top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Βόρειο Σέλας | Πού και πότε μπορείς να το θαυμάσεις

Έγινε ενημέρωση: 18 Φεβ

Μετά από 7 ομαδικά ταξίδια στην Ισλανδία και πολλές φωτογραφίες με το Βόρειο Σέλας,  αποφάσισα να σας πω περισσότερα για το μαγικό αυτό φαινόμενο. Αφού λοιπόν αναρωτιέστε, πως θα μπορούσατε κι εσείς να το δείτε, αποφάσισα να δημιουργήσω αυτόν τον οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Northern Lights, πριν ξεκινήσετε το …κυνήγι! 

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για να δω το  Βόρειο Σέλας; Ποιες οι καλύτερες χώρες και πόλεις από τις οποίες μπορώ  να το θαυμάσω;
Βόρειο Σέλας | Πού και πότε μπορείς να το θαυμάσεις

Δεν υπάρχει απλή απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Ο λόγος είναι πως υπάρχουν πάρα πολλά μέρη από τα οποία μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας αλλά αυτό που έχει σημασία στην τελική είναι οι συνθήκες οι οποίες θα επικρατούν το συγκεκριμένο βράδυ, στο συγκεκριμένο μέρος, την συγκεκριμένη στιγμή. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με την σειρά.



Τι είναι το Σέλας;

Το σέλας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης. Μια φωτεινή καταιγίδα σε λευκές, πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση ηλεκτρονίων που προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματιδίων που ξέφυγαν από τον Ήλιο, με το μαγνητικό πεδίο της Γης το οποίο στη συνέχεια λαμβάνει τη μορφή στροβίλου λόγω των ηλιακών ανέμων.. Το ξέρω ότι μάλλον αυτά σου ακούγονται κινέζικα γι’ αυτό ας πούμε απλά πως πρόκειται για το πιο όμορφο σόου χρωμάτων στον κόσμο!  

Πού μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας τον χειμώνα 2017 - 2018

Πότε μπορώ να το θαυμάσω;

Να σας ενημερώσω καταρχάς πως μιλάμε για φαινόμενο της φύσης. Αυτόματα συμπεραίνουμε πως δεν μπορεί κανείς μας να προβλέψει το πότε θα εμφανιστεί, ούτε το πόσο θα διαρκέσει. Η αλήθεια είναι πως οι καλύτερες προβλέψεις γίνονται μόλις 2-3 ώρες πριν αρχίσει ο χορός των χρωμάτων.


Η δημιουργία του εξαρτάται κατά πολύ από το την ηλιακή δραστηριότητα. Κάθε 11 περίπου χρόνια, ο ήλιος περνά από μια ενεργή περίοδο με πολλές ηλιακές κηλίδες να εμφανίζονται στην επιφάνειά του. Όταν φθάνει το ηλιακό μέγιστο του 11-ετούς κύκλου είναι η περίοδος κατά την οποία μπορείς να δεις το σέλας πιο έντονα.


Το 2024-2025 το Βόρειο Σέλας θα βρίσκεται στην κορύφωση του, που σημαίνει θα έχετε την καλύτερη πιθανότητα να το δείτε.


Βόρειο Σέλας | Πού και πότε μπορείς να το θαυμάσεις

Ποιούς μήνες όμως έχω τις περισσότερες πιθανότητες να δω το σέλας;

Σίγουρα όχι κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών εξαιτίας των λευκών νυχτών. Αν δεν επικρατεί απόλυτο σκοτάδι και καθαρός ουρανός τότε θα δυσκολευτείς να το δεις. Μετά από έρευνα αλλά και προσωπική εμπειρία, θα έλεγα πως οι καλύτεροι μήνες είναι:


Σεπτέμβριος & Οκτώβριος – Το κρύο δεν είναι τσουχτερό, τα ποτάμια και οι λίμνες δεν έχουν ακόμα παγώσει και δεν υπάρχουν πλέον λευκές νύχτες. Θα έλεγα πως οι πρώτοι μήνες του φθινοπώρου είναι ιδανικοί για να θαυμάσεις τα όμορφα και έντονα χρώματα του Σέλαος να καθρεφτίζονται στα νερά κάποιας λίμνης.


Νοέμβριος, Δεκέμβριος & Ιανουάριος – Ιδανική περίοδος για να συνδυάσεις το ταξίδι σου με δραστηριότητες όπως snowmobiling και ice fishing αλλά και με Χριστουγεννιάτικα ψώνια. Το αρνητικό με την συγκεκριμένη περίοδο είναι το γεγονός πως υπάρχει περίπτωση ο καιρός να είναι συννεφιασμένος με “θολό” ουρανό με αποτέλεσμα να μην μπορέσεις να τα δεις. Επίσης αν επιλέξεις την Λαπωνία, τότε να ξέρεις πως θα πέσεις πάνω σε κύμα τουριστών αλλά και σε τουριστικών γραφείων που ψαρεύουν ανυποψίαστους πελάτες,  λάτρεις του φαινομένου για να τους δείξουν το Σέλας, όταν εκείνη την μέρα τα προγνωστικά δείχνουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να φανεί. Είχα μια παρόμοια εμπειρία και η ίδια τον Δεκέμβριο του 2015 στην Φινλανδία αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία. 


Φεβρουάριος & Μάρτιος – Μεγάλης διάρκειας νύχτες, και με υψηλότερες θερμοκρασίες, οι δύο αυτοί μήνες είναι ιδανικοί αν θες να απολαύσεις το σέλας με φόντο ένα εντυπωσιακό χιονισμένο τοπίο ή μια παγωμένη λίμνη.


Πού μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας τον χειμώνα 2017 - 2018

Πού μπορώ να το δω;

Το Aurora Borealis όπως λέγεται διαφορετικά το σέλας, εμφανίζεται κοντά στους μαγνητικούς πόλους της γης. Αυτό σημαίνει πως, όσο πιο πολύ πλησιάσεις στους πόλους, τόσες πιο πολλές πιθανότητες έχεις για να το δεις. Στην περίπτωση της Ευρώπης, επηρεαζόμαστε από τον Βόρειο (μαγνητικό) Πόλο γι’ αυτό χρειάζεται να πας όσο πιο Βόρεια γίνεται σε χώρες όπως η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία. Σε περίπτωση που θέλεις να δεις το  Νότιο Σέλας ή το Aurora Australis (ναι, υπάρχει και Νότιο Σέλας, δύο πόλους δεν έχει η γη;) τότε θα πρέπει να κατηφορίσεις προς την Ανταρκτική για να κάνεις παρέα στους πιγκουίνους.



Βόρειο Σέλας | Πού και πότε μπορείς να το θαυμάσεις
Ναι, αλλά ποια είναι τα καλύτερα μέρη για να απολαύσω το Βόρειο Σέλας;

Ο όρος “καλύτερα” μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα σε αυτήν την περίπτωση. Μερικά μέρη είναι καλύτερα επειδή βρίσκονται πιο Βόρεια που σημαίνει πως θα έχεις πιο πολλές πιθανότητες να τα δεις, μερικά θεωρούνται καλύτερα επειδή έχουν ευκολότερη πρόσβαση,  ενώ άλλα επειδή είναι πιο οικονομικά. Ο συνδυασμός των πιο πάνω θα ήταν ο ιδανικότερος! Θα πάρω όμως ως δεδομένο πως δίνεις προτεραιότητα στα μέρη στα οποία είναι πιο πιθανόν να εμφανιστεί το Βόρειο Σέλας μέσα στις ελάχιστες μέρες που θα βρίσκεσαι εκεί.


Δεν είναι πάντα εύκολο να δεις το Βόρειο Σέλας
  1. Πρέπει να επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Θα χρειαστεί να απομακρυνθείς από τα φώτα της πόλης και από οποιαδήποτε μορφή φωτορύπανσης. Έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να τα αντικρύσεις αν βρεθείς κάπου σκοτεινά.

  2. Ο ουρανός πρέπει να είναι καθαρός χωρίς σύννεφα και νέφος. Αν ο ουρανός έχει σύννεφα ή βρέχει, τότε έχεις απειροελάχιστες πιθανότητες να δεις τον ουρανό γεμάτο χρώματα. 

  3. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος/η να περάσεις αρκετό χρόνο έξω σε πολικές θερμοκρασίες. Ζεστά θερμαντικά ρούχα, αδιάβροχα παπούτσια, γάντια, σκούφο, κασκόλ αλλά και θερμαντική στολή αν χρειαστεί.

  4. Αν θέλεις να φωτογραφίσεις το σέλας, τότε  θα χρειαστείς εξοπλισμό, όπως τριπόδι και καλή φωτογραφική ή ένα τηλέφωνο με καλή κάμερα.

  5. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις απαραίτητα κάποιο τουριστικό γραφείο για να σε πάει να δεις το σέλας. Αν έχεις αμάξι τότε οδήγησε απλώς μακριά από την πόλη, κάπου που δεν έχει φως. Δεν θα δυσκολευτείς να ανακαλύψεις ένα τέτοιο μέρος.

  6. Συμβουλέψου το δελτίο πρόγνωσης για το Aurora Borealis. Κατέβασε την σχετική εφαρμογή στο τηλέφωνό σου, ή απλώς μάθε τα προγνωστικά από το διαδίκτυο σε ιστοσελίδες όπως η Aurora-service. Αν επιθυμείς να συμμετάσχεις σε κάποιο τουρ για το Βόρειο Σέλας, τοτε δες τα προγνωστικά για το βράδυ. Αν η δραστηριότητα βρίσκεται στο μηδέν, τότε ξέρεις πως οι πιθανότητες δεν σε ευνοούν γι’ αυτό μην ξοδέψεις €60 – €100 για να δεις τα αστέρια. 


Βόρειο Σέλας | Πού και πότε μπορείς να το θαυμάσεις
12.821 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page