top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

20 ιδανικά μέρη για να θαυμάσεις το Βόρειο Σέλας

Έγινε ενημέρωση: 18 Φεβ

Το Βόρειο Σέλας, συμπεριλαμβάνεται στην λίστα κάθε ταξιδιώτη γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπει ούτε από την δική σου. Κι αφού έμαθες τα πάντα γύρω από το ουράνιο αυτό φυσικό υπερθέαμα από το άρθρο Βόρειο Σέλας | Πού και πότε μπορείς να το θαυμάσεις, ήρθε η ώρα να μάθεις και σε ποιά μέρη του πλανήτη έχεις τις περισσότερες πιθανότητες να δεις το Aurora Borealis.


Αυτά είναι τα 20 καλύτερα μέρη για να θαυμάσεις το Βόρειο Σέλας 


20 ιδανικά μέρη για να θαυμάσεις το Βόρειο Σέλας

Νορβηγία


Svalbard

Το Svalbard είναι ένα σύμπλεγμα νησιών ανάμεσα στην Νορβηγία και στον Βόρειο Πόλο και μια από τις βορειότερες κατοικημένες περιοχές στην Ευρώπη.  Το θετικό με τα νησιά αυτά είναι το γεγονός πως βρίσκεται πάρα πολύ βόρεια, που σημαίνει πως εδώ το Σέλας κάνει πάρτι πάρα πολύ συχνά. Το αρνητικό είναι πως …είναι πάρα πολύ βόρεια με δύσκολη πρόσβαση και τσουχτερό κρύο.


Nordkapp

Πιθανώς το πιο απομακρυσμένο σημείο στην Ευρώπη για να δεις τα Northern Lights. Αυτός ο προορισμός είναι για ψαγμένα άτομα, που επιθυμούν να δουν το φαινόμενο στα καλύτερά του. Όπως και με το Svalbard έτσι κι εδώ, η πρόσβαση δεν είναι εύκολη και χρειάζεται να οδηγήσεις αρκετές ώρες για να φτάσεις εκεί.


Hammerfest

Μια αστική έκπληξη πάνω σε μια σχεδόν ακατοίκητη ακτή, το Hammerfest είναι μια αρκτική πόλη γεμάτη ζωή και υπαίθριες περιπέτειες. Περικυκλωμένη από βουνά και εντυπωσιακά παραθαλάσσια τοπία,  θα αποτελέσει την τέλεια βάση για το βραδινό κυνήγι του Βόρειου Σέλαος.

20 ιδανικά μέρη για να θαυμάσετε το Βόρειο Σέλας

Vardø

Πεντακόσια χιλιόμετρα από το Hammerfest στο ανατολικότερο άκρο της Νορβηγίας, βρίσκεται το Vardø πάνω στο νησάκι Vardøya. Μπορείς να φτάσεις εκεί ακόμα και με αεροπλάνο στο μικρό αεροδρόμιο της πόλης.


Alta

Η πόλη Alta βρίσκεται κοντά στην πόλη Hammerfest στην κορυφή του φιόρδ Alta. Είναι γνωστή για το Βόρειο Σέλας που αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για την αρχιτεκτονική του καθεδρικού ναού της πόλης  ο οποίος χτίστηκε το 2013.


Tana Bru

Όπως και οι προηγούμενες τρεις πόλης, έτσι και το Tana Bru βρίσκεται στην κομητεία Finnmark στο βόρειο άκρο της Νορβηγίας. Και οι τέσσερις λοιπόν αυτές πόλεις βρίσκονται περίπου στο ίδιο υψόμετρο, κοντά σε θάλασσα. Σε περίπτωση που τα Aurora Borealis κάνουν την εμφάνισή τους, τότε μάλλον θα φαίνονται ταυτόχρονα από όλες τις προαναφερθείσες πόλεις.


20 ιδανικά μέρη για να θαυμάσετε το Βόρειο Σέλας

Tromsø

Με το Tromsø θα δεις πως αρχίζουμε σιγά σιγά να κατευθυνόμαστε νότια. Το νησί αυτό και η πόλη του, θεωρείτε από τους τουρίστες ως ένα από τα πιο κατάλληλα μέρη για να απολαύσει κανείς το Βόρειο Σέλας που στολίζει τον νυχτερινό ουρανό. Εκτός αυτού, το Tromsø είναι μια πολύ χαριτωμένη πόλη με ξύλινα σπιτάκια, καθεδρικό ναό και το βορειότερο ενυδρείο στον κόσμο. Υπάρχουν αμέτρητα Northern Lights tours από εδώ, είτε θέλεις να πας με snowmobile είτε με λεωφορείο. Το Tromsø είναι μια ασφαλής επιλογή για όλους όσους επιθυμούν να δουν το σέλας αλλά δεν θέλουν να ταλαιπωρηθούν σε μεγάλο βαθμό. Ενοικίασε ένα AirBnB και ζήσε την Νορβηγική εμπειρία στο έπακρο!



Karasjok

Αν δεν θέλεις να βρίσκεσαι κοντά σε θάλασσα, που άλλωστε πολλές φορές εξαιτίας της δημιουργείτε νέφος με αποτέλεσμα να μην φαίνονται καθαρά τα χρώματα του σέλαος, τότε κατευθύνσου  στην ενδοχώρα. Το Karasjok προσφέρει ένα από τα ωραιότερα θεάματα στους κατοίκους του αλλά και σε εκείνους που το επισκέπτονται.


20 ιδανικά μέρη για να θαυμάσετε το Βόρειο Σέλας

Φινλανδία

Nuorgam

Ένα χωριό με μόλις 200 κατοίκους στα Βόρεια σύνορα Φινλανδίας- Νορβηγίας στην Λαπωνία, ακούγεται πολύ δελεαστική πρόταση για εσένα που θες κάτι διαφορετικό και δεν επιθυμείς να βρίσκεσαι συνεχώς περικυκλωμένος από τουρίστες. Το χωριό Nuorgam στην περιφέρεια Utsjoki σε περιμένει για να θαυμάσεις το πιο όμορφο θέαμα της φύσης!


Karigasniemi

Δεκαοχτώ μόλις χιλιόμετρα από την πόλη Karasjok της Νορβηγίας, κοντά στα σύνορα,  θα βρεις το χωριό Karigasniemi της Φινλανδίας. Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Ailigás στην Φινλανδική Λαπωνία και μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για τις φωτογραφικές σου εξορμήσεις.


Inari

Με το Inari κατευθυνόμαστε ακόμα πιο νότια στον χάρτη. Πρόκειται για την πιο μεγάλη αραιοκατοικημένη περιφέρεια της χώρας όπου ομιλούνται τέσσερις διαφορετικές γλώσσες, πιο πολλές από κάθε άλλη περιφέρεια. Η πόλη του Inari έχει πολλά να σου προσφέρει όχι μόνο σε ότι έχει να κάνει με το Βόρειο Σέλας αλλά και σε πολιτισμικό επίπεδο.


Pello & Rovaniemi

Το Pello ήταν και η δική μου επιλογή για το Βόρειο Σέλας πριν μερικά χρόνια αν και το συγκεκριμένο βράδυ, δεν κατάφερα να δω τίποτα απολύτως μιας και η πρόβλεψη έλεγε πως δεν υπήρχε καθόλου δραστηριότητα εκείνη την νύχτα. Η πόλη αυτή βρίσκεται κοντά στο Rovaniemi και είναι ιδανικός προορισμός αν τον συνδυάσεις με μια Χριστουγεννιάτικη εξόρμηση στο χωριό αλλά και στο πάρκο του Άγιου Βασίλη όπως έκανα άλλωστε κι εγώ. Βρέθηκα στην περιοχή αρκετές φορές, και είχα την τύχη να το δω απευθείας από την πόλη του Ροβανιέμι.

20 ιδανικά μέρη για να θαυμάσετε το Βόρειο Σέλας

Σουηδία


Abisko

Μετακινούμαστε δυτικά πλέον, στην Σουηδία αυτήν την φορά, και στο υπέροχο χωριό Abisko. Θα χρειαστείς 13 ώρες με το τραίνο για να φτάσεις εκεί από την Στοκχόλμη αλλά αξίζει τον κόπο! Εδώ τα σύννεφα είναι σχεδόν ανύπαρκτα εξαιτίας των βουνών και του ανέμου, έτσι θα έχεις έναν καθαρό ουρανό για να τα απολαύσεις. Ακόμα και οι έρευνες δηλώνουν πως το Abisko έχει τις περισσότερες νύχτες με καθαρό ουρανό στην Ευρώπη. Χρησιμοποίησε το chairlift για το Aurora Sky Station που βρίσκεται στα 3000 πόδια και απόλαυσε το σέλας από εκεί.



Jukkasjärvi

Μακριά από τα έντονα φώτα της πόλης Kiruna και με έναν παγωμένο ποτάμι να την διαπερνά, βρίσκεται το Jukkasjärvi. Εδώ θα θαυμάσεις και το Ice Hotel εκτός από το σέλας του οποίου τα  πολύχρωμα φώτα θα καθρεφτίζονται επάνω στο ποτάμι. Ίσως από τα καλύτερα σκηνικά που έχετε δει ποτέ σας.



Tärendö

Η μικρή πόλη του Tärendö έχει όλα τα συστατικά που την κάνουν ιδανική για να απολαύσεις τα Northern Ligths. Είναι μικρή, που σημαίνει δεν έχει φωτορύπανση, και είναι εντελώς επίπεδη με αποτέλεσμα να κάνει τον ουρανό να φαντάζει τεράστιος.


20 ιδανικά μέρη για να θαυμάσετε το Βόρειο Σέλας

Ισλανδία

Reykjavík

Το Reykjavík από μόνο του έχει υπερβολικό light pollution αν και όταν το φαινόμενο είναι έντονο, μπορείς να το δεις ακόμα και από την πόλη. Η καλύτερη λύση είναι φυσικά να απομακρυνθείς από τα έντονα φώτα και να πας σε μέρη όπως το Grótta στην δυτική ακτή, με τον εντυπωσιακό φάρο. Εμείς είδαμε Βόρειο Σέλας στο Reykjavík στο έκτο ομαδικό μας ταξίδι. 


Vik

Κάπου στο Vik κατάφερα να αντικρύσω για πρώτη φορά το Aurora και το θέαμα ήταν απερίγραπτο. Το ίδιο και τα συναισθήματά μας. Κάτω από τον φωτεινό ουρανό αγκαλιαζόμασταν και σχεδόν κλαίγαμε όταν αντικρύσαμε το πράσινο σέλας. Ήταν σαν μια βροχή φωτός που έπεφτε από ψηλά. Οι ντόπιοι συχνά ισχυρίζονται πως στο Vik έχεις τις περισσότερες πιθανότητες να το αντικρύσεις, και όπως φάνηκε δεν είχαν άδικο.



20 ιδανικά μέρη για να θαυμάσετε το Βόρειο Σέλας

Γροιλανδία

Ilulissat

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην χώρα έκπληξη, την Γροιλανδία, έχει μόλις 5,000 κατοίκους. Βρίσκεται στο δυτικό μέρος της χώρας και εδώ θα δεις το σέλας χωρίς να σε ενοχλήσει κανείς και τίποτα. Είναι γνωστή για το Icefjord και για τα μεγάλα παγόβουνά της.


Kangerlussuaq

To Kangerlussuaq είναι γνωστό για το αεροδρόμιό του το οποίο θα χρησιμοποιήσεις για να φτάσεις στην Γροιλανδία μέσω της Κοπεγχάγης. Οι μελετητές θεωρούν πως το σημείο αυτό βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ζώνη του Βόρειου Σέλαος κι έτσι αν το επισκεφτείς θα έχεις την δυνατότητα να αντικρύσεις ένα σόου που όμοιό του δεν έχεις ξαναδεί Η αλήθεια είναι πως γενικότερα η Γροιλανδία βρίσκεται στη λίστα με τους προορισμούς που θα ήθελα να επισκεφτώ μέσα στα επόμενα χρόνια. Ας ελπίσουμε πως θα τα καταφέρω!


Αλάσκα

Fairbanks

Λέγεται πως στο Fairbanks αν ο ουρανός ήταν καθαρός κάθε βράδυ, τότε θα μπορούσες να δεις το σέλας 250 από τις 365 μέρες του χρόνου. Δεν ξέρω αν αυτό είναι αλήθεια, αλλά το σίγουρο είναι πως οι Αμερικανοί το προτιμούν και το επιλέγουν ως τον νούμερο ένα προορισμό για να δουν τα Northern Lights.


1.938 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page