top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Μήπως υποφέρεις από μετά-ταξιδιωτική κατάθλιψη;

Έγινε ενημέρωση: 30 Απρ 2020

Δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να ανεβάζω άρθρα στο blog από το τελευταίο μου ταξίδι, αν δεν έβγαζα πρώτα από μέσα μου αυτά τα οποία νιώθω τις τελευταίες μέρες. Για να μιλήσω και πιο συγκεκριμένα, από τότε που επέστρεψα από τo ταξίδι μου στην Κεντρική Αμερική. Συγχωρέστε με αν ακούγομαι λίγο σαν την Μαρινέλλα στο “άνοιξε πέτρα”, αλλά αυτό που αισθάνομαι, είμαι σίγουρη ότι το αισθάνονται και πολλοί από εσάς. Φυσικά αναφέρομαι στο post-travel depression ή ελληνιστί την μετά-ταξιδιωτική κατάθλιψη.


Μήπως υποφέρεις από μετα - ταξιδιωτική κατάθλιψη;

Τι είναι η μετα-ταξιδιωτική κατάθλιψη (post-travel depression)

Ορίζεται ως ένα είδος κατάθλιψης το οποίο αντιμετωπίζουν όσοι έχουν μόλις επιστρέψει από κάποιο ταξίδι. Ειδικά αν αυτό το ταξίδι είχε μεγάλη διάρκεια και ήταν ευχάριστο (καλή ώρα), τότε τόσο πιο έντονα θα είναι τα συμπτώματα (πάλι καλή ώρα). Αυτό συμβαίνει γιατί όταν επιστρέφεις πίσω, μετά από ένα διάστημα γεμάτο πρωτόγνωρες εμπειρίες σε τόπους μαγικούς κι ονειρεμένους, έρχεσαι ξαφνικά αντιμέτωπος με την ψυχρή πραγματικότητα και την βαρετή ρουτίνα. Διαπιστώνεις, πόσο σε έχει αλλάξει αυτό το ταξίδι και πόσο παγωμένος στο χρόνο έχει μείνει ο κόσμος στον οποίο έχεις επιστρέψει. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, ενώ εσύ νιώθεις καινούργιος, καλύτερος άνθρωπος. Έχεις βελτιωθεί. Έχεις ωριμάσει. Πολλές φορές νιώθεις ότι δεν ταιριάζεις πια σε αυτό το καλούπι και το μόνο που θες είναι να δραπετεύσεις και πάλι.

Τα συνήθη συμπτώματα, είναι το αίσθημα κούρασης το οποίο ενισχύεται από το jet lag, η έντονη νοσταλγία γι’ αυτά που έχουμε βιώσει στο ταξίδι και σε περισσότερο ακραίες περιπτώσεις, η κατάθλιψη. Μάλλον θα βρίσκομαι κοντά σε αυτό το στάδιο, γιατί από τότε που επέστρεψα, νιώθω να σέρνομαι, το μυαλό μου ταξιδεύει ακόμα στις χώρες που επισκέφτηκα και νιώθω μια ανεξήγητη στεναχώρια, λες κι έχουν όλα τελειώσει και βρίσκομαι και πάλι στο μηδέν. Τώρα, είμαι σίγουρη, πως κάποιοι από εσάς θα διαβάζετε τώρα αυτά που γράφω και θα γελάτε. Θα λέτε “σιγά βρε κοπελιά! Δεν φτάνει που έφτασε η χάρη σου μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου κι ενώ εσύ έκανες σέρφινγκ στον Ειρηνικό, εμείς ήμασταν κολλημένοι στο μποτιλιάρισμα πηγαίνοντας στην δουλειά, θες να σε λυπηθούμε κιόλας;».

Η αλήθεια είναι ότι δεν ψάχνω παρηγοριά. Απλώς γνωρίζω πως με το τέλος του καλοκαιριού, οι περισσότεροι επιστρέφετε πίσω στα σπίτια σας μετά από τις διακοπές σας στο εξωτερικό και βυθίζεστε στην μελαγχολία την στιγμή που θα έπρεπε κανονικά να αισιόδοξοι και ευγνώμονες που καταφέρατε να ζήσετε μια όμορφη ταξιδιωτική εμπειρία.


Μήπως υποφέρεις από μετα - ταξιδιωτική κατάθλιψη;

Πως αντιμετωπίζεται;

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ τρεις διαφορετικές μεθόδους για να αντιμετωπίσω αυτό το αίσθημα κατάθλιψης και να ανεβάσω την διάθεσή μου και πάλι στα ύψη. Τις μοιράζομαι λοιπόν μαζί σου, για να σε βοηθήσω να  απελευθερωθείς σύντομα από τα αρνητικά συναισθήματα.

1) Μίλησε ή γράψε για τις εμπειρίες σου

Όλοι επιστρέφουμε πίσω, γεμάτοι ενθουσιασμό και έτοιμοι να εξιστορήσουμε σε όλους, τις εμπειρίες μας για εκείνη την φορά που κάναμε bungee jumping από έναν ουρανοξύστη στο Τορόντο ή για τότε που κάναμε σαφάρι στην Νότιο Αφρική. Δεν θέλουν όλοι μας οι φίλοι όμως να ακούσουν γι ‘αυτά. Στην πραγματικότητα μπορεί να μην θέλει κανένας από τον στενό μας κύκλο να ακούσει τις ιστορίες μας, θες από ζήλια θες από αδιαφορία. Τι κάνουμε λοιπόν;


Μήπως υποφέρεις από μετά-ταξιδιωτική κατάθλιψη;

Εγώ βρήκα τη λύση! Δημιούργησα αυτόν τον ιστότοπο για να μοιράζομαι τις ιστορίες μου με άτομα σαν και του λόγου σου, που πραγματικά ενδιαφέρονται να με ακούσουν. Δεν λέω να ξεκινήσετε όλοι την δική σας σελίδα (αν το κάνετε όμως σας εύχομαι καλή αρχή και να μας ενημερώνετε για τα ταξίδια σας!). Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις sharing με ανθρώπους εξίσου πορωμένουσς ταξιδιωτικά χωρίς να μπεις στην διαδικασία να αγοράζεις domains.

Εσύ που δεν έχεις διάθεση να ασχολιθείς με blog, προμηθεύσου απλώς ένα ημερολόγιο και κατέγραψε τις εμπειρίες σου! Άμα θες όμως να τις μοιραστείς με άτομα που θα σε ακούσουν και θα χαρούν με τον ενθουσιασμό σου,  τότε μπες σε σχετικά ταξιδιωτικά sites που θα σε φέρουν κοντά σε ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Διάλεξε την πλατφόρμα που σου ταιριάζει -μπορεί να είναι ένα chat room ή ένα ταξιδιωτικό γκρουπ στο Facebook-  και μοιρασου τις ιστορίες σου με άτομα που έχουν το ίδιο πάθος. Που ξέρεις; Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε μια δυνατή φιλία ή να σε φέρει κοντά σε μελλοντικούς συνταξιδιώτες! Μια τέτοια πλατφόρμα είναι και το κλειστό ταξιδιωτικό γκρουπ της #DWSQUAD στο Facebook. Ψάξε το και θα με θυμηθείς.


Μήπως υποφέρεις από μετα - ταξιδιωτική κατάθλιψη;

2) Ξεκίνα να προγραμματίζεις το επόμενό σου ταξίδι!

Έχω ήδη στο μυαλό μου δύο-τρεις πιθανούς προορισμούς και ετοιμάζομαι σύντομα να κάνω τις απαραίτητες κρατήσεις. Ο σχεδιασμός της επόμενής σας εξόρμησης θα σε κρατήσει απασχολημένη/ο και η αναμονή θα ξυπνήσει και πάλι τον ενθουσιασμό σου. Πίστεψέ με, είναι δοκιμασμένο!

3) Βρες παρηγοριά στα αναμνηστικά

Όλα τα σουβενίρ, οι φωτογραφίες και τα βίντεο από το ταξίδι σου, χρειάζονται ξεκαθάρισμα και συγύρισμα. Ξεκίνησε λοιπόν! Φτιάξε ένα ενιαίο βίντεο από το ταξίδι και δες το καμιά 100αριά φορές (εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω!), εκτύπωσε τις αγαπημένες σου φωτογραφίες και μαζί με τα σουβενιρ που αγόρασες, τοποθέτησέ τις στο σπίτι σου σε πρώτο πλάνο, για να αναπολείς τις ωραίες στιγμές κάθε φορά που θα τις κοιτάζεις.


Μήπως υποφέρεις από μετα - ταξιδιωτική κατάθλιψη;

Εσύ που ξεφωνίζεις “επιτέλους επέστρεψα σπίτι, με κούρασε αυτό το ταξίδι”, είσαι μάλλον από άλλο πλανήτη. Τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά ακούγεται τουλάχιστον αστείο. Εμείς οι υπόλοιποι λοιπόν, θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε και μια ιάσιμη μετα-ταξιδιωτική κατάθλιψη, δεν θα μας σταματήσει!

Until our next trip!

xoxo

57 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page