top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Μάθε πως να κάνεις το ταξίδι σου στην Ελβετία πιο οικονομικό!

Έγινε ενημέρωση: 19 Φεβ

Η Ελβετία είναι για πολλούς συνώνυμο της ακρίβειας. Είναι η χώρα στην οποία θα πληρώσεις 15 ευρώ για ένα μικρό γεύμα στα Mc Donalds, 5 ευρώ για ένα φλιτζάνι τσάι και 70 ευρώ για να μείνεις στον κοιτώνα κάποιου hostel. Είναι όμως και η χώρα με τις 1500 λίμνες, τις εντυπωσιακές βουνοκορφές και την εξαίσια Ελβετική σοκολάτα. Το ακριβό κόστος ζωής είναι ο λόγος που πολλοί, ειδικά όσοι ταξιδεύουν με χαμηλό προϋπολογισμό, επιλέγουν να μην την επισκεφθούν

.

Υπάρχει λοιπόν τρόπος να ταξιδέψεις στην Ελβετία πιο οικονομικά; Η σύντομη απάντηση είναι, ναι.


Φυσικά πρέπει να κάνεις την κατάλληλη προετοιμασία, και ίσως να στερηθείς κάποιες πολυτέλειες αλλά εικόνες σαν αυτή…


Μάθε πως να κάνεις το ταξίδι σου στην Ελβετία οικονομικότερο!

αυτή..


Μάθε πως να κάνεις το ταξίδι σου στην Ελβετία οικονομικότερο!

αλλά κι αυτή…


Μάθε πως να κάνεις το ταξίδι σου στην Ελβετία οικονομικότερο!

θα σε ανταμείψουν και με το παραπάνω.


Φυσικά η Ελβετία δεν είναι η χώρα στην οποία μπορείς να την βγάλεις καθαρή ξοδεύοντας 20 ευρώ την ημέρα.


Με 20 ευρώ είναι αδύνατον να καλύψεις διαμονή, φαγητό, μεταφορικά, αξιοθέατα και δραστηριότητες. Μπορείς όμως να μειώσεις το κόστος του ταξιδιού σου κατά πολύ, ακολουθώντας κάποια από τα tips & tricks που έχω ετοιμάσει πιο κάτω για εσένα.

Αν είσαι λοιπόν κι εσύ λάτρης της φύσης και δεν έχεις σκοπό να περάσεις τις ημέρες σου αποκλειστικά στην Ζυρίχη πηγαίνοντας από mall σε καφετέρια, τότε αυτά τα tips θα σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμα. Λάβε υπόψιν πως οι συμβουλές μου ταιριάζουν περισσότερο σε εσένα που θες να ταξιδέψεις εκεί τον χειμώνα μιας και το οκταήμερο ταξίδι μου στην Ελβετία πραγματοποιήθηκε μήνα Φεβρουάριο.


Πόσο μου στοίχισε το ταξίδι συνολικά;

Κατά την διάρκεια του οκταήμερου ταξιδιού μου στην χώρα, με διαμονές σε Βασιλεία, Ζυρίχη, Λουκέρνη, Ιντερλάκεν, Ζερμάτ και Φιλισούρ, κρατούσα σημειώσεις από όλα τα έξοδά μου.  Πιο κάτω, μπορείτε να δείτε το ακριβές ποσό που ξόδεψα σε ευρώ.

Διαμονή : €405 για 8 νύχτες (1 Βασιλεία, 1 Ζυρίχη, 1 Λουκέρνη, 2 Ιντερλακεν, 1 Ζερμάτ και 2 Φιλισούρ)

Φαγητό: €147 

Μεταφορικά : €422

Αξιοθέατα και δραστηριότητες: €10 

Άλλα : €7 

Σύνολο : €991 


Θέλω να τονίσω πως τα έξοδα που βλέπετε πιο πάνω αντιστοιχούν σε ένα ταξίδι στο οποίο ο ταξιδιώτης (σε αυτήν την περίπτωση εγώ) έχει προτεραιότητα να δει αρκετά σημεία της χώρας χωρίς να στερείται τα απαραίτητα. 


Το ταξίδι μου θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ακόμη πιο οικονομικό αν επέλεγα να κάνω couchsurfing και να μείνω μόνο σε 1-2 πόλεις αλλά ήταν δική μου επιλογή να ταξιδέψω ένα μεγάλο μέρος της χώρας, χρησιμοποιώντας μόνο τρένα και μένοντας σε ξενοδοχεία και ξενώνες.


Αν εξαιρέσεις μερικές σπατάλες που έκανα, όπως το να πιω δυο τρία ποτηράκια gluhwein παραπάνω, να φάω έξω μερικές φορές, να μην κάνω έγκαιρα κράτηση στο ξενοδοχείο και να αναγκαστώ να πληρώσω περισσότερα, αλλά και το να πάρω ένα πανάκριβο ταξί για το ξενοδοχείο στην Λουκέρνη που τελικά δεν είχε πρόσβαση με λεωφορείο, τότε μια χαρά τα πήγα. Αν απέφευγα αυτά τα λάθη, τότε θα εξοικονομούσα τουλάχιστον 100-150 ευρώ.


Μάθε πως να κάνεις το ταξίδι σου στην Ελβετία οικονομικότερο!

Το εισιτήριο από Λάρνακα για Βασιλεία κόστισε 24 ευρώ με την Easy Jet. Μετά την Ελβετία το ταξίδι μου συνεχίστηκε στην Αυστρία, έτσι το εισιτήριο της επιστροφής μου στην Κύπρο ήταν από Βιέννη και στοίχισε 114 ευρώ. Αν εσύ επιλέξεις να φύγεις κατευθείαν μετά το τέλος του ταξιδιού σου, τότε μπορείς να επιστρέψεις στην Βασιλεία για να πάρεις μια εξίσου οικονομική πτήση για το ταξίδι της επιστροφής.


Για την διαμονή μου επέλεγα ξενοδοχεία και ξενώνες ανάλογα με το τι ήταν διαθέσιμο. Πριν το ταξίδι είχα κάνει ένα πολύ γενικό πλάνο ως προς το πού θα μείνω και το τι θα επισκεφθώ χωρίς όμως να κάνω κρατήσεις σε ξενοδοχεία. Το μοναδικό βράδυ για το οποίο είχα κανονίσει διαμονή από πριν, ήταν στην Βασιλεία. Τις υπόλοιπες ημέρες έκανα τις κρατήσεις μου, μία μόλις ημέρα πριν πάω στο εκάστοτε ξενοδοχείο.Το θετικό είναι πως είχα περισσότερη ευελιξία ως προς το που θα πάω και τι θα κάνω. Το αρνητικό όμως ήταν οι περιορισμένες επιλογές και οι πολύ αυξημένες τιμές των ξενοδοχείων.


Θα σε συμβούλευα αν θέλεις να μειώσεις ακόμη περισσότερο το κόστος της διαμονής σου, να κάνεις πρώτα την έρευνα σου, έπειτα να αποφασίσεις ποιο πρόγραμμα θα ακολουθήσεις και ποια μέρη θα επισκεφτείς, και να κλείσεις τις διαμονές σου νωρίς και όχι την τελευταία στιγμή όπως έκανα εγώ. Εναλλακτικά θα μπορούσες να κάνεις couchsurfing για να μειώσεις δραματικά το κόστος διαμονής ή να πληρώσεις δωμάτιο από το AirBnB.


Αν υπάρχει κάτι το οποίο θα σου στοιχίσει πολύ ακριβά στην Ελβετία, είναι οι έξοδοι για φαγητό σε εστιατόρια και η κατανάλωση αλκοόλ.


Αν επιθυμείς όμως να κάνεις σοβαρή οικονομία, τότε πρέπει να αποφύγεις και τα δύο. Προτίμησε να μαγειρεύεις το δικό σου φαγητό, ψωνίζοντας πρώτα τα απαραίτητα από “φθηνά”  σουπερμάρκετ όπως το MIGROS και το COOP. Αν σιχαίνεσαι το μαγείρεμα, τότε προτίμησε τα εστιατόρια με έθνικ κουζίνα όπως ασιατική και αράβικη ή επέλεξε να τρως στο πόδι hot dogs, burgers, σούπες και λουκάνικα από καντίνες.


Εσύ που παρακολούθησες τα InstaStories μου, θα θυμάσαι πως η μισή μου βαλίτσα περιείχε φαγητό από την Κύπρο. Ελιοπιτάκια της μαμάς, κονσέρβες μέχρι και ψωμί είχα πάρει μαζί μου για τις πρώτες ημέρες. Γελάστε όσο θέλετε, αλλά με αυτά κατάφερα να κρατήσω το κόστος της διατροφής μου στα 18 ευρώ την ημέρα, χωρίς να στερηθώ τις εξόδους μου και το αγαπημένο μου gluhwein.


Μάθε πως να κάνεις το ταξίδι σου στην Ελβετία οικονομικότερο!

Το μέσο το οποίο θα χρησιμοποιήσεις  για τις μετακινήσεις σου στην Ελβετία είναι καθαρά δική σου υπόθεση. Μπορείς να ενοικιάσεις αμάξι, να χρησιμοποιήσεις BlaBla Cars, λεωφορείο ή και να κάνεις και ωτοστόπ άμα γουστάρεις. Αυτό θα εξαρτηθεί καθαρά από το πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθήσεις. Αν επισκεφθείς μόνο μια-δύο πόλεις όπως την Βέρνη, την Λουκέρνη, την Βασιλεία, την Γενεύη ή την Λωζάνη τότε το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα μέσο για να πας από την μια πόλη στην άλλη.


Τα μέσα μεταφοράς σε αυτές τις πόλεις, είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, αφού φυσικά προμηθευτείς πρώτα την ανάλογη free κάρτα από το ξενοδοχείο σου.


Προσωπικά ένιωθα πως το ιδανικότερο μέσο για να δω την Ελβετία με τον ρυθμό που επιθυμούσα και να καλύψω όσο το δυνατόν περισσότερο μέρος της χώρας, χωρίς πολλές σκοτούρες, ήταν τα τρένο. Δεν είναι το οικονομικότερο μέσο, αλλά αν το χρησιμοποιήσεις σωστά, τότε θα δεις πως μπορείς ακόμα κι έτσι, να εξοικονομήσεις χρήματα.

Μερικές εβδομάδες πριν από το ταξίδι, αγόρασα από την σελίδα των Ελβετικών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων – SBB το περίφημο Swiss Pass. Αυτό το πάσο θα μου επέτρεπε να ταξιδέυω με τα Ελβετικά τρένα όποτε ήθελα και όσες φορές ήθελα. Επέλεξα το 8ήμερο swiss pass αλλά υπάρχει και για 3, 4 και 15 ημέρες. Το τεράστιο πλεονέκτημα αυτού του πάσου είναι πως μαζί με την πρόσβαση σε όλα τα τρένα, έχεις και ελεύθερη είσοδο σε περισσότερα από 480 μουσεία και exhibitions, και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις χωρίς επιπλέον κόστος, στα περισσότερα λεωφορεία, τραμ, φέρρυ, τελεφερίκ και funikular της χώρας! Το κόστος για 8 ημέρες είναι 350 περίπου ευρώ. Αν σκεφτείς πως επιβιβάστηκα σε περισσότερα από 15 τρένα των οποίων η διαδρομή στοιχίζει μέσο όρο 40 ευρώ εκάστη, τότε τα μαθηματικά μιλούν από μόνα τους. Επιπλέον το χρησιμοποίησα σε τελεφερίκ και τρενάκια για να ανέβω σε βουνοκορφές και παρατηρητήρια αλλά και σε τραμ και λεωφορεία στην κάθε πόλη που επισκεπτόμουν.


Πέραν από τα 350 ευρώ για το Swiss Pass έδωσα μερικά ακόμα χρήματα για να κάνω κράτηση σε ένα τουριστικό τρένο αλλά και για να ανέβω στο βουνό Matterhorn στο Ζερμάτ το οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν στο πάσο μου. Μια διαδρομή 15 λεπτών με το ταξί το οποίο δυστυχώς δεν μπορούσα να αποφύγω στην Λουκέρνη εξαιτίας της καρναβαλίστικης παρέλασης μου στοίχισε 35 ευρώ.


Μάθε πως να κάνεις το ταξίδι σου στην Ελβετία οικονομικότερο!

Υπάρχει κάτι το οποίο είναι εντελώς δωρεάν στην Ελβετία και αυτό είναι το hiking! Είναι πλέον γνωστό σε όποιον με ακολουθεί καιρό, πως δεν επισκέπτομαι συνήθως τις μεγάλες πόλεις ή αν τις επισκεφθώ δεν αφιερώνω σε αυτές πολύ από τον πολύτιμο χρόνο μου. Αντίθετα τρελαίνομαι για μικρά χωριουδάκια, βουνά, παραλίες και άλλα φυσικά και εντυπωσιακά τοπία. Η Ελβετία είναι ιδανική χώρα για πεζοπορία ακόμα και τον χειμώνα, αν φυσικά πας σωστά εξοπλισμένος.


Οι φανατικοί του σκι θα απολαύσετε μοναδικές διαδρομές σε πολλά μέρη της χώρας πάντα όμως με αρκετά μεγάλο κόστος.


Θα πρέπει να ενοικιάσετε εξοπλισμό και να πληρώνετε κάθε φορά που θα θέλετε ανεβείτε στην κορυφή. Όλα αυτά θα επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό του ταξιδιού.  Αντίθετα αν δεν είσαι φαν του σκι, μπορείς να το αντικαταστήσεις με μια εναλλακτική δραστηριότητα, το…έλκηθρο, που είναι και πιο οικονομικό. Ενοικίασε ένα μικρό έλκηθρο για κάποιες ώρες ή για ολόκληρη την ημέρα, και κάνε τις λευκές πλαγιές,  δικό σου παιδότοπο. Προσοχή: το έλκηθρο έχει πολλή πλάκα και είναι τρομερά εθιστικό!


Το μοναδικό επιπλέον έξοδο που είχα στο ταξίδι ήταν οι χώροι φύλαξης αποσκευών (lockers) στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λουκέρνης. Θα βρείτε τα μπλε ντουλάπια για να φυλάξετε προσωρινά τις βαλίτσες σας, σε πολλούς σταθμούς. Μπορείτε να ελέγξετε αν ο σταθμός σας έχει lockers σε αυτήν της σελίδα. Το κόστος είναι 7-9 ευρώ και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση που επιθυμείς να περάσεις μερικές ώρες σε μια πόλη που βρίσκεται στην διαδρομή σου, πριν συνεχίσεις το ταξίδι σου. Αν για παράδειγμα ταξιδεύεις από την Βασιλεία με προορισμό το Ιντερλάκεν μέσω Βέρνης, μπορείς να κατέβεις στην Βέρνη, να φυλάξεις τις αποσκευές σου στα lockers του σταθμού και να δεις την πόλη για 2-3  ώρες, χωρίς το βάρος του 55λιτρου backpack στους ώμους σου. Στη συνέχεια επιστρέφεις πίσω, παίρνεις τις αποσκευές σου και συνεχίζεις το ταξίδι σου. Πις οφ κέικ που λένε και οι Άγγλοι!


Μάθε πως να κάνεις το ταξίδι σου στην Ελβετία οικονομικότερο!


Δες παρακάτω συνοπτικά,  7 τρόπους για να μειώσεις το κόστος του ταξιδιού σου στην Ελβετία, χωρίς όμως να στερηθείς όλες σου τις ανέσεις. Γιατί στην τελική τι είναι το ταξίδι  αν δεν το χαρείς και λίγο;

Αγόρασε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια χωρίς απαραίτητα η άφιξη και η αναχώρηση να είναι από το ίδιο αεροδρόμιο. π.χ. ξεκίνησε το ταξίδι σου στην Βασιλεία και κατέληξε στη Ζυρίχη για την πτήση της επιστροφής αν τα εισιτήρια είναι πιο οικονομικά.

Μην τρως σε εστιατόρια. Αντίθετα βάλε στη βαλίτσα σου μερικά φαγητά από το σπίτι όπως κονσέρβες, νούντλς, και μερικά μπαχαρικά για να μαγειρεύεις μόνος σου εκεί. Εναλλακτικά, προμηθεύσου τα απαραίτητα για το μαγείρεμα από φθηνά σουπερμάρκετ όπως τα Coop και τα Migros. Εκεί θα βρεις έτοιμα σάντουιτς, φρούτα και σαλάτες για να βγάλεις 1-2 γεύματα την ημέρα. Σε περίπτωση που θες οπωσδήποτε να φας έξω, τότε προτίμησε να το κάνεις το μεσημέρι παραγγέλλοντας το “menu της ημέρας” σε πολύ πιο χαμηλή τιμή.

Πάρε μαζί σου ένα θερμό τον οποίο θα σου γεμίζουν παντού ΔΩΡΕΑΝ με ζεστό νερό. Κάθε πρωί είχα ζεστό νερό για σούπες της KNORR, νούντλς, καφέ, τσάι, ζεστή σοκολάτα και βρώμη. Μπορούσα να επιβιώσω άνετα και μόνο με αυτά!

• Αν επιθυμείς να δεις μια πόλη, μόνο για μερικές ώρες χωρίς να πληρώσεις για διαμονή, τότε φύλαξε τις αποσκευές σου στους χώρους φύλαξης αποσκευών (lockers) στους σταθμούς των τρένων.

• Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώνεις για νερό στην χώρα με το πιο καθαρά νερά στον κόσμο. Πάρε μαζί σου ένα παγούρι ή μια άδεια πλαστική μπουκάλα και γέμιζέ την από τις βρύσες που υπάρχουν στους δρόμους ή ακόμα και από την βρύση στην τουαλέτα του ξενοδοχείου.

• Το δωρεάν roaming που δικαιούσαι ως Ευρωπαίος Πολίτης, δεν ισχύει στην Ελβετία μιας και δεν είναι μέλος της Ε.Ε. Αν το διαδίκτυο λοιπόν είναι απαραίτητο για εσένα, τότε αγόρασε μια τοπική κάρτα ή ενοικίασε ένα wifi hotspot για να μην δεις τον λογαριασμό σου να ανεβαίνει στα ύψη. Αν ταξιδέψεις με τρένο, τότε σε πληροφορώ πως ούτε αυτά έχουν wifi.

Κάνε couchsurfing για να μειώσεις δραματικά το κόστος διαμονής σου ή πλήρωσε ένα φθηνό δωμάτιο από το AirBnB.


Μάθε πως να κάνεις το ταξίδι σου στην Ελβετία οικονομικότερο!
4.747 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page