top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Τα Λεύκαρα της καρδιάς μας

Έγινε ενημέρωση: 30 Απρ 2020

Λιθόστρωτα στενά δρομάκια, σπίτια με χρωματιστά παράθυρα, γλάστρες με πανέμορφα μυρωδάτα λουλούδια στα μπαλκόνια και ντόπιοι να σε καλωσορίζουν στο πανέμορφο χωριό τους, προσκαλώντας σε να δοκιμάσεις τα τοπικά εδέσματα και να θαυμάσεις τα περίτεχνα κεντήματά τους, που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο! Κάπου διάβασα πως «η Κύπρος, είναι τα Λεύκαρα». Και η πραγματικότητα είναι ακριβώς αυτή.


Τα Λεύκαρα της καρδιάς μας

Πρόσφατα το γραφικό χωριό της επαρχίας Λάρνακας, ψηφίστηκε ανάμεσα στα 30 πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης από το Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Ιαπωνίας. Ναι, καλά ακούσατε! Τα πανέμορφα Λεύκαρα, από το 2016 θα αποτελούν πόλο έλξης για περισσότερους τουρίστες, αφού θα συμπεριληφθούν στα καινούργια ταξιδιωτικά πακέτα που θα διατεθούν στην αγορά του χρόνου. Επισκέπτες από όλο τον κόσμο, θα έρθουν για να δουν από κοντά τις ομορφιές του χωριού, τους φιλόξενους κατοίκους του και τα λευκαρίτικα κεντήματα που με μαεστρία κεντούν οι γυναίκες του χωριού.


Τα Λεύκαρα της καρδιάς μας

Αν είστε από Λευκωσία, τότε σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού και στη συνέχεια να πάρετε την έξοδο για Κόρνο. Προχωρήστε προς Δελίκηπο, ακολουθώντας τις πινακίδες και σε ένα τέταρτο θα έχετε φτάσει στον προορισμό σας. Η συγκεκριμένη διαδρομή μέσα από δάση και βουνά, είναι πολύ πιο όμορφη και ενδιαφέρουσα! Αυτή τη διαδρομή επιλέξαμε κι εμείς την περασμένη βδομάδα όταν αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή εκδρομή στο χωριό για καφεδάκι.


Περπατώντας στα λιθόστροτα σοκάκια των Λευκάρων

Φτάνοντας εκεί, αποφασίσαμε πρώτα να βολτάρουμε στα σοκάκια των Λευκάρων, για να θαυμάσουμε τα πετρόκτιστα σπίτια, σήμα κατατεθέν της τοπικής αρχιτεκτονικής. Στην πορεία συναντήσαμε τουρίστες που έφτασαν από νωρίς το πρωί για ημερήσια εκδρομή, αλλά και ντόπιους, που μας καλωσόριζαν στο χωριό με το χαμόγελο στα χείλη. «Καλημέρα! Κοπιάστε να δείτε τα κεντήματά μας!», φώναζαν οι γυναίκες που κεντούσαν καθισμένες έξω από τα μαγαζάκια τους! Μη δειλιάσετε όταν σας καλέσουν να δείτε τη δουλειά τους! Πηγαίνετε κοντά τους, θαυμάστε την τέχνη του πασίγνωστου λευκαρίτικου κεντήματος και αγοράστε ένα παραδοσιακό αυθεντικό κέντημα το οποίο θα σας θυμίζει την επίσκεψή σας στα Λεύκαρα. Αν σας ενδιαφέρει περισσότερο η αργυροχοΐα, τότε κάντε μια στάση σε ένα από τα τοπικά καταστήματα και δείτε τις συλλογές που στολίζουν τις βιτρίνες των ντόπιων τεχνιτών.


Περπατώντας στα λιθόστροτα σοκάκια των Λευκάρων

Αν δεν σας ικανοποιεί η χαλαρή βόλτα και θέλετε να γεμίσετε τη μέρα σας και με άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, τότε υπάρχουν αρκετές επιλογές για εσάς! Κάντε μια επίσκεψη στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται στην καρδιά του χωριού από τον 14ο αιώνα και θαυμάστε το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι, φιλοτέχνημα του 1760 μ.Χ. Τo ξωκλήσι του Αϊ- Τιμόθη και ο μικρός Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι μόνο δύο από τα πολλά παρεκκλήσια του χωριού που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Ειδικά το δεύτερο δεν πρέπει να το χάσετε, μιας και η θέα του χωριού από εκεί, είναι πραγματικά φανταστική!


Τα Λεύκαρα της καρδιάς μας

Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε μια στάση στο Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας ή να περάσετε από «Τα ωραία Λεύκαρα», ένα εργαστήρι κυπριακών λουκουμιών, πολλάκις βραβευμένο για τα εύγευστα γλυκά του. Αν τύχει να βρεθείτε στο χωριό στις 14 του Σεπτέμβρη, μην χάσετε το μεγάλο πανηγύρι του Τιμίου Σταυρού, ενώ μην παραλείψετε να παρευρεθείτε και στο ετήσιο Αυγουστιάτικο Φεστιβάλ των Λευκάρων, για να διασκεδάσετε με χορό, φαγητό και τραγούδι!


Αλήθεια έχετε επισκεφτεί ποτέ το φράγμα των Λευκάρων; Το τοπίο εκεί, είναι εξωπραγματικό! Θα το συναντήσετε στα δεξιά του δρόμου Κόρνου-Λευκάρων. Κι αν θέλετε να πάτε για ψάρεμα στο φράγμα, τότε πριν τρέξετε να πάρετε τα καλάμια σας, μάθετε πως χρειάζεστε ειδική άδεια από το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων.

Υπάρχει κάτι και για σένα που είσαι αθλητικός τύπος! Σου αρέσει η ποδηλασία και το περπάτημα; Τότε πάρε την παρέα σου ή την οικογένειά σου και κάνε μια απόδραση στα μονοπάτια που βρίσκονται στην περιοχή του φράγματος. Δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου μόλις αντικρίσεις την υπέροχη θέα!


Τα Λεύκαρα της καρδιάς μας

Υπάρχει τόση ομορφιά στην Κύπρο! Τα χωριά, η θάλασσα, ο καθάριος ουρανός και ο ζωογόνος ήλιος. Ελάτε  λοιπόν! Βγείτε έξω από το σπίτι και θαυμάστε τα κάλλη του νησιού! Ξεκινήστε το ταξίδι σας από τα υπέροχα Λεύκαρα. Περπατήστε κι εσείς στα λιθόστρωτα σοκάκια των Λευκάρων και νιώστε τον παλμό της κυπριακής παράδοσης… Γιατί; Μα φυσικά γιατί “Η Κύπρος είναι τα Λεύκαρα“!  

104 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page