top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Πες αντίο στη ναυτία με αυτά τα 10 tips !

Έγινε ενημέρωση: 28 Απρ 2020

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εμένα με πιάνει ναυτία παντού. Στο καράβι, στο αμάξι, στο καρουζέλ, στο τρενάκι του λούνα παρκ. Είναι εκνευριστικό, δυσάρεστο και μεγάλη χαλάστρα, ειδικά όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό. Η μαμά μου, λέει πως είναι ψυχολογικό. Μπορεί και να έχει δίκαιο. Το μόνο σιγουρο ειναι πως πρόκειται για μια κατάρα που με κυνηγάει από μικρή. Η κρουαζιέρα μου με την Costa Cruises σε Ιταλία και Μάλτα, αποτέλεσε αφορμή για να εξορκίσω αυτήν την κατάρα μια και καλή. Πιο κάτω λοιπόν θα βρεις 10 δοκιμασμένα tricks για να πεις αντίο στην ναυτία για πάντα.


Πες αντίο στη ναυτία με αυτά τα 10 tips !

Επέλεξε την σωστή καμπίνα

Ας υποθέσουμε ότι έχεις προγραμματίσει ήδη μια κρουαζιέρα με το έτερον σου ήμισυ. Καλό θα ήταν λοιπόν, να ζητούσες μια καμπίνα που θα βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του πλοίου, στα κατώτερα στρώματα. Αυτά είναι τα πιο σταθερά σημεία πάνω στο πλοίο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα  να μην αισθάνεσαι τόσο έντονα τις αναταράξεις από τα κύματα.

Άσε το αεράκι να σε δροσίσει

Αν το επιτρέπει ο καιρός, προτίμησε να περάσεις πολλές ώρες επάνω στο κατάστρωμα με το δροσερό αεράκι να σου χαϊδεύει το πρόσωπο. Θα συνειδητοποιήσεις επίσης από πολύ νωρίς, πως αν κοιτάζεις τον ορίζοντα εστιάζοντας σε ένα μονο σημείο, ο εγκέφαλος σου θα συνηθίσει την κίνηση και η ναυτία θα καταλαγιάσει. Μην ξεχνάς να παίρνεις βαθιές ανάσες, εισπνέοντας από την μύτη και εκπνέοντας από το στόμα.  Breathe in, breath out and repeat!


Πες αντίο στη ναυτία με αυτά τα 10 tips !

Οι στεγνές τροφές είναι σύμμαχος σου

Πρόσεξε πολύ τι βάζεις μέσα στο στομάχι σου κατα την διάρκεια της κρουαζιέρας. Άσε τα Τίκα Μασάλα και το Σπετσοφάι για μια άλλη μέρα. Μην μείνεις όμως και με άδειο στομάχι. Φρόντισε να τρως ελαφριά φαγητά χωρίς πολλά μπαχαρικά ή φρέσκια κρέμα. Τα παξιμάδια και οι φρυγανιές θα μειώσουν τα συμπτώματα αναγούλας  κατακρατώντας τα υγρά του στομάχου, γι’ αυτό να τα έχεις πάντοτε στο σακίδιό σου.

Το νερό…βλάπτει

Απέφυγε τα πολλά υγρά. Δεν λέμε να φτάσεις στα όρια της αφυδάτωσης, απλώς να μειώσεις την ποσότητα αρκετά  για να αποφύγεις τις ανεπιθύμητες αναγούλες. Να θυμάσαι πως το αλκοόλ δεν είναι φίλος σου στην προκειμένη περίπτωση! Χανγκόβερ και ναυτία δεν πάνε μαζί.

Με άρωμα λεμόνι

Η μυρωδιά του λεμονιού μπορεί να καταπραΰνει σε μεγάλο βαθμό με τα βασανιστικά συμπτώματα της ναυτίας. Δεν έχεις παρά να το ξύσεις λίγο και να το μυρίσεις! Η μυρωδιά του είναι σούπερ αναζωογονητική και θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις.


Πες αντίο στη ναυτία με αυτά τα 10 tips !

Η θαυματουργή πιπερόριζα

Είσαι κι εσύ φαν της πιπερόριζας (ginger); Εγώ πάντως την λατρεύω και την χρησιμοποιώ παντού. Είναι απίστευτο το ότι δεν γνώριζα πως πέραν των άλλων ευεργετικών της ιδιοτήτων, έχει επιπρόσθετα την ιδιότητα να αντιμετωπίζει τις αναγούλες και να καλμάρει τις ενοχλήσεις του στομαχιού. Δοκίμασε μπισκότα πιπερόριζας και λεμονιού ή τσάι πιπερόριζας. Αυτά τα σνακ δεν τα αποχωρίζομαι με τίποτα κατά την διάρκεια παραμονής μου στο πλοίο. Αν δεν είσαι φαν όμως, μπορείς  να προμηθευτείς κάψουλες πιπερόριζας. Θα τις βρεις στα Holland & Barrett αλλά και στο φαρμακείο της γειτονιάς σου.


Πες αντίο στη ναυτία με αυτά τα 10 tips !

Αξεσουάρ κατά της ναυτίας

Πρόσφατα έμαθα για τα μαγικά βραχιολάκια κατά της ναυτίας, τα λεγόμενα Sea-band. Τα βραχιόλια αυτά, υπόσχονται να σε ανακουφίσουν από κάθε σύμπτωμα. Όταν τα φοράς, ασκούν ελαφρά πίεση στους καρπούς, αποκαθιστώντας την κινητική ισορροπία του οργανισμού και ανακουφίζοντάς σε από την ναυτία. Η αλήθεια είναι ότι οι απόψεις διίστανται γι’ αυτά τα θαυματουργά “αξεσουάρ”. Προσωπικά πιστεύω πως είναι ιδανικά για εσένα που δεν αντιμετωπίζεις μεγάλο πρόβλημα,  αλλά για έντονες ενοχλήσεις, σίγουρα θα χρειαστείς κάτι πιο δυνατό.

Προσοχή στους συμπάσχοντες

Η ναυτία είναι σαν το χασμουρητό. Είναι μεταδοτική! Χρειάζεται μόνο ένας για να αρχίσει τους εμετούς και μετά η ναυτία εξαπλώνεται σε όλους όσοι βρίσκονται γύρω του. Προσπάθησε λοιπόν να μην βρίσκεσαι στο ίδιο μέρος με άτομα που νιώθουν (και το δείχνουν) ότι είναι έτοιμοι να αποβάλουν το μεσημεριανό τους γεύμα, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θες κι εσύ να κάνεις το ίδιο.


Πες αντίο στη ναυτία με αυτά τα 10 tips !

Όλα είναι στο μυαλό

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, το μεγαλύτερο ποσοστό περιπτώσεων της ναυτίας οφείλονται σε ψυχολογικούς λόγους! Σκέψου πως βρίσκεσαι κάπου αλλού και πάψε να εστιάζεις στο πέρα δόθε του πλοίου. Πίστεψε πως όλα θα πάνε καλά και τότε τίποτα δεν θα χαλάσει το ταξίδι σου!

Χάπι έντ

Αν τίποτα από αυτά δεν σε βοηθήσει τότε μένει μόνο μια επιλογή. Τα αντιεμετικά ή τα αντιϊσταμινικά χάπια θα κάνουν τη δουλειά. Προσοχή όμως! Πρέπει να συμβουλευτεις το γιατρό σου πρώτα, ειδικά αν τα συνδυάσεις με άλλα χάπια. Επίσης πρέπει να ξέρετε πως πιθανότατα θα σας προκαλέσουν υπνηλία γι’ αυτό ξαπλώστε, ηρεμήστε και αφήστε τα να δράσουν.

Το ταξίδι με πλοίο, μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη δοκιμασία για πολλούς. Μην αφήσεις όμως τη ναυτία να σου χαλάσει την εμπειρία. Καταπολέμησέ την χρησιμοποιώντας ένα ή και περισσότερα απο τα πιο πάνω tricks  και απόλαυσε το ταξίδι σου στο έπακρο.


Πες αντίο στη ναυτία με αυτά τα 10 tips !


138 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page