Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Άλλο τουρίστας και άλλο ταξιδιώτης.
Θα με ρωτήσετε τώρα ποιά η διαφορά. Λοιπόν αυτοί που ταξιδεύουν συχνά την γνωρίζουν ήδη. Για τους υπόλοιπους θα κάνω μια μικρή επεξήγηση.
photo via arlingtonmontevideo
Οι τουρίστες ταξιδεύουν συνήθως σε μεγαλουπόλεις, και ακολουθούν πιστά τους ταξιδιωτικούς οδηγούς που έχουν στα χέρια τους, αποφεύγοντας να αναμειχτούν με το πλήθος. Στόχος τους είναι, συνήθως, να βάλουν μια ακόμα πινέζα στο χάρτη με τα ταξίδια που έχουν πραγματοποιήσει. Θα τους αναγνωρίσετε επίσης από τον συνδυασμό κάλτσα-παντόφλα, το καπέλο τζόκεϊ ή καουμπόι και με την φωτογραφική μηχανή περασμένη στο λαιμό, να κινούνται σε μπουλούκια με χάρτες στα χέρια κοιτάζοντας γύρω-γύρω.
Οι ταξιδιώτες από την άλλη, λατρεύουν να χάνονται σε άγνωστα σοκάκια σε πόλεις και χωριά για τα οποία οι περισσότεροι δεν έχουμε καν ακούσει. Προσπαθούν να γίνουν ένα με τους ντόπιους και κύριος τους στόχος είναι να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής του λαού. Κυκλοφορούν συνήθως μόνοι και αν χαθούν, επιλέγουν να ζητήσουν βοήθεια από κάποιο ντόπιο προσπαθώντας κιόλας, να επικοινωνήσουν στην τοπική γλώσσα!
photo via youtravelplus.com
Φυσικά το να είσαι τουρίστας δεν είναι κάτι κακό. Είναι επιλογή! Κι έχεις την επιλογή να ανήκεις και στις δύο κατηγορίες αν το θες. Μπορεί σε ένα ταξίδι να αποφασίσεις πως θες να αράξεις και να το δεις τουρίστας. Κανένα πρόβλημα! Μπορεί πάλι, να ξυπνήσει ο Κολόμβος μια μέρα μέσα σου και να κλείσεις ένα one-way εισιτήριο, χωρίς να ξέρεις τον επόμενο προορισμό σου. No problem amigo! Μόνο ΕΣΥ μπορείς να επιλέξεις!
Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζεις, είναι ότι οι δύο αυτές κατηγορίες χωρίζονται σε υποκατηγορίες ανάλογα με το ΛΟΓΟ που επιλέγει κάποιος να ταξιδέψει!
Αν ταξιδεύεις για δουλειά τότε μιλάμε για επαγγελματικό τουρισμό. Μήπως σκοπός σου είναι να γνωρίσεις την κουλτούρα και τον πολιτισμό κάποιου λαού; Αυτό τότε φίλε μου ονομάζεται πολιτιστικός τουρισμός. Μήπως θες να παρακολουθήσεις ένα απίστευτο παιχνίδι μεταξύ Μάντσεστερ και Τσέλσι (χτύπησα νεύρο ε..); Τότε μιλάμε για αθλητικό τουρισμό!Ξέρω ξέρω, θα μου πείτε τώρα γιατί σας τα λέω όλα αυτά! Θα καταλήξω λοιπόν στο αδιάσειστο γεγονός πως εμείς (ναι, εμείς οι Κύπριοι εννοώ) έχουμε τουλάχιστον 3 δικές μας κατηγορίες τις οποίες πιθανότατα έχουμε εφεύρει κιόλας!
Και ξεκινάμε !
photo via londonandpartners.com
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (Α) – Ο ΣΙΟΠΠΕΡ (αγγλιστί SHOPPER)
Θα τον αναγνωρίσεις από τις δεκάδες τσάντες γνωστών τοπικών καταστημάτων να σουλατσάρει στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους του Λονδίνου, στην Ερμού και στην Τσιμισκή. Σκοπός του ταξιδιού είναι κυρίως ο εμπλουτισμός της γκαρνταρόμπας αν και γνωρίζω (εκ πείρας) πως τα περισσότερα χρήματα πάνε εν τέλει σε δώρα για τους φίλους και συγγενείς πίσω στην πατρίδα. Οι παραγγελίες για ψώνια, γίνονται φυσικά, πριν την πραγματοποίηση του ταξιδιού από ξαδέρφια-θείες-φίλες, που ήρθαν να σε επισκεφτούν μια μέρα πριν την αναχώρηση, με μια λίστα πράγματα ο καθένας. Άντε τώρα να τους πεις πως έχεις πληρώσει μόνο για cabin bag. Oops!
photo via parikiaki.com
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (Β) – Ο ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΝ ΕΣΧΕΙ (LIKE HERE, NOWHERE!)
Και υπάρχουν και αυτοί, που δεν είναι και λίγοι, που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη ήξεραν! Ότι δηλαδή «Σαν την Κύπρον εν έσιει!». Τι κι αν περπάτησαν στο Σινικό Τοίχος, τι κι αν αντίκρισαν τους καταρράκτες του Ιγκουασού! Σαν τον καταρράκτη του Μυλλομέρη εν έσιει. Δεν λέω, η Κύπρος έχει τις δικές της ομορφιές, τη δική της ιστορία. Αλλά η σύγκριση, δεν είναι καλό πράγμα. Ας μην συγκρίνουμε τα ασύγκριτα.
photo via naralas.info
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (Γ) – Ο “ΘΕΛΕΙΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ, ΠΑΜΕ”
Ομολογώ πως η κατηγορία αυτή, αν και έχει πολλούς φαν, τείνει να εκλείψει για δύο λόγους. Πρώτον, όλα τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, μας τιμούν με την παρουσία τους στην Κύπρο συχνά. Πιο συχνά, δεν γίνεται! Δεύτερον είναι η οικονομική κρίση, είναι και τα εισιτήρια, είναι και τα ψώνια (ε ναι, αφού η κατηγορία αυτή συνδυάζεται πάντα με την πρώτη κατηγορία, αυτήν του Σιόππερ! ). Που να τρέχεις τώρα να δεις Βανδή – Οικονομόπουλο! Αφού τον άλλο μήνα, εδώ θα είναι, που αλλού να πάνε.
Ξέρω ότι αναγνωρίζετε τους εαυτούς σας σε τουλάχιστον μία από τις τρείς κατηγορίες. Εγώ ομολογώ ότι στο παρελθόν έχω υπάρξει σίγουρα σε μία (μαντέψτε σε ποια!). Πέρα από την πλάκα όμως, συνειδητοποιώ πως κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι Κύπριοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να γίνουν μάρτυρες του διαφορετικού, να γεμίσουν εικόνες και εμπειρίες και να επιστρέψουν τελικά “χορτάτοι” πίσω στην πατρίδα. Είμαι περήφανη για σας. Ελπίζω να συναντηθούμε κάποια στιγμή σε μία από τις περιπέτειές μας. Until then, sit tight and enjoy your trip! xoxo
Εσύ σε ποιά κατηγορία ανήκεις;
Υ.Γ. Το άρθρο αυτό δεν έχει σκοπό να προσβάλει ή να μειώσει κανένα.
Comments