LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Katerina Vasou

Βόρειο Σέλας | Πού και πότε μπορείς να το θαυμάσεις

Ενημερώθηκε: 28 Απρ 2020

Μετά το ταξίδι της #DWsquad στην Ισλανδία (δες εδώ σχετικό βίντεο) έλαβα αρκετά μηνύματα και emails από εσάς. Όλοι επιθυμούσατε να μάθετε περισσότερα για το μαγικό αυτό φαινόμενο που λέγετε Βόρειο Σέλας. Αφού λοιπόν αναρωτιέστε, πως θα μπορούσατε κι εσείς να το δείτε, αποφάσισα να δημιουργήσω αυτόν τον οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Northern Lights, πριν ξεκινήσετε το …κυνήγι! 

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για να δω το  Βόρειο Σέλας;Ποιες οι καλύτερες χώρες και πόλεις από τις οποίες μπορώ  να το θαυμάσω;


Βόρειο Σέλας | Πού και πότε μπορείς να το θαυμάσεις

Photo by Ken Cheung on Unsplash


Δεν υπάρχει απλή απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Ο λόγος είναι πως υπάρχουν πάρα πολλά μέρη από τα οποία μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας αλλά αυτό που έχει σημασία στην τελική είναι οι συνθήκες οι οποίες θα επικρατούν το συγκεκριμένο βράδυ, στο συγκεκριμένο μέρος, την συγκεκριμένη στιγμή. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με την σειρά.

Τι είναι το Σέλας;

Το σέλας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης. Μια φωτεινή καταιγίδα σε λευκές, πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση ηλεκτρονίων που προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματιδίων που ξέφυγαν από τον Ήλιο, με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Το ξέρω ότι μάλλον αυτά σου ακούγονται κινέζικα γι’ αυτό ας πούμε απλά πως πρόκειται για το πιο όμορφο σόου χρωμάτων στον κόσμο!  

Πού μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας τον χειμώνα 2017 - 2018

Πότε μπορώ να το θαυμάσω;

Να σας ενημερώσω καταρχάς πως μιλάμε για φαινόμενο της φύσης. Αυτόματα συμπεραίνουμε πως δεν μπορεί κανείς μας να προβλέψει το πότε θα εμφανιστεί, ούτε το πόσο θα διαρκέσει. Η αλήθεια είναι πως οι καλύτερες προβλέψεις γίνονται μόλις 2-3 ώρες πριν αρχίσει ο χορός των χρωμάτων. Μπορώ να προβλέψω όμως το εξής:

Το Βόρειο Σέλας θα εμφανίζεται όλο και πιο αραιά μέσα στα επόμενα χρόνια

Βόρειο Σέλας | Πού και πότε μπορείς να το θαυμάσεις

Η δημιουργία του εξαρτάται κατά πολύ από το την ηλιακή δραστηριότητα. Κάθε 11 περίπου χρόνια, ο ήλιος περνά από μια ενεργή περίοδο με πολλές ηλιακές κηλίδες να εμφανίζονται στην επιφάνειά του. Όταν φθάνει το ηλιακό μέγιστο του 11-ετούς κύκλου είναι η περίδος κατά την οποία μπορείς να δεις το σέλας πιο έντονα. Αυτό συνέβηκε τελευταία φορά  όπως βλέπετε και στο διάγραμμα το 2014. Από τότε η δραστηριότητα του Aurora θα μειώνεται συνεχώς μέχρι το 2021 που θα αρχίσει σιγά σιγά να γίνεται και πάλι έντονο το φαινόμενο.


Βόρειο Σέλας | Πού και πότε μπορείς να το θαυμάσεις

Photo by Vincent Guth on Unsplash


Ποιούς μήνες όμως έχω τις περισσότερες πιθανότητες να δω το σέλας;

Σίγουρα όχι κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών εξαιτίας των λευκών νυχτών. Αν δεν επικρατεί απόλυτο σκοτάδι και καθαρός ουρανός τότε θα δυσκολευτείς να το δεις. Μετά από έρευνα αλλά και προσωπική εμπειρία, θα έλεγα πως οι καλύτεροι μήνες είναι:

Σεπτέμβρης & Οκτώβρης – Το κρύο δεν είναι τσουχτερό, τα ποτάμια και οι λίμνες δεν έχουν ακόμα παγώσει και δεν υπάρχουν πλέον λευκές νύχτες. Θα έλεγα πως οι πρώτοι μήνες του φθινοπώρου είναι ιδανικοί για να θαυμάσεις τα όμορφα και έντονα χρώματα του Σέλαος να καθρεφτίζονται στα νερά κάποιας λίμνης.

Νοέμβρης, Δεκέμβρης & Ιανουάριος – Ιδανική περίοδος για να συνδυάσεις το ταξίδι σου με δραστηριότητες όπως snowmobiling και ice fishing αλλά και με Χριστουγεννιάτικα ψώνια. Το αρνητικό με την συγκεκριμένη περίοδο είναι το γεγονός πως υπάρχει περίπτωση ο καιρός να είναι συννεφιασμένος με “θολό” ουρανό με αποτέλεσμα να μην μπορέσεις να τα δεις. Επίσης αν επιλέξεις την Λαπωνία, τότε να ξέρεις πως θα πέσεις πάνω σε κύμα τουριστών αλλά και σε τουριστικών γραφείων που ψαρεύουν ανυποψίαστους πελάτες,  λάτρεις του φαινομένου για να τους δείξουν το Σέλας, όταν εκείνη την μέρα τα προγνωστικά δείχνουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να φανεί. Είχα μια παρόμοια εμπειρία και η ίδια τον Δεκέμβριο του 2015 στην Φινλανδία αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία. 

Φεβράρης & Μάρτης – Μεγάλης διάρκειας νύχτες, και με υψηλότερες θερμοκρασίες, οι δύο αυτοί μήνες είναι ιδανικοί αν θες να απολαύσεις το σέλας με φόντο ένα εντυπωσιακό χιονισμένο τοπίο ή μια παγωμένη λίμνη. Στην Ισλανδία ταξιδέψαμε στα μέσα του Μάρτη ενώ ενημερωθήκαμε πως το φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Απρίλη.

Πού μπορείς να δεις το Βόρειο Σέλας τον χειμώνα 2017 - 2018

Πού μπορώ να το δω;

Το Aurora Borealis όπως λέγεται διαφορετικά το σέλας, εμφανίζεται κοντά στους μαγνητικούς πόλους της γης. Αυτό σημαίνει πως, όσο πιο πολύ πλησιάσεις στους πόλους, τόσες πιο πολλές πιθανότητες έχεις για να το δεις. Στην περίπτωση της Ευρώπης, επηρεαζόμαστε από τον Βόρειο (μαγνητικό) Πόλο γι’ αυτό χρειάζεται να πας όσο πιο Βόρεια γίνεται σε χώρες όπως η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία. Σε περίπτωση που θέλεις να δεις το  Νότιο Σέλας ή το Aurora Australis (ναι, υπάρχει και Νότιο Σέλας, δύο πόλους δεν έχει η γη;) τότε θα πρέπει να κατηφορίσεις προς την Ανταρκτική για να κάνεις παρέα στους πιγκουίνους.


Βόρειο Σέλας | Πού και πότε μπορείς να το θαυμάσεις
Ναι, αλλά ποια είναι τα καλύτερα μέρη για να απολαύσω το Βόρειο Σέλας;

Ο όρος “καλύτερα” μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα σε αυτήν την περίπτωση. Μερικά μέρη είναι καλύτερα επειδή βρίσκονται πιο Βόρεια που σημαίνει πως θα έχεις πιο πολλές πιθανότητες να τα δεις, μερικά θεωρούνται καλύτερα επειδή έχουν ευκολότερη πρόσβαση,  ενώ άλλα επειδή είναι πιο οικονομικά. Ο συνδυασμός των πιο πάνω θα ήταν ο ιδανικότερος! Θα πάρω όμως ως δεδομένο πως δίνεις προτεραιότητα στα μέρη στα οποία είναι πιο πιθανόν να εμφανιστεί το Βόρειο Σέλας μέσα στις ελάχιστες μέρες που θα βρίσκεσαι εκεί.

Δεν είναι πάντα εύκολο να δεις το Βόρειο Σέλας
  1. Πρέπει να επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Θα χρειαστεί να απομακρυνθείς από τα φώτα της πόλης και από οποιαδήποτε μορφή φωτορύπανσης. Έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να τα αντικρύσεις αν βρεθείς κάπου σκοτεινά.

  2. Ο ουρανός πρέπει να είναι καθαρός χωρίς σύννεφα και νέφος. Αν ο ουρανός έχει σύννεφα ή βρέχει, τότε έχεις απειροελάχιστες πιθανότητες να δεις τον ουρανό γεμάτο χρώματα. 

  3. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος/η να περάσεις αρκετό χρόνο έξω σε πολικές θερμοκρασίες. Ζεστά θερμαντικά ρούχα, αδιάβροχα παπούτσια, γάντια, σκούφο, κασκόλ αλλά και θερμαντική στολή αν χρειαστεί.

  4. Αν θέλεις να φωτογραφίσεις το σέλας, τότε  θα χρειαστείς εξοπλισμό, όπως τριπόδι και καλή φωτογραφική. Η κάμερα του τηλεφώνου σου θα σου είναι μάλλον άχρηστη σε αυτήν την περίπτωση. Άσε που αν έχεις iPhone το κινητό θα μείνει από μπαταρία 3 δευτερόλεπτα αφότου το εκθέσεις στο κρύο.

  5. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις απαραίτητα κάποιο τουριστικό γραφείο για να σε πάει να δεις το σέλας. Αν έχεις αμάξι τότε οδήγησε απλώς μακριά από την πόλη, κάπου που δεν έχει φως. Δεν θα δυσκολευτείς να ανακαλύψεις ένα τέτοιο μέρος.

  6. Συμβουλέψου το δελτίο πρόγνωσης για το Aurora Borealis. Κατέβασε την σχετική εφαρμογή στο τηλέφωνό σου, ή απλώς μάθε τα προγνωστικά από το διαδίκτυο σε ιστοσελίδες όπως η Aurora-service. Αν επιθυμείς να συμμετάσχεις σε κάποιο τουρ για το Βόρειο Σέλας, τοτε δες τα προγνωστικά για το βράδυ. Αν η δραστηριότητα βρίσκεται στο μηδέν, τότε ξέρεις πως οι πιθανότητες δεν σε ευνοούν γι’ αυτό μην ξοδέψεις €60 – €100 για να δεις τα αστέρια. 

Έχοντας αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού μας, πάμε να δούμε μαζί ΕΔΩ τα 20 καλύτερα μέρη για να δει κανείς το Βόρειο Σέλας.


Βόρειο Σέλας | Πού και πότε μπορείς να το θαυμάσεις

#ΒόρειοΣέλας #tripsamptricks #ταξίδι #σκανδιναβία #AuroraBorealis #ταξιδιωτικά #NorthernLights #Φινλανδία

726 προβολές0 σχόλια

lightoom

ΑΓΟΡΑΣΕ ΕΔΩ ΤΑ diarywings ΦΙΛΤΡΑ

ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕ ΤΟ INSTAGRAM ΣΟΥ

presets

INSTAGRAM

@diarywings

ABOUT ME

TRAVEL BLOGGER. EXPERIENCE COLLECTOR. ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΣΣΑ.

Γεια σας ταξιδιωτάκια! Είμαι η Κατερίνα, μια γνήσια Κυπριοπούλα που ζει και αναπνέει για ταξίδια. Η δίψα μου για εξερεύνηση σε χώρες μακρινές είναι άσβεστη και όσο περισσότερο ταξιδεύω, τόσο η ψυχή μου αναζητά καινούργιες εμπειρίες! Ελάτε λοιπόν μαζί μου, σε αυτό το απίστευτο ταξίδι εξερεύνησης και περιπέτειας!

CONTAct me

For promotional and business collaborations,  or for any personal questions, you can reach me here: 

hello@diarywings.com or drop me a line:

Thanks for submitting!