top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Παρέα με τον Άγιο Βασίλη, στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας!

Έγινε ενημέρωση: 28 Απρ 2020

Ποιος λέει πως πρέπει να έχεις παιδιά για να επισκεφτείς το πιο χαρούμενο, το πιο χιονισμένο, το πιο χριστουγεννιάτικο χωριό στον κόσμο; Εγώ το βρήκα σαν ευκαιρία, για να νιώσω ξανά παιδί και να θυμηθώ τον καιρό που ο Άγιος Βασίλης δεν ήταν ακόμα ένα παραμύθι. Θα σας πω λοιπόν, δύο-τρία πραγματάκια για το τι είδα, τι άκουσα και τι έμαθα στο πασίγνωστο χωριό του παγωμένου Ροβανιέμι στη Φινλανδία.


Ακόμα δεν επέστρεψα καλά καλά (τώρα που σας γράφω βρίσκομαι στην πτήση της επιστροφής) αλλά σκέφτηκα πως θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσω από τώρα την εξιστόρηση, μιας και τα έχω όλα φρέσκα στο μυαλό μου.


santa village rovaniemi

Πρωινό Δευτέρας και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από το ξενοδοχείο μας το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Ροβανιέμι, για το χωριό του Άη Βασίλη, 8 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Η πρόσβαση γίνεται είτε με ταξί (προσοχή, θα σας κοστίσει περίπου 30 ευρώ) είτε με το λεωφορείο με το νούμερο 8, το οποίο περνάει κάθε μια ώρα από το Σιδηροδρομικό Σταθμό του Ροβανιέμι. Η γραμμή περνάει κι από άλλα σημεία της πόλης, γι’ αυτό καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το πρόγραμμα για να δείτε πιο σημείο σας βολεύει εδώ.

Για να πω την αλήθεια περίμενα να βρω πολύ κόσμο στο χωριό και κυρίως πολλά παιδιά να τρέχουν πάνω κάτω και να παίζουν στο χιόνι με τα χρωματιστά έλκυθρά τους. Ειδικά τώρα που είναι γιορτές, θεώρησα πως το χωριό θα βρίσκεται στα φόρτε του. Τελικά συναντήσαμε μέτριες καταστάσεις (πιθανόν επειδή η έλευση των Ρώσων, μειώθηκε δραματικά) πράγμα που μας βόλεψε πολύ όταν πήγαμε να γνωρίσουμε από κοντά τον Άγιο! Πρώτη στάση λοιπόν, το γραφείο του Άη Βασίλη!


santa claus rovaniemi

Τι να σας λέω τώρα! Έχει στηθεί ολόκληρη (επικερδής) επιχείρηση για να τον γνωρίσεις. Πρώτο και βασικότερο, είναι πως απαγορεύονται οι φωτογραφικές μηχανές. Θέλεις κυρία μου να πάρεις αναμνηστική φωτογραφία με τον Santa; Πρέπει τότε να πληρώσεις αδρά! Αν θες να αγοράσεις και αναμνηστικό βίντεο με την καινούργια σου γνωριμία, τότε θα πληρώσεις αδρότερα!

Δεύτερον! Μη νομίζετε πως θα πάτε στον Άγιο και θα πιάσετε ψιλοκουβέντα. Το «τι χαμπάρια Άγιε», αφήστε το για άλλη φορά που δε θα περιμένει ουρά ο κόσμος! Κι ακούστε κι αυτό. Πριν το γραφείο του Άη Βασίλη, υπάρχει ένας πάγκος απ’ όπου μπορείτε να πάρετε σκουφάκι ξωτικού (20 ευρώ) ή αυτιά ταράνδου (10 ευρώ) για να βγείτε πιο γιορτινοί στις φωτογραφίες. Α, θέλετε να σας δώσει και δωράκι ο Άγιος Βασίλης; Φυσικά και γίνεται. Αγοράστε το δωράκι που επιθυμείτε, και όταν φτάσετε εκεί, θα σας το δώσει με χάρη για να φανεί και στο βίντεο το οποίο θα ακριβοπληρώσετε αργότερα, πως πήρατε και δώρο από τον Άγιο. Κι έτσι για να καταλάβετε για τι χρεώσεις μιλάμε, 5 φωτογραφίες και 1 βίντεο σε ηλεκτρονική μορφή κάνει 40 ευρουλάκια. Μπορείτε να κάνετε διάφορους συνδυασμούς αλλά όπως και να έχει θα πληρώσετε ακριβά τη γνωριμία.


santa village rovaniemi

Μη νομίζετε τώρα πως επειδή σας τα λέω αυτά, σημαίνει πως δε θεωρώ πως αξίζει να πας εκεί. Αξίζει και παραξίζει! Δεν πας κάθε μέρα στο Βόρειο Αρκτικό Κύκλο και τον «αυθεντικό» Άγιο θα τον συναντήσεις μια φορά στη ζωή σου, άντε δυο αν είσαι τυχερός. Ευγενικός και χαμογελαστός θα σου δώσει το χέρι του για να σε καλωσορίσει και θα σε βάλει να καθίσεις δίπλα του για φωτογραφία. Το όνειρο κάθε μικρού (και μεγάλου) παιδιού! Δείτε εμένα στο βίντεο πόσο ενθουσιασμένη είμαι που γνώρισα τον Άγιο! Μέχρι και σκουφί πήρα μήπως και τον πείσω να με βάλει στη δούλεψή του ως ξωτικό (κρίση βλέπετε).


santa village rovaniemi

Σειρά έχει το ταχυδρομείο! Εκεί μέσα γινόταν χαμός! Κόσμος και κοσμάκις να αγοράζει χριστουγεννιάτικες κάρτες σε όλα τα είδη, σχέδια και μεγέθη. Εκεί αφού επιλέξεις τις κάρτες, παίρνεις θέση σε ένα τραπέζι κι αρχίζεις να γράφεις την κάρτα σου. Αφού γράψεις τις ευχές σου και τις διευθύνσεις των κολλητών σου, πας στο ταμείο και επιλέγεις το γραμματόσημο της επιλογής σου και πληρώνεις. Τέλος, βγαίνοντας από το ταχυδρομείο, βάζεις το γράμμα σου στο γραμματοκιβώτιο που βρίσκεται στην είσοδο, βγάζεις τις σέλφι σου και εύχεσαι το γράμμα να φτάσει έγκαιρα στον παραλήπτη.

Αφού λοιπόν συνειδητοποίησα πως δεν ξέρω απέξω καμιά διεύθυνση πέραν από τη δική μου, έγραψα μια κάρτα στον εαυτό μου και περίμενα από φίλους να μου στείλουν τις διευθύνσεις τους. Πέντε τυχεροί μου τις έστειλαν έγκαιρα, κι έτσι θα πάρουν σύντομα (ελπίζω) μια καρτ ποσταλ με ευχές, από το χωρίο του Άγιου Βασίλη.


santa village rovaniemi

Μετά τις απαραίτητες φωτογραφίες βγήκαμε ακόμα μια φορά έξω στους μείον 15 βαθμούς και παίξαμε το πασίγνωστο παιχνίδι «Πάνω και Κάτω από το Βόρειο Αρκτικό Κύκλο». Πλάκα κάνω δεν υπάρχει τέτοιο παιχνίδι. Απλώς στο κέντρο του χωριού υπάρχει μια σφαίρα από την οποία περνάει νοητά ο Αρκτικός Κύκλος γνωστός στα Φινλανδικά ως Napapiiri. Ο Αρκτικός ή Βόρειος πολικός κύκλος είναι ένας νοητός κύκλος πάνω στη Γη, όπως θα δείτε και στη φωτογραφία, παράλληλος με τον Ισημερινό και σηματοδοτεί τη γεωγραφική περιοχή μέσα στην οποία εμφανίζεται το φαινόμενο της πολικής ημέρας και της πολικής νύχτας. Μια λοιπόν «ανεβαίναμε πάνω» από τον Αρκτικό Κύκλο, μια «κατεβαίναμε» και ούτω καθεξής.


santa village rovaniemi

Το χωριό είναι γεμάτο εστιατόρια, καταστήματα και σνακ μπαρ στα οποία θα περάσετε και τις υπόλοιπες ώρες της παραμονής σας εκεί. Προσωπικά, ερωτεύτηκα ένα συγκεκριμένο εστιατόριο, το «Reindeer Sirmakko» το οποίο βρίσκεται πάνω από μια σειρά καταστήματα τα οποία θα δείτε στα δεξιά σας μετά την είσοδό σας στο χωριό του Άγιου Βασίλη. Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, αλλά στο συγκεκριμένο restaurant μπορείτε να γευτείτε πιάτα από τάρανδο. Το ξέρω πως μερικοί θα μου βάλετε τις φωνές και θα μου λέτε πως έφαγα το Ρούντολφ (Ruth για σένα το λέω), αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, το κρέας ταράνδου είναι διάσημο στη Φινλανδία και πολύ πολύ νόστιμο. Προτίμησα την εύκολη επιλογή, κι έτσι πήρα το γευστικότατο ταρανδομπέργκερ που βλέπετε στη φωτογραφία. Αν δεν είστε φαν, τότε δοκιμάστε το next best thing. Κρεμώδη σούπα από σολομό. Είναι εξίσου καλή η επιλογή, μιας και εκτός από το κρέας ταράνδου, η Φινλανδία φημίζεται για τους φρέσκους σολομούς της.


santa village rovaniemi

Θα σας φανούν όλα πολύ ακριβά αλλά σας έχω νέα. Αυτό δε συμβαίνει μόνο στο Ροβανιέμι, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Κατακρίβεια σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία! Τις τιμές σε όλα τα προϊόντα θα τις βρείτε τουλάχιστον εξωφρενικές αλλά έτσι έχουν τα πράγματα. Κάντε επιλεκτικά τις αγορές σας και μην υποκύψετε στο καταναλωτικό δαιμόνιο που θα σας καταβάλει, γιατί μετά ούτε η platinum δε θα σας σώσει.


santa claus village rovaniemi

Το Ροβανιέμι είναι ένας προορισμός για λίγους. Δεν είναι εύκολο να εκτίθεσαι σε θερμοκρασίες που μπορεί να φτάνουν και τους μείον 38, ειδικά όταν έρχεσαι από χώρα όπου το κρύο μεταφράζεται ως +10 βαθμοί Κελσίου. Κι εγώ στην αρχή νόμιζα πως δε θα τα βγάλω πέρα με τόσο κρύο, αλλά να που τα κατάφερα. Η καλή προετοιμασία βλέπετε! Μμμ, τώρα που το ανέφερα, καλό θα ήταν να σας ετοιμάσω μια σειρά με tips & tricks για το πως να επιβιώσετε το πολικό ψύχος!

Until then xoxo και χαρούμενο 2016!

Διαβάστε εδώ το προηγούμενο άρθρο μου, για το σαφάρι με snowmobile στο Κέμι της Φινλανδίας την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ακολουθεί βίντεο από την προσωπική μου συλλογή. Ελπίζω να σας αρέσει!


141 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page