Αυτή είναι η καλύτερη εποχή για εξορμήσεις στην κυπριακή ύπαιθρο! Χιονισμένα τοπία, γραφικά χωριουδάκια, πετρόχτιστα σπίτια και φυσικά η χαρακτηριστική μυρωδιά του ξύλου που καίγεται στις «τσιμινιές» των σπιτιών. Αχ αυτή η μυρωδιά. Μου ζεσταίνει τη ψυχή. Μου ηρεμεί το μυαλό. Γι’ αυτό σας λέω αγαπημένα μου ταξιδιωτάκια. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρετε την οικογένειά σας, τα φιλαράκια σας, το άλλο σας μισό και να κινήσετε για ένα ταξίδι σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της επαρχίας Λεμεσού. Τη Λόφου της παράδοσης.
Η Λόφου συνδυάζει όλα όσα περιμένει κάποιος να δει, να μυρίσει και να γευτεί όταν ακούει τη φράση «γραφικό χωριό». Θαύμασα τα παραδοσιακά σπίτια και τις περιποιημένες αυλές με τα μυρωδάτα βότανα, που ευωδιάζουν σαν διαβείς το κατώφλι του σπιτιού. Άκουσα το θερμό «καλώς όρισες» από τους ντόπιους, οι οποίοι όταν άκουσαν κουβέντες στο δρόμο βγήκαν για να ρωτήσουν ποιος καλός άνεμος μας έφερε στο χωριό. Και τέλος; Η μυρωδιά. Εκείνη η μυρωδιά που έβγαινε από τις καμινάδες των σπιτιών, ήταν για εμένα το πιο ζεστό καλωσόρισμα!
Μετά από μια σύντομη βόλτα στο χωριό, ο δρόμος μας έφερε στην εκκλησία της Παναγίας της Χρυσολοφίτισσας. Χτισμένη τον 19ο αιώνα από τους ίδιους τους Λοφίτες, στέκεται μεγαλόπρεπη πάνω σε ένα μικρό λόφο δυτικά από το κέντρο του χωριού. Εκεί συναντήσαμε τον κύριο Γιώργο, τον κοινοτάρχη, ο οποίος μπήκε στην παρέα μας και μας ξενάγησε στα όμορφα σοκάκια της κοινότητας. Αφού θαυμάσαμε τη θεσπέσια οροφή του Ναού με τα διάσπαρτα αστέρια, καθώς και το έργο του Όθωνα Γιαβόπουλου, του καλλιτέχνη που δημιούργησε όλες τις εκπληκτικές τοιχογραφίες στο εσωτερικό, προχωρήσαμε στον επόμενο μας σταθμό ο οποίος κυριολεκτικά μας γλύκανε!
Πως να το κάνουμε. Λόφου χωρίς παλουζέ δε γίνεται! Αν και «παράτζαιρα», είχαμε την τύχη να δούμε πως παρασκευάζεται ο παλουζές από την οικοδέσποινα κυρία Ελένη, που μαζί με το σύζυγό της τον κύριο Χριστοφή, μας δέχτηκαν στο ζεστό σπιτικό τους. Αφού ήπιαμε τους μερακλίδικους καφέδες μας μπροστά από το τζάκι, η κυρία Ελένη ξεκίνησε τη διαδικασία. Μας εξήγησε βήμα-βήμα τον τρόπο παρασκευής του, ενώ ταυτόχρονα ανακάτευε το μούστο με το αλεύρι. Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο της αγαπημένης μου blogger Ειρήνης Γιωργαλλά από το outandabout.com.cy η οποία κατέγραψε με τη φωτογραφική της μηχανή, την όλη διαδικασία. Αν θέλετε πάλι να δείτε τον τρόπο παρασκευής και τα υλικά που χρειάζονται για να το φτιάξετε στο σπίτι σας, τότε πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη συνταγή.
Δεν έχω φάει πιο νόστιμο παλουζέ στη ζωή μου. Να ΄ταν επειδή είχε μόλις βγει από τη φωτιά; Να ‘ταν εξαιτίας της ελαφριάς, γλυκιάς του γεύσης; Πάντως φάγαμε και δεύτερο από τον «λάιτ» – όπως τον χαρακτήρισε ο μουχτάρης μας!-παλουζέ της κυρίας Ελένης. Η φίλη και συνταξιδιώτης μου Μαρία Κόφου από το travelstoriesfromyworld.com, η οποία μας συνόδεψε σε αυτήν την Τεταρτιάτικη εξόρμηση που οργάνωσε για την παρέα η Ειρήνη, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο γλυκό πειρασμό και έφαγε μέχρι κι από την κουτάλα σερβιρίσματος. Γεια στα χέρια της κυρίας Ελένης! Αφού πήραμε κι από ένα πιάτο ζεστή μουσταλευριά για το δρόμο, αποχαιρετήσαμε το ζεύγος Παλούζα και συνεχίσαμε το δρόμο μας.
Τελικά χρειάζεται να αφιερώσεις τουλάχιστον μια ολόκληρη ημέρα για να δεις όλα όσα πρέπει να δει κανείς σε αυτό χωριό. Εκτός από την εκκλησία, μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει μια βόλτα μέχρι το παλιό Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Λόφου. Εκεί λαμβάνουν χώρα οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της κοινότητας. Όταν ο ουρανός είναι καθαρός, μπορεί από το προαύλιο να φτάσει το μάτι σου μέχρι και την παραλία της Λεμεσού.
Αν είσαι όμως κι εσύ σαν εμένα και θες να θαυμάσεις τη θέα του χωριού από ψηλά, τότε δύο είναι τα σημεία που πρέπει να έχεις υπόψιν σου. Το πρώτο βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στο Δημοτικό Σχολείο. Πήγαινε μέχρι εκεί και μόλις περάσεις το σχολείο το οποίο θα βρίσκεται στα δεξιά σου, κάνε αμέσως στροφή αριστερά. Ο δρόμος κατηφορίζει και βλέπεις να ξεπροβάλει μπροστά σου η πιο όμορφη όψη του χωριού! Το δεύτερο καλύτερο σημείο για θέα, βρίσκεται στο ξενοδοχείο ΑΠΟΚΡΥΦΟ που βρίσκεται στο βορειο-ανατολικό άκρο της Λόφου.
Αν πάλι είστε λάτρεις της φύσης τότε έχω και για εσάς καλά νέα. Φορέστε τα παπούτσια πεζοπορίας και πηγαίνετε για περπάτημα στο μονοπάτι μελέτης της φύσης «Η Βρύση», που φυσικά πήρε το όνομά του από της παραδοσιακή βρύση της Ελίτζιης που ήταν η κυριότερη πηγή παροχής νερού για τους κατοίκους του χωριού. Μιλάμε για ένα μονοπάτι 3,5 περίπου χιλιομέτρων με βαθμό δυσκολίας 1, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ειδικές πινακίδες πληροφόρησης για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Λίγα είναι τα χωριά που διατηρούν αναλλοίωτη την παραδοσιακή τους ομορφιά. Η Λόφου είναι ένα από αυτά. Είναι η ιδανική τοποθεσία για μια ημερήσια εκδρομή κατά την οποία μπορείτε είτε απλώς να βολτάρετε στους δρόμους του χωριού και να απολαύσετε τον καφέ σας ή το μεσημεριανό σας, σε κάποιο από τα ταβερνάκια, είτε να κάνετε πεζοπορία στο μονοπάτι μελέτης της φύσης για να θαυμάσετε εικόνες αμίμητης ομορφιάς. Αν δε χορτάσετε την ηρεμία και τη γαλήνη που προσφέρει σε όλους όσους την επισκέπτονται, τότε κανονίστε από τώρα το επόμενο διήμερο σας και κάντε κράτηση σε κάποιο από τους ξενώνες της περιοχής.
Εγώ το μόνο που έχω να δηλώσω είναι πως από την προηγούμενη Τετάρτη που επισκέφθηκα για πρώτη φορά το χωριό, η Λόφου της παράδοσης έγινε πλέον η Λόφου της καρδιάς μου.
Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη μετάβασή σας στο χωριό, την ιστορία του και τα μέρη τα οποία πρέπει να επισκεφθείτε στους πιο κάτω συνδέσμους.
Lofu Official Page – http://www.lofouvillage.com
Community Council of Lofou – http://www.lofou.org
Σύνδεσμος Αποδήμων Λόφου –http://www.salofou.org
Comments