top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Οδηγός για Μπιλμπάο | Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να ταξιδέψεις στην πόλη του Σαν Μαμές!

Έγινε ενημέρωση: 28 Απρ 2020

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι στο Μπιλμπάο; Διάβασε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν ταξιδέψεις στην κοσμοπολίτικη πόλη της χώρας των Βάσκων!

Ένα πουλάκι μου είπε πως, σε μερικές εβδομάδες θα κατακλύσουν τους δρόμους του κοσμοπολίτικου Μπιλμπάο, εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες Κύπριοι φίλαθλοι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα ΑΠΟΕΛ – Αθλέτικ Μπιλμπάο. Αν και δεν είμαι λάτρης της στρογγυλής θεάς, δεν είναι λίγες οι φορές που ακολούθησα κάποια ποδοσφαιρική ομάδα σε αγώνα της στο εξωτερικό, μόνο και μόνο σαν δικαιολογία για να κάνω ακόμα ένα ταξίδι με φίλους,  που τυχαίνει να  αγαπούν εκτός από τα ταξίδια, και το ποδόσφαιρο. Αυτήν την φορά δεν θα ταξιδέψω, μιας και βρισκόμουν στην χώρα των Βάσκων λίγους μήνες πριν για το #SpainUntraveled project, αλλά θα προσπαθήσω με τις γνώσεις μου, να σας βοηθήσω να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις λιγοστές μέρες παραμονής σας στην πόλη του Σαν Μαμές.


Είστε έτοιμοι; Γκολ και φύγαμε για Μπιλμπάο!


Οδηγός για Μπιλμπάο | Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να ταξιδέψεις στην πόλη του Σαν Μαμές!

Πως θα φτάσετε εκεί

Το πιθανότερο είναι να φτάσετε με πτήση στο τοπικό αεροδρόμιο του Μπιλμπάο που βρίσκεται 25 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Ανεβείτε στο λεωφορείο Bizkaibus A3247 που περνάει κάθε 30 λεπτά ακριβώς έξω από την αίθουσα αφίξεων και επιλέξτε την στάση που σας βολεύει περισσότερο ανάμεσα στην Gran Via 79 Viajes Ecuador, Plaza Moyua και Almeda Recalde 11. Τα λεωφορεία πηγαινοέρχονται στο κέντρο από τις 06.15 μέχρι τις 23.15 το βράδυ ενώ το μονό εισιτήριο στοιχίζει μόλις €1,45 σε αντίθεση με το ταξί, το οποίο θα σας στοιχίσει €25-30.

Αν πάλι σκοπεύετε να πάτε μέσω Μαδρίτης όπως έκανα κι εγώ, τότε η διαδικασία θα είναι λίγο πιο περίπλοκη. Ο πιο εύκολος τρόπος (εκτός φυσικά από μια εσωτερική πτήση) είναι να πάρετε το λεωφορείο. Το πιθανότερο είναι να το πάρετε από τον σταθμό Avenida de America μιας και τα λεωφορεία για Μπιλμπάο δεν έχουν συχνό δρομολόγιο από το ίδιο το αεροδρόμιο. Για να πάτε στον σταθμό Avenida de America πρέπει να πάρετε το λεωφορείο της γραμμής με νούμερο 200, από την στάση που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την αίθουσα αφίξεων στο αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης. Εδώ μπορείτε να δείτε τη διαδρομή και το ωράριο ΑΠΟ το αεροδρόμιο Μαδρίτης  για την  Avenida de America ενώ εδώ θα βρείτε πληροφορίες για την αντίθετη διαδρομή.

Αφού φτάσετε στον σταθμό Avenida de America (15-20 λεπτά από το αεροδρόμιο) θα πρέπει να ρωτήσετε κάποιον για να μάθετε από πια πύλη φεύγει το λεωφορείο για Μπιλμπάο, αν δεν γνωρίζετε ήδη από πριν. Το κτίριο μοιάζει λιγάκι με λαβύρινθο γι’ αυτό ρωτήστε τριγύρω και σιγουρευτείτε πως πηγαίνετε προς την σωστή κατεύθυνση.  ΠΡΟΣΟΧΗ! Προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας από νωρίς! Αγοράστε τα διαδικτυακά από εδώ. Όσο πιο γρήγορα τα αγοράσετε τόσο πιο οικονομικά θα είναι. Δυστυχώς δεν μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο μέσα από το λεωφορείο ενώ όταν φτάσετε στο σταθμό, μπορεί το λεωφορείο να είναι ήδη fully booked. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 5 ώρες με μια ενδιάμεση στάση πριν φτάσετε στον τερματικό σταθμό TermiBus του Μπιλμπάο.


Οδηγός για Μπιλμπάο | Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να ταξιδέψεις στην πόλη του Σαν Μαμές!

Που θα μείνετε

Πέρασα όλες μου τις μέρες στο Μπιλμπάο κάνοντας couchsurfing  ενώ το μοναδικό ξενοδοχείο που χρησιμοποίησα, βρίσκεται αρκετά μακριά από το κέντρο γι’ αυτό δεν θα το πρότεινα. Σε γενικές γραμμές μπορείτε να μείνετε στο Casco Viejo, το πανέμορφο ιστορικό κέντρο της πόλης ή γύρω από αυτό. Όσο πιο πολύ απομακρύνεστε από το κέντρο, τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες να βρείτε οικονομικότερη επιλογή για διαμονή.  Αν είστε κι εσείς σαν εμένα (μόνιμα on budget!) και σας αρέσει να βρίσκεστε με κόσμο τότε δύο πολύ καλές επιλογές είναι το Pil – Pil Hostel και το Ganbara Hostel.


Οδηγός για Μπιλμπάο | Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να ταξιδέψεις στην πόλη του Σαν Μαμές!

Πώς να κινηθείτε

Όσο βρίσκεστε στην πόλη, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το λεωφορείο, το μετρό, το τραμ και φυσικά τα πόδια σας. Αν θυμάμαι καλά χρησιμοποίησα το μετρό μόνο μια φορά εξαιτίας της βροχής, ενώ τις υπόλοιπες μέρες προτίμησα να πηγαίνω παντού με τα πόδια. Η πόλη δεν είναι τεράστια κι έτσι δεν είναι καθόλου δύσκολο να την περπατήσετε.

Σε περίπτωση όμως που γνωρίζετε εξαρχής  πως θα χρησιμοποιήσετε τα μέσα συγκοινωνίας περισσότερες από μια φορές, τότε προμηθευτείτε την κάρτα Barik από κάποια στάση του μετρό και χρησιμοποιήστε την παντού. Στοιχίζει €3 και ακολούθως μπορείτε να την πιστώσετε με €5-10 και να την χρησιμοποιήσετε ακόμα και στο  Funicular de Artxanda ή την γέφυρα Biscay για την οποία θα μιλήσουμε αργότερα.

Αν έχετε σκοπό να βγείτε έξω από την πόλη για ολιγοήμερο road trip τότε ενοικιάστε αμάξι και θα με θυμηθείτε. Μέρη όπως το San Juan de Gaztelugatxe και το κάστρο Butron από το άρθρο μου «Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α’) | Vizcaya» δεν είναι προσβάσιμα με τα τοπικά μέσα συγκοινωνίας. Εγώ επέλεξα την Europcar για την ενοικίαση αυτοκινήτου.


Οδηγός για Μπιλμπάο | Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να ταξιδέψεις στην πόλη του Σαν Μαμές!

Που θα φάτε

Στην Plaza Nueva θα βρείτε τα καλύτερα pintxo bars αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας και στα σοκάκια του Casco Viejo. Ένα από αυτά είναι το La Olla, ένα καταπληκτικό bar με αμέτρητες επιλογές από pintxos. Οι Βάσκοι συνηθίζουν να τρώνε pintxos, το αντίστοιχο του ισπανικού tapas αλλά σε πιο εκλεπτυσμένη έκδοση, όλες τις ώρες τις ημέρας.  Σας ενθαρρύνω να κάνετε το ίδιο!

Το βράδυ της Παρασκευής ή του Σαββάτου, σας προτρέπω να ακολουθήσετε τα χνάρια των ντόπιων και να πάτε για …μπαρότσαρκα, το λεγόμενο txikiteo! Πηγαίνετε από pintxo bar σε pintxo bar και δοκιμάστε όσο πιο πολλές από αυτές τις νοστιμότατες μπουκίτσες μπορείτε, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ένα εξαίσιο ποτήρι από txakoli, το τοπικό βασκικό κρασί. Ξηρό, λίγο αφρώδες, και με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ θα γίνει σίγουρα το αγαπημένο σας ποτό. Άλλες επιλογές για φαγητό είναι το πασίγνωστο Agape με αυθεντική και (σχετικά) οικονομική  βασκική κουζίνα αλλά και το εναλλακτικό Kafe Antzokia στο οποίο μπορείτε να φάτε ένα κλασικό three-course meal  με €12-13. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παραγγείλετε το  Menu del Dia (μενού της ημέρας).


Οδηγός για Μπιλμπάο | Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να ταξιδέψεις στην πόλη του Σαν Μαμές!

Τι θα δείτε

Guggenheim Museum – Δεν θα βρείτε ταξιδιωτικό οδηγό που να μην συμπεριλαμβάνει μια επίσκεψη στο μουσείο Guggenheim, ή τουλάχιστον ένα πέρασμα μπροστά από αυτό. Εκτός φυσικά αν έχετε στα χέρια σας ταξιδιωτικό οδηγό του 1996! Γιατί από το 1997 και μετά, ο γνωστός Καναδο-Αμερικανός αρχιτέκτονας Frank Gehry φρόντισε να κάνει το Μπιλμπάο γνωστό σε όλο τον κόσμο με το αρχιτεκτονικό του αριστούργημα. Αν σας ενδιαφέρει η μοντέρνα τέχνη τότε ίσως αξίζει να το δείτε κι από μέσα.

Puppy – Μπροστά από το μουσείο θα δείτε έναν τεράστιο ανθισμένο…σκύλο ύψους 12 μέτρων! Πρόκειται για ένα West Highland λευκό τεριέ, δημιούργημα του Jeff Koons φτιαγμένο από stainless still και λουλούδια.

The Maman – Όχι, δεν πρόκειται για επίθεση γιγαντιαίων αραχνών. Το γλυπτό με το όνομα Μaman που κυριολεκτικά σημαίνει «μαμά», βρίσκεται εκεί από το 1999 για να …τρομοκρατεί τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες του Μπιλμπάο. Είναι κατασκευασμένο από μπρούντζο, stainless still και μάρμαρο. Η δημιουργός του, η Γαλλο-Αμερικανίδα Louise Bourgeois εμπνεύστηκε το έργο αυτό από την ίδια της τη μητέρα η οποία ήταν πολύ στοργική και προστατευτική, όπως ακριβώς μια μητέρα αράχνη.


Οδηγός για Μπιλμπάο | Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να ταξιδέψεις στην πόλη του Σαν Μαμές!

Funicular de Artxanda –  Αν ψάχνετε κάτι να κάνετε το απογευματάκι, τότε σας συνιστώ να πάτε να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα από ψηλά! Το Funicular de Artxanda, ένα μικρό τελεφερίκ που περισσότερο μοιάζει με τρενάκι, θα σας ανεβάσει στο βουνό Artxanda, το οποίο διαθέτει πάρκο, αρκετά εστιατόρια, ξενοδοχείο και προσφέρει απίστευτη θέα της πόλης. Αυτή ήταν η τελευταία μου στάση την πρώτη μέρα μου στο Μπιλμπάο και ομολογώ πως ήταν και η αγαπημένη μου. Εδώ μπορείτε να βρείτε πόσο στοιχίζει αλλά και το ωράριο λειτουργίας. Η στάση για το funicular βρίσκεται πολύ κοντά στο μουσείο Guggenheim, απέναντι από τη γέφυρα Zubizuri. Μπορείτε να πάτε και με το μετρό, από τις στάσεις Abando και Moyua που απέχουν 1 περίπου χιλιόμετρο από το τελεφερίκ.

Biscay Bridge – Αν και δεν βρίσκεται ακριβώς μέσα στο Μπιλμπάο αλλά 12 χιλιόμετρα μακριά, αξίζει να επισκεφτείτε αυτήν την παράξενη κατασκευή που ενώνει τις πόλεις  Getxo και Portugalete. Υπάρχει σύνδεση με μετρό από το Μπιλμπάο για το Portugalete στο οποίο αξίζει να περάσετε μερικές ώρες μιας και πρόκειται για μια πολύ όμορφη και γραφική πόλη. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Στάδιο San Mamés – Αν ταξιδεύετε για τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Αποέλ και της Ατλέτικ Μπιλμπάο, τότε θα επισκεφτείτε σίγουρα το στάδιο San Mamés, ένα από τα καλύτερα στάδια στον κόσμο. Έχει χωρητικότητα 53,229 χιλιάδων ατόμων και είναι το στολίδι της πόλης.

The Zubizuri – Που στη βασκική γλώσσα σημαίνει «η λευκή γέφυρα». Πλέον ξεχωρίζω τα έργα του παίγνωστου αρχιτέκτονα Santiago Calatrava κι αυτή η καμπυλωτή γέφυρα με τα κρεμαστά καλώδια που βρίσκεται κοντά στο μουσείο Guggenheim, φωνάζει από μακριά πως έχει σχεδιαστεί από αυτόν. Την ονομάζουν επίσης Campo Volantin Bridge ή Puente del Campo Volantin και θα την χρησιμοποιήσετε για να διαβείτε τον ποταμό Nervion.


Οδηγός για Μπιλμπάο | Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να ταξιδέψεις στην πόλη του Σαν Μαμές!

Gran Via – Το Μπιλμπάο έχει κι αυτό την Gran Via του, την κυριότερη δηλαδή, λεωφόρο της πόλης. Έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρα και ξεκινά από την πλατεία  Circular (Plaza Biribila στα Βάσκικα), περνά την πλατεία Moyúa και καταλήγει στην πλατεία της Ιερής Καρδιάς με το ομώνυμο άγαλμα  (Jesusen Bihotzaren Plaza στα Βάσκικα). Η λεωφόρος είναι η σημαντικότερη αγοραστική και επιχειρηματική περιοχή της πόλης και το σημείο όπου θα κάνετε τα ψώνια σας.


Ταξίδι στη Χώρα των Βάσκων (μέρος Α') | Vizcaya

Προτάσεις για εκδρομές

Αν έχετε περισσότερο χρόνο και θέλετε να επισκεφτείτε περισσότερα μέρη στην ιστορική περιοχή Biscay, τότε ενοικιάστε ένα αμάξι και επιλέξτε κάποιες από τις προτάσεις που θα βρείτε σε αυτό το άρθρο. Μπορείτε να επισκεφτείτε μερικά από τα αξιοθέατα με λεωφορείο αλλά δυστυχώς στα περισσότερα μέρη όπως το San Juan de Gaztelugatxe και το Oma Forest έχετε πρόσβαση μόνο με αμάξι. Μην αγχώνεστε όμως! Η οδήγηση στους δρόμους της χώρας των Βάσκων είναι πανεύκολη, γι’ αυτό αν έχετε αυτοπεποίθηση με την οδήγηση στα δεξιά, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.

Αν πάλι έχετε σκοπό να πραγματοποιήσετε μια σύντομη εκδρομή στο λατρεμένο από όλους, San Sebastian, τότε μπορείτε να το κάνετε με τρένο (2 ώρες και 30 λεπτά) ή λεωφορείο (1 ώρα και 10 λεπτά). Το τρένο είναι πιο οικονομικό και η διαδρομή είναι ομορφότερη αλλά οι περισσότεροι προτιμούν το λεωφορείο.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πόσο όμορφη είναι η χώρα των Βάσκων. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να δείτε κι άλλα μέρη εκτός από την πόλη του Μπιλμπάο.

(Ευχαριστώ τον αγαπημένο μου φίλο Αντρέα Κωνσταντίνου @andrenas77 , για το editing αυτού του υπέροχου βίντεο)


Άλλα χρήσιμα και μη

  1. Κατεβάστε κι εκτυπώστε εδώ τον χάρτη του Μπιλμπάο

  2. Κατεβάστε εδώ έναν οδηγό της πόλης στα αγγλικά

  3. Επειδή θα είναι δύσκολο να προμηθευτείτε data sim card η Euskaltel σας προσφέρει δωρεάν wi fi για 5 ημέρες! Μάθετε περισσότερα εδώ

  4. Μερικά ΔΩΡΕΑΝ applications για τη χώρα των Βάσκων και το Μπιλμπάο που θα βρείτε βοηθητικά είναι τα

– Euskadi Basque Country Tourism

– Bilbao Travel Guide and offline City Map

– Bilbao Wiki Guide

Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε το hashtag #SpainUntravelled για τις φωτογραφίες σας στο INSTAGRAM και FACEBOOK!

Σας εύχομαι καλό ταξίδι και..με τη νίκη!

Disclaimer : ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος άρθρου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη άδεια του κατόχου του. @diarywings


Οδηγός για Μπιλμπάο | Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να ταξιδέψεις στην πόλη του Σαν Μαμές!

1.916 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page