top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α’) | Vizcaya

Έγινε ενημέρωση: 28 Απρ 2020

Δέκα απίθανες μέρες σε μια εξωπραγματική περιοχή της βόρεια Ισπανίας, με μπόλικη δόση τρέλας από δύο Βάσκους και μια γλυκιά Κύπρια (Μαράκι για σένα το λέω. Μην παρεξηγηθώ κιόλας!) και μια travel blogger (τώρα μιλάω για μένα). Ήρθε η ώρα αγαπημένο ταξιδιωτάκι, να δημιουργήσεις το δικό σου itinerary/δρομολόγιο/πρόγραμμα, για το road trip που θα κάνεις στη χώρα των Βάσκων. Πάρε σημειώσεις και αξιοποίησε όλα όσα θα διαβάσεις πιο κάτω. Πίστεψέ με, θα τα χρειαστείς.


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α') | Vizcaya

Όπως και για κάθε άλλο road trip ο χάρτης είναι (σχεδόν) απαραίτητος αν θες να αξιοποιήσεις κάθε στιγμή και ώρα του ταξιδιού σου. Αν έχεις μόνο μερικές μέρες στη διάθεσή σου για να δεις μια περιοχή, καλό θα ήταν να δημιουργήσεις ένα χάρτη στο Google Maps σαν κι αυτόν που βλέπεις πιο κάτω, σημειώνοντας τις περιοχές που θες να επισκεφτείς και όλα όσα θες να δεις. Δεν σημαίνει πως θα πας σε όλα. Ο χάρτης δεν είναι απόλυτος ταξιδιωτάκι μου. Σε κάποια μέρη θα πας, σε κάποια δεν θα πας, ενώ σίγουρα θα προστεθούν κι άλλα μέρη στην πορεία, τα οποία δεν είχες καν σημειώσει. Εσύ είσαι πολύ τυχερός γιατί έχεις εμένα, την αγαπημένη σου φίλη, που σου έχει ήδη έτοιμο τον χάρτη.

Πρώτο στάδιο complete.


Τον χάρτη τον έχεις. Τώρα μένει να μάθεις πληροφορίες για το κάθε μέρος που είναι σημειωμένο σε αυτόν. Καλέ! Θα σου έδινα έτσι έναν χάρτη χωρίς να σου πω που πας και πως; Αφού είπαμε πως είμαι εδώ για να σου κάνω τη ζωή ευκολότερη. Ακολουθούν λοιπόν πληροφορίες με links αλλά και συναρπαστικές φωτογραφίες από όλα τα μέρη που επισκέφτηκα στη χώρα των Βάσκων. Έτσι θα έχεις συγκεντρωμένα σε αυτήν την τριλογία από άρθρα, τον χάρτη με όλα τα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και πληροφορίες για το κάθε ένα, με μια πινελιά…Κατερίνας!


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α') | Vizcaya
Σήμερα θα μιλήσουμε αποκλειστικά για την Vizcaya (Bizkaia)* με πρωτεύουσα το Bilbao (Bilbo), στο δεύτερο άρθρο θα επικεντρωθούμε στην Guipúzcoa (Gipuzkoa) με πρωτεύουσα το San Sebastián (Donostia) και στο τρίτο μέρος θα δούμε μαζί την Álava (Araba) με πρωτεύουσα την Vitoria- Gasteiz που είναι και η πρωτεύουσα ολόκληρης της περιφέρειας.

Είστε έτοιμοι; Ξεκινάμε!

Bilbao


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α') | Vizcaya

Το Bilbao θα είναι πιθανότατα ο πρώτος σου σταθμός στη Χώρα των Βάσκων. Είναι η πρωτεύουσα της ιστορικής περιοχής Vizcaya και η μεγαλύτερη πόλη στην περιφέρεια. Ξέρεις ήδη πως δεν είμαι φαν των μεγάλων πόλεων αλλά κατέληξα να περάσω τις μισές νύχτες από το ταξίδι μου εδώ, τρώγοντας pintxos (το Βασκικό τάπας δηλαδή) και παρακολουθώντας τον μεγάλο Μαραθώνιο του Bilbao ο οποίος πραγματοποιήθηκε την τελευταία βραδιά μου εκεί. Ήταν κυριολεκτικά το κερασάκι στην τούρτα μιας και συμπλήρωνε άψογα την όλη μου εμπειρία σε αυτήν την κοσμοπολίτικη πόλη.

Εσύ θα περιπλανηθείς στην παλιά πόλη, το Casco Viejo, θα πιεις txacoli, το τοπικό κρασί της περιοχής και θα φας pintxos στην Plaza Nueva. Και να θες, δεν θα μπορείς με τίποτα να περάσεις δίπλα από το διεθνούς φήμης μουσείο Guggenheim χωρίς να πεις ένα “WOW, φίλε, τι λες τώρα!”. Έργο του Καναδοαμερικανού αρχιτέκτονα Frank Gehry, το Guggenheim θεωρείται ένα από τα πιο σπουδαία αρχιτεκτονικά δημιουργήματα που φτιάχτηκαν τους τελευταίους τέσσερις αιώνες. Και φυσικά μπορείς να καταλάβεις το λόγο. Προσωπικά μετανιώνω που δεν έστειλα τον Ερμή (aka το πολυαγαπημένο μου drone) να κάνει μια βόλτα πάνω από το μουσείο. Αυτοχαστουκίζομαι. τώρα που σου γράφω.

Tip: Βρες έναν ντόπιο να σε ξεναγήσει στην πόλη και να σου δείξει όλα τα καλά στέκια για να αποφύγεις τα πολύ τουριστικά μέρη. Locals know better!

Cueva de Santimamiñe


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α') | Vizcaya

Τοποθετημένη σε στρατηγικό σημείο, στη δεξιά όχθη του ποταμού Urdaibai και στους πρόποδες του βουνού Ereñozar, η σπηλιά Santimamiñe είναι ίσως από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στη χώρα των Βάσκων. Το 1916, ανακαλύφθηκαν τυχαία στη σπηλιά, από κάποια παιδιά που έπαιζαν στην περιοχή, τοιχογραφίες από την παλαιολιθική εποχή, που απεικόνίζουν κυρίως ζώα, όπως άλογα, ελάφια και κατσίκια. Εκτός φυσικά από την ιστορική σημασία πού είχε αυτή η ανακάλυψη (σκεφτείτε πως οι τοιχογραφίες αυτές έγιναν περισσότερο από 13,000 χρόνια πριν!) η σπηλιά Santimamiñe είναι γεμάτη σταλαγμίτες και σταλακτίτες κάνοντας το μέρος να μοιάζει ακόμα πιο φαντασμαγορικό.

Σου γέμισα το μυαλό με εικόνες; Ετοιμάσου να ακούσεις τα δυσάρεστα τώρα. Η σπηλιά είναι κλειστή για το κοινό από το 2006! Τώρα θα πεις, «κι εγώ τι να πάω να κάνω εκεί τότε αφού δεν θα δω τίποτα;». Για αρχή να σου πω πως προσφέρονται ξεναγήσεις διάρκειας 1 ώρας και 30 λεπτών, κυρίως για να θαυμάσεις τη φυσική ομορφιά του χώρου. Τις τοιχογραφίες θα τις δεις σε βίντεο, μετά το τέλος της ξενάγησης. Προσοχή όμως! Θα πρέπει να κάνεις κράτηση πριν πας και να βρίσκεσαι εκεί στην ώρα σου. Δυστυχώς δεν γνώριζα αυτήν την λεπτομέρεια με αποτέλεσμα να χάσω το tour και να δω τη σπηλιά μόνο από την καγκελόπορτα.

Tip: Εκεί δίπλα θα βρεις κι ένα πολύ γραφικό εστιατόριο, το Lezika στο οποίο θα έχεις μια αυθεντική Βασκική εμπειρία με ένα απίθανο 3 meal course στο διάλειμμα σου από τη σπηλιά και το Bosque Pintado.

Bosque Pintado de Oma


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α') | Vizcaya

Θυμάσαι κάτι χρωματιστές φώτο από ένα δάσος, που ανέβαζα συνεχώς στα social media κατά τη διάρκεια της διαμονής μου στη χώρα των Βάσκων; Όλες αυτές οι όμορφες εικόνες λοιπόν, τραβήχτηκαν σε αυτό εδώ το δάσος, γνωστό ως Bosque Pintado de Oma, δηλαδή το «ζωγραφισμένο δάσος». Βρίσκεται πολύ κοντά από τη σπηλιά Santimamiñe (τόσο κοντά που πας με τα πόδια) στην μικρή πόλη Kortezubi στο Urdaibai Biosphere Reserve. Πρόκειται για έργο του Agustin Ibarrola, ενός διάσημου Βάσκου γλύπτη και ζωγράφου εκ Μπιλμάο ο οποίος με το ταλέντο του δημιούργησε αυτό το πανέμορφο και πολύχρωμο τοπίο, ιδανικό για Instagram φωτογραφίες.

Ποιο είναι το μυστικό που κρύβεται όμως πίσω από αυτές τις ζωγραφιές οι οποίες με μια πρώτη ματιά μοιάζουν με αφηρημένη τέχνη; Δεν θα αργήσεις να συνειδητοποιήσεις πως για να καταλάβεις τι απεικονίζουν οι ζωγραφιές στους κορμούς των δέντρων, πρέπει να τα κοιτάξεις με…άλλο μάτι! Πρέπει δηλαδή να τα δείτε από συγκεκριμένη οπτική γωνία. Αυτήν την «συγκεκριμένη οπτική γωνία», θα τη βρεις όταν σταθείς επάνω στα αριθμημένα κίτρινα βελάκια που βρίσκονται στο έδαφος λίγα μέτρα από κάθε έργο. Δείτε την πιο πάνω φώτο και θα καταλάβετε.

Tip: Η είσοδος είναι δωρεάν. Α, και ετοιμάσου για αρκετό περπάτημα! Το θέαμα όμως θα σε ανταμείψει. Κατέβασε εδώ τον σχετικό χάρτη!

Vizcaya Bridge


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α') | Vizcaya

Η διάσημη και πολυφωτογραφημένη γέφυρα Vizcaya ή Biscay, ενώνει τις δύο πόλεις Getxo και Portugalete τις οποίες χωρίζει ο ποταμός Nervión, 12 περίπου χιλιόμετρα από το Bilbao. Συμβολίζει την Ευρωπαϊκή βιομηχανική επανάσταση και από το 2006, έχει καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μπορείς αν το επιθυμείς να ανέβεις επάνω στη γέφυρα από τη μία πλευρά, και ακολούθως να επιστρέψεις πίσω με τη γόνδολα, δηλαδή το κρεμαστό βαγόνι το οποίο διασχίζει καθημερινά τον ποταμό κάθε λίγα λεπτά.

Tip: Τα εισιτήρια για τον ανελκυστήρα και τη γόνδολα, θα τα αγοράσεις από το κατάστημα με τα σουβενίρ στη βάση της γέφυρας, και κοστίζουν €7. Αν πετύχεις ηλιόλουστη μέρα, τότε θα βγάλεις απίθανες πανοραμικές φωτογραφίες.

Sopela, Playa de Sopelana


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α') | Vizcaya

Αν είσαι surfer τότε θα έχεις ακούσει για τις παραλίες της πόλης Sopela ή Sopelana , νοτιοανατολικά από το Bilbao. Εδώ το κλίμα διαφέρει από την υπόλοιπη χώρα των Βάσκων. Ας πούμε απλά, πως εδώ φυσάει πολύ. Ο αέρας σε συνδυασμό με τα τεράστια κύματα, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για surfing ή σούρφιγκ, όπως το λεν χαριτωμένα οι Ισπανοί. Αν δεν είσαι λάτρης του surfing μπορείς να έρθεις απλώς για να θαυμάσεις δεκάδες επαγγελματίες να σερφάρουν με τις πολύχρωμες σανίδες τους, ή για να παρακολουθήσεις κάποιο σχετικό διαγωνισμό.

Tip: Η Sopela έχει τρεις διάσημες παραλίες. Την Atxabiribil, την Barinatxe και την Arrietara. Προσοχή στα μεγάλα κύματα, παιδιά. Αυτά δεν είναι αστεία.

Castillo de Butron


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α') | Vizcaya

Ένα από τα παραδείγματα του χιλιοειπωμένου, «να εμπιστεύεσαι πάντα τους ντόπιους»! Βρέθηκα όχι μία, αλλά δύο φορές στο πανέμορφο κάστρο Butron, μιας και με έφεραν εδώ, οι δύο Βάσκοι φίλοι μου, θεωρώντας πως θα εντυπωσιαζόμουν με αυτό, αν και εγώ δεν γνώριζα καν την ύπαρξή του. To εγκαταλελειμμένο κάστρο, βρίσκεται στην πόλη Gatika από τον Μεσαίωνα και μοιάζει να είναι βγαλμένο από παραμύθι με δράκους ή για να μιλήσω καλύτερα με τα μοντέρνα δεδομένα, μοιάζει να έχει βγει από σκηνή του Game of Thrones. Η ίδια η Kate Middleton, είχε πει πως ήταν όνειρό της να παντρευτεί στο κάστρο Butron. Η καημένη αναγκάστηκε τελικά να παντρευτεί στο Westminster Abbey με τον πρίγκηπα William.

Tip: Δυστυχώς δεν μπορείτε να μπείτε μέσα, αλλά πάλι αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε.

Τιp της πλάκας: Πωλείται στην απίστευτη τιμή των €3,5 εκατομμυρίων. Διαθέτει βιβλιοθήκη, παρεκκλήσι και το δικό του μπουντρούμι (!). Σπεύσετε να το αγοράσετε.

San Juan de Gaztelugatxe


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α') | Vizcaya

Ίσως το πιο εντυπωσιακό μέρος που επισκέφτηκα τις δέκα αυτές μέρες στη Χώρα των Βάσκων. Αναγκάστηκα να πάω δύο φορές στο San Juan de Gaztelugatxe, μιας και την πρώτη φορά δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση εξαιτίας των γυρισμάτων του Game of Thrones. Ναι, καλά άκουσες! Τυχερή και άτυχη μαζί, αφού από την μια δεν μπορούσα να πλησιάσω κοντά με αποτέλεσμα να πρέπει να ξαναπάω και δεύτερη φορά, αλλά από την άλλη ήμουν τόσο κοντά στα γυρίσματα που μπορεί να έβλεπα κάποιον από τους πρωταγωνιστές ανα πάσα στιγμή! Μη χαίρεσαι. Τέτοιο σενάριο δεν παίχτηκε.

Το San Juan de Gaztelugatxe είναι ξεκάθαρο must αν επισκέπτεσαι τη χώρα των Βάσκων. Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι πολύ κοντά στην ακτή, κατά μήκος του Βισκαϊκού Κόλπου, 35 χιλιόμετρα από το Bilbao. Το κωνικό νησί έχει ένα μικρό εκκλησάκι στην κορυφή του, αφιερωμένο στον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Το να ανέβεις εκεί πάνω, είναι από μόνο του μια μικρή περιπέτεια μιας και πρέπει να ανέβεις ένα μονοπάτι, μετά να κατέβεις και ακολούθως να ανέβεις ξανά τα 241 σκαλοπάτια για να φτάσεις στο εκκλησάκι.

Tip: Λένε πως αν κάνεις μια ευχή και χτυπήσεις την καμπάνα της εκκλησίας 3 φορές, η ευχή αυτή θα πραγματοποιηθεί. Θα ακούσεις τον ήχο της καμπάνας ουκ ολίγες φορές μέχρι να ανέβεις επάνω.

Bermeo


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α') | Vizcaya

Δέκα μόλις χιλιόμετρα από το San Juan de Gaztelugatxe θα βρεις το πολύχρωμο, γραφικό χωριό του Bermeo. Εδώ μπορείς να κάνεις μια στάση πριν ή μετά το San Juan για να περπατήσεις στην παλιά πόλη και να απολαύσεις φρεσκότατα Pintxos. Το Bermeo είναι ένα από τα σημαντικότερα ψαροχώρια στη χώρα των Βάσκων με μακρά ναυτική παράδοση.

Tip: Το highlight είναι το παλιό λιμάνι με τα ψαροκάϊκα, που το απόγευμα αλλάζει όψη με τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος να χορεύουν πάνω στα σπιτάκια μπροστά από το λιμάνι. Τι είπα πάλι η ποιήτρια.

Lekeitio


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α') | Vizcaya

Το Lekeitio βρίσκεται ανάμεσα στο Bilbao και το San Sebastian και είναι ένα από τα μέρη που μπορείς να στριμώξεις στο πρόγραμμά σου αν έχεις λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σου. Αυτό που κάνει τόσο ιδιαίτερο το Lekeitio είναι η γεωγραφική του θέση που το τοποθετεί ακριβώς στο στόμα του ποταμού Lea. Όταν ο ποταμός συναντά τον ωκεανό, δημιουργείτε ένα μαγευτικό σκηνικό με αμμώδη παραλίες στις δύο πλευρές του ποταμού, με το νησάκι του San Nicolás ακριβώς στη μέση. Η παλίρροια όμως, μετατρέπει εντελώς αυτό το τοπίο κάνοντας το νησί προσβάσιμο με τα πόδια για χαλαρές βόλτες. Φανταστικό, ε;

Tip: Αν έχεις την ευκαιρία να ανέβεις στην κορυφή του San Nicolás, θα ανταμειφθείς με μια εντυπωσιακή θέα του Lekeitio, των παραλιών και της υπόλοιπης Βασκικής ακτής.

Mundaka


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α') | Vizcaya

Δεν συνάντησα ντόπιο που να μην με προτρέψει να επισκεφτώ την πανέμορφη πόλη Mundaka που βρίσκεται στο Urdaibai Biosphere Reserve. Εδώ θα κάνεις στάση για surf ή για φαγητό και διαμονή κατά τη διάρκεια της εξερεύνησής σου στο reserve. Η μικροσκοπική αλλά χαριτωμένη πόλη διαθέτει ένα από τα ομορφότερα λιμανάκια της περιφέρειας. Εκεί λοιπόν στην άκρη του χωριού όπου βρίσκεται το λιμάνι, θα δεις ντόπιους όλων των ηλικιών να συναντιούνται για μια βόλτα στην ακροθαλασσιά ή το πάρκο, ή για ποτό σε ένα από τα bar της περιοχής. Εσύ απλά ακολούθησε τα βήματά τους.

Tip: Αν δεν σου αρέσει το surfing μπορείς να δοκιμάσεις το next best thing. Το stand up paddling! Εδώ θα βρεις τις απαραίτητες πληροφορίες.

Gernika (Guernica)


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α') | Vizcaya

Άφησα επίτηδες τελευταία τη γνωστή σε όλους μας Gernika, την πόλη που βομβαρδίστηκε το 1937 και αποτέλεσε την έμπνευση για τον ομώνυμο διάσημο πίνακα του Πικάσο που λανθασμένα όλοι αποκαλούν «Γκουέρνικα» (το σωστό είναι Γκερνίκα). Ο πίνακας δείχνει τον πόνο και το δράμα που έζησαν οι Βάσκοι εδώ, την 26η Απριλίου του 1937. Εκείνη την ημέρα, γερμανικές και ιταλικές αεροπορικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη, καταστρέφοντας σχεδόν τα πάντα, ενώ πολλοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Η Gernika όμως εκτός από ιστορική, έχει και πολιτική σημασία αφού εδώ βρίσκεται το Δέντρο της Gernika κάτω από τα κλαδιά του οποίου χορηγήθηκε η αυτονομία στους Βάσκους τον Μεσαίωνα. Ευτυχώς το δέντρο επιβίωσε από τους βομβαρδισμούς και βρίσκεται δίπλα από το κτήριο της Συνέλευσης (Biscayan Assembly). Εσύ θα πας από νωρίς για να μπορέσεις να μπεις στο κτήριο και να δεις το τεράστιο βιτρό που βρίσκεται στην οροφή του «Stained Glass Room”. Ο καλύτερο τρόπος να το δεις, είναι να ξαπλώσεις στο έδαφος και να κοιτάξεις επάνω!

Tip: Προσπάθησε να βρεθείς εκεί, ημέρα Δευτέρα για να περπατήσεις στο Monday Market, ένα από τα σημαντικότερα «μερκάδος» στη χώρα των Βάσκων.


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α') | Vizcaya

Δεν είναι και λίγα αυτά για αρχή. Μελέτησε αυτά μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα σου δείξω τα διαμάντια της περιοχής Guipúzcoa (Gipuzkoa). Αν θες να μάθεις πως βρέθηκα στη χώρα των Βάσκων τότε διάβασε εδώ. Αλλιώς θα τα πούμε ξανά σύντομα. Μέχρι τότε, να περνάς καλά και να ταξιδεύεις συχνά!


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α') | Vizcaya

*Όλες οι πόλεις έχουν Βάσκικο αλλά και Ισπανικό όνομα. Αυτό που βρίσκεται στην παρένθεση είναι το όνομα της πόλης στα Βάσκικα. Πιθανότατα θα χρειαστείς τις Βάσκικες ονομασίες μιας και οι πινακίδες στους δρόμους είναι γραμμένες και στις δύο γλώσσες.

566 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page