top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων | #SpainUntravelled project | The Introduction

Έγινε ενημέρωση: 28 Απρ 2020

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς για Ισπανία; Πιθανότατα θα σκέφτεσαι Βαρκελώνη, Μαδρίτη, τάπας, Ρεάλ (ή Μπαρθελόνα, δεν ξέρω και τα γούστα σου!), ταυρομαχίες και Enrique Iglesias. Η χώρα αυτή της Ιβηρικής χερσονήσου όμως, έχει πολύ περισσότερα πράγματα να δείξει και να προσφέρει στους επισκέπτες της από αυτά που νομίζεις. Για να σου αποδείξω πόσο πολυδιάστατη είναι, αποφάσισα να ταξιδέψω σε ένα σχεδόν άγνωστο για πολλούς από εσάς κομμάτι της και να σας μεταφέρω έστω και νοερά σε ένα μέρος το οποίο μοιάζει να είναι βγαλμένο από το Game of Thrones.

Σας καλωσορίζω λοιπόν, σε μια ακόμα περιπέτεια αυτήν τη φορά, στην παραμυθένια Χώρα των Βάσκων!

Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων | #SpainUntraveled project | The Introduction

Στην ποια;

Κλασική απορία. Ποια είναι η Χώρα των Βάσκων; Και που βρίσκεται; Όταν ανακοίνωσα τον προορισμό μου πολλοί είπαν, «Δεν έχω ξανακούσει γι’ αυτή τη χώρα. Που βρίσκεται;» ενώ όσοι από εσάς την είχατε ακούσει, μου κάνατε παρατήρηση κουνώντας το δακτυλάκι σας μπροστά στη μούρη μου και κάνατε την εξής δήλωση: «Η Χώρα των Βάσκων δεν είναι Ισπανία!». Αυτό θα το αναλύσουμε περισσότερο σε πολύ λίγο.

Η Χώρα των Βάσκων λοιπόν, είναι μια από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας και βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της χώρας. Στα βασκικά την ονομάζουν Euskadi, ενώ στα Ισπανικά είναι γνωστή ως Pais Vasco. Η περιφέρεια αυτή λοιπόν, περιλαμβάνει τις βασκικές περιοχές, γνωστές και ως Ιστορικές Περιοχές, Alava (Άλαβα), Biscay (Μπιθκάια) και Gipuzkoa (Γκιπούθκοα).


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων | #SpainUntraveled project | The Introduction

Προσοχή όμως! Η αυτόνομη αυτή περιφέρεια, δεν πρέπει να συγχέεται με τον όρο Χώρα των Βάσκων (Euskal herria) που αποδίδει τις ιστορικά βασκόφωνες περιοχές που εκτείνονται στα δυτικά Πυρηναία και τα παράλια του Βισκαϊκού κόλπου περιλαμβάνοντας τμήματα της βόρειας Ισπανίας και της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Στο δεκαήμερο αυτό ταξίδι μου, επισκέφθηκα ΜΟΝΟ την Ισπανική περιφέρεια. Το Γαλλικό κομμάτι το άφησα για μελλοντική εξερεύνηση.

Ποιοι είναι οι Βάσκοι;


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων | #SpainUntraveled project | The Introduction

Τόσο η καταγωγή των Βάσκων, σαν λαός, όσο και της βασκικής γλώσσας αποτελούν μυστήρια για την επιστημονική κοινότητα. Η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι οι Βάσκοι είναι γηγενείς της Ευρώπης και από τους παλαιότερους κατοίκους της. Η ουσία όμως και αυτό που στην τελική πρέπει να θυμάσαι είναι πως μιλάμε για την ομάδα ανθρώπων που κατοικούν τη Χώρα των Βάσκων, και έχουν τη δική τους κουλτούρα και γλώσσα η οποία δεν μοιάζει με καμιά άλλη που έχεις ξανακούσει και σίγουρα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Ισπανική.

Η γλώσσα με τα πολλά –ξ και –τς


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων | #SpainUntraveled project | The Introduction

Γνωστή και ως Euskara, η βασκική γλώσσα, είναι ακαταλαβίστικη και μοναδική στο είδος της ενώ κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή προέλευσή της. Ομιλείται για περισσότερο από 4,000 χρόνια, από περίπου 700,000 άτομα στη Βόρεια Ισπανία και στην ΝοτιοΔυτική Γαλλία. Λέγεται πως είναι πολύ δύσκολη γλώσσα και δεν σχετίζεται με καμία άλλη γλώσσα στον πλανήτη. Για να καταλάβεις τι εννοώ, σου παραθέτω πιο κάτω μερικά παραδείγματα τα οποία είναι σχεδόν σίγουρο πως θα χρησιμοποιήσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής σου εκεί.

  1. Γειά – Kaixo (Κάιξο)

  2. Αντίο – Agur (Αγκούρ)

  3. Καλημέρα – Egun on (Έγκουν ον)

  4. Ευχαριστώ – Eskerrik Asko (Εσκέρικ Άσκο)

Μπράβο και συγχαρητήρια! Μόλις έμαθες τις τέσσερις πρώτες σου βασκικές λέξεις!


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων | #SpainUntraveled project | The Introduction

Η Χώρα των Βάσκων είναι Ισπανική τελικά;

Είπαμε ήδη πως είναι μια από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας. Σήμερα όμως, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, μοιράζεται την επιθυμία να είναι αυτοδιοίκητο, είτε με περαιτέρω πολιτική αυτονομία ή με πλήρη ανεξαρτησία. Εξού και το «Η Χώρα των Βάσκων δεν είναι Ισπανία!» που ειπώθηκε πριν. Φυσικά αυτό δεν είναι απόλυτο. Υπάρχουν και Βάσκοι που αισθάνονται περισσότερο συνδεδεμένοι με την Ισπανική κουλτούρα και όχι τόσο με την Βασκική και δεν επιθυμούν την ανεξαρτητοποίηση τους.


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων | #SpainUntraveled project | The Introduction

Είναι επικίνδυνο να ταξιδέψεις στη Χώρα των Βάσκων;

Είναι σχεδόν σίγουρο πως έχετε ακούσει τα χειρότερα για την ΕΤΑ, (Euskadi Ta Askatasuna που σημαίνει Βασκική Γη Και Ελευθερία) την Βασκική εθνικιστική και αυτονομιστική οργάνωση που Ιδρύθηκε το 1959 στην Ισπανία. Αρχικά δημιουργήθηκε για να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά των Βάσκων καθώς και για να εξασκήσει αντίσταση ενάντια στη δικτατορία του Φράνκο, αλλά εξελίχθηκε σε παραστρατιωτική ένοπλη οργάνωση, μαρξιστικής ιδεολογίας με στόχο την αυτοδιάθεση και την ανεξαρτησία των Βάσκων.

Η ΕΤΑ λοιπόν είναι ο λόγος που μεγάλο ένα μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας ταξιδιωτικής κοινότητας, αρνείται να επισκεφτεί ακόμα και σήμερα την περιοχή αυτή. Δυστυχώς ακόμα υπάρχει η πεποίθηση πως οι Βάσκοι είναι τρομοκράτες και πως η Χώρα των Βάσκων είναι επικίνδυνος προορισμός. Σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα απολύτως. Είναι ένας ασφαλής προορισμός, και όλες αυτές οι ιστορίες και συγκρούσεις ανήκουν πια στο παρελθόν.


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων | #SpainUntraveled project | The Introduction

Καλά κι εγώ πως βρέθηκα εκεί;

Μερικούς μήνες πριν, είχα την τύχη να συναντηθώ με τον Ισπανό Πρέσβη της Κύπρου, ο οποίος μου έκανε μια πολύ δελεαστική πρόταση την οποία δεν θα μπορούσα με τίποτα να αρνηθώ. Η πρόταση περιλάμβανε ταξίδι σε όποιο μέρος της Ισπανίας επιθυμούσα, χρηματοδοτημένο από την Ισπανική Πρεσβεία με έναν και μόνο σκοπό. Να δείξω σε εσένα, αγαπημένο μου ταξιδιωτάκι, μια Ισπανία διαφορετική, αποφεύγοντας τα γνωστά μονοπάτια που οδηγούν στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη. Λες όχι σε τέτοια πρόταση; Δε λες.

Κάπως έτσι βρέθηκα να περπατάω στα μεσαιωνικά σοκάκια της Λαγκουάρντια, να τρώω pintxos στο Casco Viejo του Σαν Σεμπαστιάν και να πίνω txacoli στα bars του Μπιλμπάο, Και όλα αυτά για το project αυτό το οποίο πήρε το όνομα #SpainUntravelled.


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων | #SpainUntraveled project | The Introduction

Δέκα ημέρες και αναρίθμητα wine tastings μετά, ήρθε η ώρα να σας περιγράψω την εμπειρία μου σε αυτόν τον άγνωστο και συνάμα μυστήριο προορισμό μέσα από άρθρα, πολύχρωμες φωτογραφίες και χαρούμενα βίντεο τα οποία θα ανεβάζω κάθε βδομάδα εδώ στο blog, αλλά και σε όλα τα Social Media κανάλια μου. (Facebook, Twitter, Instagram & Youtube). Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε το #SpainUntravelled για να βρείτε όλες τις πληροφορίες για το project αυτό. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι μέχρι την άλλη βδομάδα για να μάθετε ποιες είναι οι εντυπώσεις μου από τη δεκαήμερη αυτή εμπειρία. Μέχρι την επόμενη φορά, stay safe και συνεχίστε να ταξιδεύετε! Τα φιλιά μου.


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων | #SpainUntraveled project | The Introduction

Υ.Γ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ισπανό Πρέσβη της Κύπρου για την εμπιστοσύνη του. Our Spanish Ambassador is better than yours!

145 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page