα της Γαλιλαίας. Στην Madaba θα βρεις τον ορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου και τον πρώτο χάρτη των Αγίων Τόπων που κατασκευάστηκε το 560 μ.Χ.

Αν επιθυμείς να περάσεις μερικές μέρες στην έρημο, τότε στο Wadi Rum θα πάρεις μια γεύση από την ζωή στον… πλανήτη Άρη.

Το φαντασμαγορικό  αυτό τοπίο χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα αρκετών ταινιών όπως το Star Wars και The Martian. Στην Νεκρά Θάλασσα, το χαμηλότερο δηλαδή σημείο στην επιφάνεια της γης (- 480 μέτρα) θα αλειφτείς με θαυματουργή λάσπη και θα επιπλεύσεις χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Εδώ, η θάλασσα είναι κυριολεκτικά… λάδι! Η Άκαμπα, το θέρετρο της Ιορδανίας στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο της χώρας στη θάλασσα κι εκεί θα καταλήξεις για ξεκούραση και χαλάρωση.

Η Ιορδανία αποτελεί επίσης, μέρος των Αγίων Τόπων, κι έτσι πολλοί πιστοί φτάνουν στην χώρα για να επισκεφτούν μέρη όπως τον Ιορδάνη Ποταμό, όπου βαφτίστηκε ο Χριστός και το όρος Νέμπο απ’ όπου ο Μωυσής αντίκρισε την Γη της Επαγγελίας.


Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζεις πριν Ταξιδέψεις στην Ιορδανία

Άλλα…


Κάπνισμα

Το κάπνισμα επιτρέπεται σε όλους τους κλειστούς χώρους και θα δεις πολλούς Ιορδανούς να απολαμβάνουν τον argeeleh τους στις καφετέριες και στα εστιατόρια.


Πόσιμο Νερό

Το νερό στην Ιορδανία ΔΕΝ είναι πόσιμο, γι’ αυτό θα πρέπει να αγοράζετε το νερό σε κλειστά μπουκαλάκια από περίπτερα και μίνι μάρκετ. Μην γεμίζετε τα παγούρια σας από βρύσες!


Περπάτημα στην Πέτρα

Μπορεί να μην το γνωρίζεις, αλλά η Πέτρα είναι ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος τον οποίο χρειάζονται μέρες για να τον δεις ολόκληρο. Θα χρειαστεί να περπατήσεις πολλά χιλιόμετρα με ανηφόρες και κατηφόρες και εκατοντάδες σκαλιά, αλλά όλα αυτά μπορούν να γίνουν και με την βοήθεια καμήλας ή γαϊδουριού. Χρειάστηκε να περπατήσουμε περίπου 14 χιλιόμετρα για να μπορέσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα μέσα σε μισή μέρα.


Ώρα

Ίδια με  Κύπρο και Ελλάδα


Οδήγηση

Δεξιά


Wi-fi & Δεδομένα Τηλεφωνίας

Μπορώ να πω ότι δυσκολευτήκαμε αρκετά με την εύρεση wi-fi ακόμη και στο Αμμάν. Καμία καφετέρια και εστιατόριο που επισκεφτήκαμε δεν είχε. Στο πρώτο ταξίδι μου. είχα προμηθευτεί από το αεροδρόμιο μόλις έφτασα στην χώρα, μια κάρτα τηλεφώνου της εταιρείας Zain, με απεριόριστο internet, τηλεφωνία και sms με περίπου 20 ευρώ. Ακόμη και με απεριόριστα δεδομένα, τις μισές φορές το σήμα ήταν ανύπαρκτο στα περισσότερα μέρη της χώρας. Ειδικά στην έρημο Wadi Rum, πολλά camps δεν έχουν wifi και τα δεδομένα εκεί δεν δουλεύουν καθόλου.


Τι είναι το AIRALO;

Πλέον μπορείς να αγοράσεις eSim πριν πας στην χώρα με το πάτημα ενός κουμπιού, και να έχεις διαδίκτυο σχεδόν σε όποια χώρα και να βρίσκεσαι, χωρίς να πρέπει να βάλεις φυσική κάρτα Sim στο τηλέφωνό σου. Κατέβασε το AIRALO και δημιούργησε το account σου. Ακολούθως ψάξε στο search bar την λέξη Jordan για να σου εμφανίσει τα διαθέσιμα πακέτα για την χώρα. Επέλεξε το πακέτο που σου ταιριάζει και αγόρασε το. Στην πορεία θα σου δοθούν οδηγίες για το πως να προσθέσεις την eSim στο τηλέφωνό σου κάτι που πρέπει να κάνεις πριν φτάσεις στην χώρα. Ακολούθως, όταν φτάσεις πια στην χώρα, μπορείς να την ενεργοποιήσεις και να έχεις άμεσα Internet.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το app αυτό δεν δουλεύει σε όλα τα τηλέφωνα, δεν είναι πάντα αξιόπιστο και τα διαθέσιμα πακέτα είναι μακράν πιο ακριβά. Προτείνω να το χρησιμοποιήσετε μόνο αν το τηλέφωνό σας δεν έχει υποδοχή για δεύτερη Sim ή μέχρι να βρείτε κάποιο κατάστημα τηλεφωνίας στην χώρα για να αγοράσετε μια φυσική Sim.


9.380 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page