top of page
LRM_EXPORT_20287238105234_20190805_18080
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasou

Άσε το τιμόνι και μπες στα Μικρά Λεωφορεία Λευκωσίας

Έγινε ενημέρωση: 28 Απρ 2020

Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο κυκλοφορούν στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα τέσσερα μικρά γκρίζα λεωφορειάκια του Δήμου Λευκωσίας. Θα τα έχεις δει φαντάζομαι ουκ ολίγες φορές μιας και περνάνε από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης. Έχεις αναρωτηθεί όμως για ποιο λόγο υπάρχουν; Ποιον εξυπηρετούν; Ποια διαδρομή ακολουθούν; Αυτές οι απορίες είχαν γεννηθεί στο δικό μου μυαλό όταν πρωτοάκουσα γι’ αυτά, κι έτσι αποφάσισα να το δω εμπειρικά το θέμα. Εμπιστεύτηκα λοιπόν τα Μικρά Λεωφορεία Λευκωσίας για τις μετακινήσεις μου στο κέντρο για μια ημέρα.  


Άσε το τιμόνι και μπες στα Μικρά Λεωφορεία Λευκωσίας

Τι είναι τα Μικρά Λεωφορεία Λευκωσίας;

Πρόκειται για 4 μικρά hi-tech λεωφορεία που κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης ενώνοντας την εντός των τειχών πόλη με το σύγχρονο αστικό κέντρο από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ. Κάνουν συχνές κυκλικές διαδρομές, περνώντας από όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, με ένα πολύ ελκυστικό ωράριο καλύπτοντας τις ανάγκες των νέων, των εργαζομένων και όλων των πολιτών κάθε ηλικίας. Αυτήν την στιγμή λειτουργούν δύο γραμμές, η μπλε (λ1) και η πράσινη (λ2).

Μεταφέρουν 21 άτομα με επιπλέον καθίσματα για άτομα που χρειάζονται προτεραιότητα, με ράμπα για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες αλλά και  και χώρο για μεταφορά ποδηλάτου. Υπάρχει ειδική ιστοσελίδα αλλά κι εφαρμογή με live map που μπορείς να κατεβάσεις στο τηλέφωνό σου, η οποία σε ενημερώνει για την πιο κοντινή σε εσένα στάση, αλλά και για την θέση των λεωφορείων σε πραγματικό χρόνο.


Άσε το τιμόνι και μπες στα Μικρά Λεωφορεία Λευκωσίας

Η εμπειρία

Είχα ακούσει για τα Μικρά Λεωφορεία Λευκωσίας για πρώτη φορά πριν ένα περίπου χρόνο  από κάποιον φίλο. Μετά από μια σύντομη αναφορά, ξέχασα εντελώς την ύπαρξη τους, μέχρι που έτυχε να δω ένα από τα λεωφορεία αυτά να βολτάρει άδειο στο κέντρο της πόλης έξι μήνες μετά. Για μια ακόμη φορά δεν έδωσα την απαραίτητη σημασία, μέχρι που ένα πρωινό του Ιούνη εμφανίστηκε ξαφνικά στην οθόνη του υπολογιστή μου, μια διαφήμιση. “Εύκολα, γρήγορα, προσιτά” ήταν ο τίτλος με ένα από τα Μικρά Λεωφορεία να φιγουράρει σε πρώτο πλάνο. Πάτησα πάνω στην διαφήμιση και για να μην σας τα πολυλογώ, λίγα λεπτά μετά είχα ήδη κατεβάσει το σχετικό application στο τηλέφωνό μου.

Φαστ φόργουορντ στο σήμερα. Κατεβαίνω στο κέντρο αργά το μεσημέρι παρέα με το Μαράκι για μια χαλαρή βολτίτσα. Εκεί στην πύλη Αμμοχώστου – κι ενώ ψάχνουμε για πάρκιγκ – βλέπω ξαφνικά ένα από τα Μικρά Λεωφορεία Λευκωσίας της γραμμής λ1 να περνάει. Δεν χρειάζεται να μαντέψεις την συνέχεια.


Άσε το τιμόνι και μπες στα Μικρά Λεωφορεία Λευκωσίας

Είκοσι λεπτά αργότερα επιβιβαζόμαστε στο επόμενο λεωφορειάκι της γραμμής για την Σαββατιάτικη βόλτα μας χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. Γνωρίζουμε πως η διαδρομή είναι κυκλική, που σημαίνει πως κάποια στιγμή θα καταλήξουμε και πάλι πίσω στην Πύλη Αμμοχώστου που ήταν το σημείο εκκίνησής μας. Βγάζω πορτοφόλι και ρωτάω τον οδηγό πόσο έχει το κόμιστρο. Προς μεγάλη μου έκπληξη, μου ανακοινώνει πως η διακίνηση με τα Μικρά Λεωφορεία Λευκωσίας είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ. Σέυ γουάτ;

Αυτό δεν θυμάμαι να το διάβασα στην διαφήμιση. Δηλαδή για να καταλάβω: μπορείς να κατεβαίνεις στην πρωτεύουσα με αυτοκίνητο ή με λεωφορείο, και στη συνέχεια να χρησιμοποιείς εντελώς δωρεάν τα λεωφορειάκια του Δήμου, για τις μετακινήσεις σου στα hot spots της Λευκωσίας; Κάτι  σαν τα πανάκριβα hop on- hop off που βρίσκεις στις μεγαλουπόλεις του εξωτερικού δηλαδή, μόνο που εδώ είναι δωρεάν. Σκέψου πόσα χρήματα θα εξοικονομήσεις δηλαδή, ειδικά εσύ που κατεβαίνεις στο κέντρο συχνά!


Άσε το τιμόνι και μπες στα Μικρά Λεωφορεία Λευκωσίας

Παρακολουθώ την διαδρομή ζωντανά από τον χάρτη στην εφαρμογή που έχω κατεβάσει στο τηλέφωνο μου ενώ παρακολουθώ την κίνηση της πόλης από το παράθυρο. Ο τερματικός σταθμός των λεωφορείων στο παλιό Γ.Σ.Π είναι 7 στάσεις και 15 λεπτά μακριά και στο λεωφορείο έχει μπει μόνο ένα ακόμα άτομο σε όλη την διαδρομή.

Στο σημείο τερματισμού λοιπόν, γνωρίζουμε την αξιαγάπητη Κωνσταντίνα μια από τις οδηγούς της πράσινης γραμμής (λ2). Μας προτείνει να κάνουμε μαζί της και την δεύτερη διαδρομή που ξεκινάει σε μερικά λεπτά και καλύπτει το νότιο κομμάτι της πόλης. Η διαδρομή δεν διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά και προς έκπληξή μου δεν έχει ανέβει σε αυτήν την γραμμή ούτε μια ψυχή. Κάτι μου λέει πως δεν χρησιμοποιεί πολύς κόσμος τα λεωφορεία αν και εξυπηρετούν το κοινό για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα.


Άσε το τιμόνι και μπες στα Μικρά Λεωφορεία Λευκωσίας

Η όλη εμπειρία κράτησε 2 περίπου ώρες στο σύνολο, με την Μαρία κι εμένα να καλύπτουμε και τις δύο γραμμές των μικρών λεωφορείων, επιστρέφοντας στο τέλος στην Πύλη Αμμοχώστου όπου είχαμε παρκάρει το αμάξι μας, με την γραμμή λ1.

Σκέφτομαι τώρα…

  1. Θα ήταν ευχάριστη έκπληξη αν υπήρχε ξενάγηση στα λεωφορεία κατά την διάρκεια της διαδρομής. Μια πολύ καλή ιδέα θα ήταν να υπάρχουν διαθέσιμα, ακουστικά με μαγνητοφωνημένη ξενάγηση σε 4-5 γλώσσες για όσους επιβάτες επιθυμούν να μάθουν και πέντε πράγματα όσο μετακινούνται στην πόλη.

  2. Ίσως  αν τα λεωφορεία επέκτειναν λίγο την διαδρομή τους σε σημεία όπως τον Άγιο Δομέτιο ή την Παλλουριώτισσα με στάσεις κοντά στο πανεπιστήμιο Frederick τότε θα εξυπηρετούσαν περισσότερους φοιτητές και εργαζόμενους στο κέντρο. Just saying!

  3. Μια επιπλέον πρωινή διαδρομή στις 6.30 ίσως να διευκόλυνε και τους μαθητές που φοιτούν σε σχολεία στο κέντρο της Λευκωσίας.


Άσε το τιμόνι και μπες στα Μικρά Λεωφορεία Λευκωσίας

Άσε το τιμόνι και μπες στα Μικρά Λεωφορεία Λευκωσίας για να :

…απολαύσεις μια βόλτα στο κέντρο με τους φίλους σου ή την οικογένειά σου, διδάσκοντας ταυτόχρονα στα παιδιά σου να χρησιμοποιούν και να εμπιστεύονται τα λεωφορεία.

…συμβάλεις στην προσπάθεια του Δήμου να αποσυμφορήσει το Ιστορικό Κέντρο από τα εκατοντάδες ιδιωτικά οχήματα που κατακλύζουν καθημερινά τους δρόμους του.

…εξοικονομήσεις χρήματα! Θυμήσου, τα λεωφορεία είναι ΔΩΡΕΑΝ!

…βελτιώσεις την υγεία σου! Κι όμως σύμφωνα με μελέτες, όσοι χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ έχουν καλύτερο δείκτη υγείας, με 27% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και 34% μικρότερη πιθανότητα να έχουν διαβήτη, σε σχέση με τους κολλημένους στο τιμόνι,

…δώσεις μια ανάσα στο περιβάλλον, με τη μείωση καυσίμων και εκπομπών ρύπων!

Εσύ χρησιμοποίησες ποτέ τα Μικρά Λεωφορεία Λευκωσίας; Μοιράσου μαζί μας την εμπειρία σου στα σχόλια!

57 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2024 by @diarywings

bottom of page